Poola Aga_Agi ma racje. Ja mialam niskie cukry w ciazy i niby wszystko bylo super. Pozwalam sobie na wiele a w czasie porodu wszystko wyszlo. Po porodzie dochodziłam do siebie dość długo. Zreszta dalej dochodze. Myslalam, ze to wina roznych znieczulen jakie podostawalam. Mialam dreszcze, drgawki i mdlalam. Okazalo sie, ze mialam niedocukrzenie czego nikt nie zauważył. A ja podejrzewalam, ze nie mam cukrzycy ciazowej . Zreszta lekarze tez nie byli pewni.
reklama
elleni
Fanka BB :)
ja słyszałam o zmianie norm i one mnie zaskoczyły bo takie jakie ja mam teraz cukry nawet bez insuliny to wg nowych norm w ogóle nie powinnam być na niej. Podwyższyli strasznie ! nie chcę skłamać jakie to były normy ale coś koło 180po posiłku? Na wrześniówkowym wątku jedna z dziewczyn wrzuciła tę stronkę : Serwis Diabetologia - Rynek Zdrowia - rynekzdrowia.pl zapisałam sobie bezpośrednio link do tych norm i teraz nie widzę.... wyskakuje mi chyba ostatnia aktualizacja więc jak któraś z was by chciała to tam doszukać się można zapewne.
Ja słyszałam o zmianie norm, jak były jeszcze planowane, w ubiegłym roku. Czy zostały zatwierdzone nie wiem. Ja na obciążeniu miałam po 2 h 142, po tygodniu powtórzone badanie i już 149. A pod koniec ciąży cukry już miałam kosmiczne, więc kompletnie nie rozumiem, dlaczego mieliby podwyższyć normy.
Mania raczkuje jak szalona, wstaje na nóżki, chwytając się wszystkiego, co tylko znajdzie się w zasięgu jej rączek Ząbka natomiast nie mamy żadnego ale cieszę się, że póki co moje sutki omija ta wątpliwa przyjemność
Mania raczkuje jak szalona, wstaje na nóżki, chwytając się wszystkiego, co tylko znajdzie się w zasięgu jej rączek Ząbka natomiast nie mamy żadnego ale cieszę się, że póki co moje sutki omija ta wątpliwa przyjemność
aga_agi
Bardzo mnie zainteresowała ta zmiana norm i znalazłam informację, że:
Przy badaniu... "Wartości prawidłowe to: na czczo stężenie glukozy poniżej 100 mg%, po 1 godzinie poniżej 140 mg%, po 2 godzinie poniżej 180 mg% . jeśli którakolwiek z wartości znajduje się powyżej normy, rozpoznaje się cukrzycę ciężarnych i kieruje pacjentkę do specjalistycznego ośrodka diabetologiczno-położniczego."
"Pacjentki z cukrzycą ciężarnych muszą ściśle kontrolować poziom glukozy we krwi za pomocą gleukometru. Wykonują samodzielnie pomiary na czczo i godzinę lub 2 godziny po posiłku. Zalecane wartości stężenia glukozy to na czczo poniżej 95 mg%, 1 godzinę po posiłku poniżej 140 mg% a 2 godziny po posiłku poniżej 120 mg%."
Więc potwierdza się co mówiła Gusiak.
Dużą zmianą jest obciazenie po dwóch godzinach dopuszczalna 180 - szok. Najgorsze, że niektórzy mogą to zbagatelizować no ale to już nie mój problem. Jak dla mnie zawysoko to podnieśli. 140 po posiłku chyba jest ok.
Gusiak to masz pewnie w domu małego zwiedzacza Ikula jescze siedzi na miejscu ale już po mały zaczyna przyjmować pozycję do raczkowania
Aniołek z tym grzieniem to jeszcze nie do końca bo to narazie zaczątki zębów ale fakt chrupki już coraz głośniej chrupią Z resztą pewnie niedługo się przekonasz bo jak już zaczną iść zęby to końca nie widać
Przy badaniu... "Wartości prawidłowe to: na czczo stężenie glukozy poniżej 100 mg%, po 1 godzinie poniżej 140 mg%, po 2 godzinie poniżej 180 mg% . jeśli którakolwiek z wartości znajduje się powyżej normy, rozpoznaje się cukrzycę ciężarnych i kieruje pacjentkę do specjalistycznego ośrodka diabetologiczno-położniczego."
"Pacjentki z cukrzycą ciężarnych muszą ściśle kontrolować poziom glukozy we krwi za pomocą gleukometru. Wykonują samodzielnie pomiary na czczo i godzinę lub 2 godziny po posiłku. Zalecane wartości stężenia glukozy to na czczo poniżej 95 mg%, 1 godzinę po posiłku poniżej 140 mg% a 2 godziny po posiłku poniżej 120 mg%."
Więc potwierdza się co mówiła Gusiak.
Dużą zmianą jest obciazenie po dwóch godzinach dopuszczalna 180 - szok. Najgorsze, że niektórzy mogą to zbagatelizować no ale to już nie mój problem. Jak dla mnie zawysoko to podnieśli. 140 po posiłku chyba jest ok.
Gusiak to masz pewnie w domu małego zwiedzacza Ikula jescze siedzi na miejscu ale już po mały zaczyna przyjmować pozycję do raczkowania
Aniołek z tym grzieniem to jeszcze nie do końca bo to narazie zaczątki zębów ale fakt chrupki już coraz głośniej chrupią Z resztą pewnie niedługo się przekonasz bo jak już zaczną iść zęby to końca nie widać
Czyli gdybym badała się dziś, to nie miałabym cukrzycy bo u mnie przekroczone było tylko po 2 h Bez sensu, bo przecież cukrzycę miałam, byłam na insulinie. Nawet nie chcę myśleć, co mogłoby się zdarzyć, gdyby się nie kontrolowała, nie trzymała diety... :/ nie rozumiem.
Aga, Mania minuty nie usiedzi w miejscu. Guzy na głowie, siniaki na kolanach, pozdzierane łokcie... Zasuwa jak mały samochodzik
Aga, Mania minuty nie usiedzi w miejscu. Guzy na głowie, siniaki na kolanach, pozdzierane łokcie... Zasuwa jak mały samochodzik
aga_agi
Też tego nie rozumiem :/ Moim skromnym zdaniem za bardzo polecieli z tymi normami przy badaniu. Ktoś będzie miał 150/160 i niby będzie ok, a z doświadczenia wiemy, że wcale tak być nie musi - przykre. Mam nadzieję tylko, ze wszystkie przyszłe dzieciaczki będą mimo wszystko bezpieczne.
Gusiak :-)
Gusiak :-)
reklama
aga_agi
No właśnie Gusiak też ciężko było mi to znaleźć w końcu trafiłam na stronę z aktualizacja jakoś z maja i tam te info było. Jednak nie mogę tego teraz znaleźć. Więc proszę wszystkich o traktowanie mojego wpisu z lekką rezerwą, bo jeżeli nie można w sposób prosty tego znaleźć to już nie wiemco jest faktem a co nie