reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej dziewczyny nie martwcie sie braniem insuliny. Ja w tej chwili przyjmuje nocna 6j i rano mam piekne cukry plus do I sniadania 5-6j i w ciagu dnia tez cukry mam dobre. Co prawda dodatkowo przyjmuje leki dla cukrzykow ale najwazniejsze ze cukry sa dobre.
Regularne jedzenie co 2,5 -3 h niektorzy co 2h to bardzo wazna sprawa. Mozna jesc smialo o 6 rano. Najlepiej jak Ci wszystko lekarz diabetolog powie i tak jak pisala Aylin wejsc sobie i poczytac strone slodkie mamy - bardzo duzo przydatnej wiedzy.
Ja za 2 insuliny tzn jedno opakowanie insuliny na noc dlugo działającej i jedno opakowanie insuliny szybko dzialajacej zaplacilam ok 100 pln i starcza na ok 5 miesiecy zalezy ile kto musi brac jednostek insuliny.
I nie czytac o chorobach w necie bo to tylko niepotrzebny stres.

reklama
Hmm ja biorę juz 16 jednostek na noc i chyba oleje dietę cukrzyvowa dotyczącą wieczornych posiłków. Jak sie 2 razy nażarłam pomarańczy to cukier na czczo 90 - 95. Wczoraj pomarancza, kromka z masłem orzechowym plus szklanka mleka i cukier 99. A po grzecznej kromeczce z serkiem zoltym 117.

A ja insulinę mam na noc i do śniadania. Za 5 fiokek nocnej, 2 dziennej i 3 op pasków zaolacilam 35 zl

Mi diabetolog mówiła ze na 1sniadanie nie powinno się jeść nabiaku i serów bo podnosi cukier lepiej w innych posiłkach a owoce najlepiej po obiedzie ale nie na kolacje czy ostatni posiłek. Ja mam brać 3j do głównych posiłków i 6j na noc. Niestety rano po jednej kromce z wedlina i pomidorem miałam wyższy niż zwykle:-/ a insulina moja nie droga była bo kupywalam na dzień i na noc plus ketony i zapłaciłam 17zl juz się martwilam ze majątek to kosztuje ale naszczescie nie:-) zobaczymy jutro czy coś się zmieni oby.

Cornelka to co mówi disbrtolog a co twój organizm to mphs być dwie różne sprawy. U mnie rzeczywiście nabial niewskazany na śniadanie szczególnie. Ale juz owoce spokojnie mogę jeść caly dzień a w szczególności na ostatni posiłek. Za to ryżu w ogóle. Cukier po 2 łyżkach do 200 dobija. A ziemniaki - trz niby zle a moge

Aylin masz racje u mnie chleb juz chyba każdego próbowałam jedna kromka i cukier wysoki:-/ a czy można jadąc wafle ryżowe?
Katagorka a co się stało z powodu cukrzycy? Tak cukier dobry po sniadaniu:-)

Cornallka niektóre radzą aby w ogóle nie jeść pieczywa na śniadanie. Mój diabetolog mówi jeść bo węglowodany dzieciu potrzebne

Dziewczyny bo z tym chlebem niestety trzeba caly czas próbować. Kupilam na swieta wiejski chleb zytni niby super ekstra zwlaszcza dla cukrzykow i co cukier tak mi po nim skoczyl ze szok, mialam wyzszy niz po bialym przennym czy zwyklym razowym. Graham tez srednio mi sluzy wiec probuje dalej. Najlepiej narazie wychodzi mi na pelnoziarnistym z biedronki. Szczerze patrze na wskazania dietetyczne ale przy ilosci jedzenia, ktore zalecaja to nic innego bym nie robila tylko posilki przygotowywala i jadla :-)
Zreszta moja Pani diabetolog mowi ze to tak naprawde my sami musimy probowac co nam sprzyja a co podnosi cukier.

Aylin a ile masz przerwy miedzy ostatnim posilkiem a sniadaniem? Moze za duza przerwa. Moze tu tkwi tez przyczyna tych cukrow rannych. Ja przyjmuje insuline ok 23 bo tak ok 24 chodze spac a sniadanie jem 7-7:30. Jak czasem nie chce mi sie wstac bo dluzej siedzialam wieczorem to cukry mam wyzsze ale nadal w normie.
Nie wiem co Ci doradzic bo wiem ze to flustrujace jest jak czlowiek sie stara a czasem nic z tego nie wychodzi. Moze jeszcze trzeba zwiekszyc ta nocna insuline albo zmienic na inna, no nie wiem.

Luca to ha tak jak ty. Ostatni posiłek kolo 23 potem insulina i śniadanie jadłam wczesniej o 6.30 bo o 7 w pracy bylam. Teraz jem w okolicach 8. I akurat to nie ma znaczenia. Zdecydowanie lepsze wyniki na czczo mam jak zjem 3 pomarancze o 21.30 i juz nic potem. Oszaleć można. Tym bardziej ze przeważnie cukier wariuje po tych rzeczach zslecanych

reklama
Amnie tu w szpitalu podskoczył cukier po jogurcie naturalnym na kolację na 130 a tak to cały czas mam przed 100. Wieczorem o 21.30 93 o 3.00 73 myślę ze będzie dobrze

Do góry