reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej cukrzycówki! Jestem w 24 tygodniu ciąży. To bedzie moje drugie dziecko. Niestety tak jak w poprzedniej ciąży, teraz tez mam cukrzycę ciążową. Tym razem jednak od samego początku. Przez chwile musiałam nawet brać insulinę nocna, ale na szczęście okazało sie ze zle wykonywałam poranny pomiar cukru ( ok 30 min od obudzenia i w dodatku po myciu zębów). Tak wiec jestem na diecie. Pozdrawiam Was wszystkie i życzę miłego popołudnia. Mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do swojego grona.

reklama
Kchasia cukier na czczo mierzy sie po godz. od obudzenia? Ja mierzylam prosto po wstaniu z lozka. Nie wiedzialam,ze mierzylam nieprawidlowo

No właśnie ty mierzysz prawidłowo, ja mierzyłam jakieś pół godziny po wstaniu z łóżka i dlatego miałam złe wyniki, teraz mierze od razu jak otworze oczy... Sorry, coś złe napisałam.

malgorzatka, nie przejmuj się, Marysia jak się urodziła ważyła 2500, no ale to wcześniak, ja urodzona w terminie - 2400 ;)
kchasia, u mnie było na odwrót- jak tylko otworzyłam oczy miałam wysoki cukier, później niższy ;) w szpitalu kazali mierzyć nie zaraz po przebudzeniu, tylko przed śniadaniem. Pobudka była o 6, śniadanie po 8, więc mierzyłam jakieś 2h po przebudzeniu,

Ciekawe, no ale z cukrzycą każdy ma inaczej. Pytanie jak powinno sie prawidłowo mierzyć. Szkoda ze w tej kwestii nie ma żadnych wytycznych.

Ciekawe, no ale z cukrzycą każdy ma inaczej. Pytanie jak powinno sie prawidłowo mierzyć. Szkoda ze w tej kwestii nie ma żadnych wytycznych.

No właśnie chyba są wytyczne, przynajmniej mi mówiono w poradni diabetologicznej, że cukier na czczo mierzymy od razu po wstaniu z łóżka zanim organizm zacznie sam spalać, a 2h po wstaniu to już w ogóle kupa czasu :-)Tak samo jest ze śniadaniami. Powinno się zjeść śniadanie do 30min od wstania

No ale już z doświadczenia wiemy, że ilu lekarzy tyle opini :) Ja mierzyłam po obudzeniu jak tylko skumałam, że to już czas wstawać :) Śniadanie miałam wytyczne zjeść do 9, więc cały czas na budziku. Tak samo z czasem po posiłku niektórzy 1h po a ja 1,5 h po. No inne kwestie przemilczę bo pewnie niektóre pamiętają, że miałam lekarkę tyrana :)
Małgorzatka 3000g - uważam, że przyzwoita waga i nie powinnaś się martwić :)
Witam nowe słodkie mamuśki :)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
W poprzedniej ciąży miałam normy do 140 a w tej do 120 1h po posiłku i niestety teraz ciężej mi utrzymać cukrzyce w ryzach. Muszę bardziej niż kiedyś uważać na to co jem.

reklama
Kchasia wcale Ci się nie dziwię 20 to bardzo duża różnica. Pamiętam jak zazdrościłam tym co kilka lat wcześniej były w ciąży i mogły "zaszaleć" o te 20 puntów :)

Do góry