reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Malinka gratuluje. Super ze szybciutko i bez wywoływania. Hmmm kazali ci mierzyć przez 6 tyg??? Mi po porodzie kazala jedynie krzywa zrobić i jak wyniki będą ok to juz do niej nigdy nie wracac

reklama
Aylin mhm u mnie w książeczce dla kobiet z cukrzyca ciazowa jest ze mierzy sie poziom glukozy jeszcze 7-10 dni po porodzie na czczo do 110 i 2h po posiłku do 135 i jesli wyniki sa ok to jeszcze 6 tyg. po porodzie robi sie test obciazenia glukoza 75g.

Hmm to może dlatego mi nie kazali mierzyć ze wyniki na czczo ze szpitala za 3 dni miałam poniżej 88? Nie wiem. Nie pamiętam juz.

Aylin- mi poprzednio nie kazano mierzyć...

Teraz chyba z uwagi na insulinę i może to, że zgłaszałam diabetologowi, że jak mi się przypomniało i mierzyłam poziomy (nie będąc w ciąży) to poziomy były nieciekawe...

Póki co ranne mam ładne, po obiedzie w granicach 130 :eek: ale wciąż się łudzę, że jeszcze się unormują.

Tak czy tak, trzeba będzie się trochę bardziej pilnować, i z całą pewnością w moim przypadku zrezygnować z białej mąki (zawsze cukier mi podnosi...) ale to tylko wyjdzie na zdrowie :tak:

Witajcie dziewczyny. Mi po porodzie diabetolog kazał od razu odstawić insulinę o nie mierzyć. Po 3 miesiącach miałam przyjść na test obciążenia glukoza. Z tym że ja dłużej byłam w szpitalu bo malutki mój miał zapalenie oczu, wiec w szpitalu mi miezyli przez jakieś 4 dni. A propos białej mąki. Ja w ciąży i zresztą teraz używam orkiszowej. Czy do naleśników pierogów czy zagęszczania sosów. Super cukry po niej miałam. Pozdrawiam :)

Witam, wczoraj dowiedziałam się że mam cukrzycę ciążową. Jestem przerażona. Wizytę w poradni diabetologicznej mam dopiero 27. Teraz staram sie unikać złych produktów. Dopóki Nie dostanę glukometra Jem na czuja

Rozumiem Cie doskonale, ale nie martw się. Da rade się do tego przyzwyczaić i jakoś to przetrwać. Zazwyczaj jest tak ze wystarczy trzymać dietę i mamy nie muszą brać insuliny. Nie stresuj się bo stres '' ''podnosi'' cukier. Wierzę że dasz radę. Nie jest łatwo ale czego się nie robi dla maluszka :)

Dziękuję za słowa otuchy. Wczoraj było mi bardzo ciężko pół.dnia przeplakałam ...jak przeczytałam o tych wadach u dzieci , o tym ze cukrzyca zostanie, i zastrzykach z insuliny .

A właśnie ta insulina jest droga ?

Nie czytaj absolutnie nic o wadach u dzieci. Nie ma sensu. I ja i moja ciocia (siostra rodzona mojej mamy) miałyśmy cukrzycę w ciąży. Nasze dzieci są zdrowe a my nie mamy cukrzycy teraz. Ja mam stan przedcukrzycowy ale to inna para kaloszy. Nadwagę niezła miałam i pół rodziny ma cukrzycę insulinozalezna. Zresztą jak zwał tak zwał grunt ze nie mam insuliny mam tylko zdrowo się odżywiać i za dwa lata znowu na obciążenie glukoza iść. A o cenie insuliny w Polsce niestety nie mam pojęcia. Ja za paczkę z 6-5? fiolkami placilam cos kolo 5 euro 20-45 centów . Z tym że mi na długo starczyło.

reklama
Do góry