reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Aga, to chyba jakieś niepotwierdzone informacje. Pytałam koleżankę, która jest lekarzem i znalazła takie informacje na oficjalnej stronie: Nowe zalecenia PTD dotyczące diagnostyki cukrzycy ciążowej

1. Bez zmian pozostaje zalecenie ginekologa dotyczące oznaczenia stężenia glukozy po stwierdzeniu ciąży. Kobietom w ciąży należącym do grupy ryzyka należy zlecać wykonanie testu tolerancji glukozy, a nie tylko oznaczenie glukozy na czczo.

2. Jeżeli pierwsze oznaczenie stężenia glukozy będzie w normie, kolejnym etapem diagnostycznym będzie wykonanie testu tolerancji 75 g glukozy między 24. a 28. tyg. ciąży. Jeżeli istnieją inne objawy mogące sugerować cukrzycę ciążową, test tolerancji należy wykonać wcześniej.

3. Test tolerancji glukozy powinien być trzypunktowy i obejmować oznaczenie glukozy:
- na czczo
- po 1 godz.
- po 2 godz.

4. Wprowadzono nowe nazewnictwo dotyczące hiperglikemii w ciąży:
- „cukrzyca w ciąży”, jeżeli chora spełnia któreś z dotychczas obowiązujących kryteriów rozpoznania cukrzycy:
- glikemia na czczo ≥7 mmol/l (126 mg/dl)
- lub glikemia >11,1 mmol/l (200 mg/dl) w 2. godz. OGTT 75 g
- lub glikemia przygodna ≥11,1 mmol/l (200 mg/dl) z towarzyszącymi objawami hiperglikemii
- „cukrzyca ciążowa”, jeżeli jeden z wyników uzyskanych w OGTT 75 g jest nieprawidłowy:
- glikemia na czczo 5,1–6,9 mmol/l (92–125 mg/dl)
- po 1 godz. ≥10,0 mmol/l (180 mg/dl)
- po 2 godz. ≥8,5–11,0 mmol/l (153–199 mg/dl).

5. Kryteria wyrównania glikemii w cukrzycy u kobiet w ciąży i cukrzycy ciążowej pozostają bez zmian:
- na czczo i przed posiłkiem 3,3–5,0 mmol/l (60–90 mg/dl)
- glikemia maks. w 1. godz. po posiłku <6,7 mmol/l (<120 mg/dl)
- glikemia między 2.00 a 4.00 rano (>3,3 mmol/l) (>60 mg/dl).

6. Oznaczanie hemoglobiny glikowanej w stanach hiperglikemii u kobiet w ciąży: nie ma dotychczas pewnych dowodów na przydatność tego oznaczenia do oceny wyrównania metabolicznego u kobiet z GDM.

reklama
Hej, pamietacie mnie jeszcze?

Jestem 7tyg po porodzie. Nie mam czasu isc do diabetolog ze wzgledu na inne problemy zdrowotne. Ale kiedys trzeba bedzie...

Nie mierzylam cukru od porodu. Dzis mierze a tu:

Na czczo 86, wiec okej.
A po sniadaniu: 2 kromki razowca z serkiem Almette i pomidorem i po 1h - 120! O co chodzi?

Czy to dobry wynik? Az sie boje sprawdzac po kolejnych posilkach. Mam dola...

Nanncy po porodzie mierzymy cukier 3 razy dziennie po glownych posilkach czyli po sniadaniu, obiedzie i kolacji. Na czczo juz nie sprawdzamy. Wynik prawidlowy to do 140 po dwoch godzinach.

Ojej, dziewczyny, nie wiedziałam, że tu jeszcze piszecie, ale się cieszę :) Nie zaglądałam nawet, bo stwierdziłam, że każda się zajmie swoim bobaskiem, który pochłonie jej większość czasu. U mnie tak się stało, z logistyką jest nie najlepiej, oprócz tego zwykła praca, a jeszcze trochę karmię (nie mam już zbyt wiele mleka, to jakaś końcówka, zresztą najbardziej dały w kość dwa moje wyjazdy z pracy, jeden 3-dniowy a 3 tygodnie później 5-dniowy- ten ostatni 2 tygodnie temu). Ale i tak jestem dumna, że tyle się udało, bo z synkiem w ogóle się nie udało.
Pewnie trochę mi zajmie nadganianie. Na razie tylko podzielę się dla mnie złą wiadomością, że u mojej mamy kilka miesięcy temu zdiagnozowano cukrzycę typu 2, więc chyba faktycznie za X lat mnie to też czeka. W związku z tym objadam się słodkim, dopóki mogę :-D:-D
A jesienią planuję podejść do kolejnej ciąży, nie wiem, czy się uda. Ale mój ginekolog twierdził, że w kolejnej ciąży na 100% będę mieć cukrzycę, więc będę tu znów częstym bywalcem.
Córeczka jak wasze dzieci raczkuje, podnosi się przy meblach na nóżki, ale zębów nie widać. Synkowi pierwszy wyszedł, jak miał 13 miesięcy i jest wszystko w porządku, więc nie panikuję :D
Pozdrawiam Was cieplutko i będę przynajmniej sporadycznie zaglądać! :)

Pingwinek jesteśmy, jesteśmy - dużo rzadziej no ale... :) Moja Niśka nie raczkuje, przemieszcza się podskakując na pupie w pozycji siedzącej, nie stoi - dopiero kilka dni temu zaczęła na chwilę prostować nóżki na płaskiej powierzchni. No ale nie mam jakiegoś ciśnienia wszystko w swoim/jej czasie :)

Cześć Dziewczyny:-) moja Asia jeszcze nie siedzi ale przemieszcza sie na brzuchu. Zaczynam rozważac żeby wprowadzić jej mleko.... jakie podajecie swoim, te karmiace butla. Młodemu dawałam enfamil ale miał problemy z kupka:-(

Dziewczyny mam pytanie a zarazem prośbę ….. mam zaaplikowaną ostatnią fiolkę insuliny w penie i jak wyliczyłam sobie, że będę podawała 5j do posiłków (tyle mi starcza)to mi ona starczy do końca ciąży. Powiedziałam to diabetolog, a ona do mnie, że fiolkę powinno zmieniać się co miesiąc (super ! dowiaduję się tego w drugiej ciąży i to prawie na końcówce ! :/) i teraz choroba muszę całe opakowanie tej insuliny wykupić gdzie z niego wykorzystam jedną fiolkę, a może i to nie :/

Dlatego mam pytanie. Może którejś mamusi cukrzycowej została insulina w nadmiarze i chce odsprzedać mi jedną fiolkę??
dzisiaj zalecę do apteki z receptą i zapytam ile kosztuje całe opakowanie, ale coś mi świta, że koło stówki płaciłam na początku ciąży:/ Bez sensu kupować mi całe opakowanie gdzie resztę wyleję do sedesu pewnie. Mi potrzebna tylko jedna fiolka, a na sztuki nie mogę w aptece kupić :no2:. Mam insulinę NovoRapid w penie do wstrzykiwania.

reklama
Aniołek u nas był problem z kupką przy Nan i teraz jesteśmy na Bebiko HA, gdyby było nie HA to byłam zdecydowana na Hippa bo podobał mi się jego skład. Niestety każde dziecko jest inne i po prostu trzeba wypróbować co Asi będzie najbardziej służyło.
Elleni u mnie obyło się bez insuliny. Niestety nie pomogę

Do góry