reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Iza marta, tez polecam tantum verde. Ja ssalam tabletki, na bolace gardlo fajne bo daja efekt solidnie znieczulajacy. Gorzej z ogolnym samopoczuciem.

reklama
iza, od razu powiedziano mi, że soki powodują szybko duży skok cukru i są dobre jakbym miała bardzo niski, dużo poniżej normy, żeby nie zemdleć, ale że nie powinnam pić w ogóle, tylko wodę. i że lepiej zjeść owoca, bo ma błonnik itp niż pić sok. no ale tak radzą w mojej poradni, uważam, że powinno się słuchać przede wszystkim swojego lekarza:-)

Tigi no widzisz dlatego wlasnie tak sie irytuje od samego poczatku, bo mowili w mojej poradni takie rzeczy tez innym kobietom, bo slyszalam. Ja mam niskie cukry, wiec u mnie, ze tak powiem jest luz ;). Ale znam kobiety, ktore maja bardzo restrykcyjna diete, bo nawet nie moga jesc tego co jest w diecie, bo tak im cukry wyskakuja.
Wiec nie powinni tak mowic. Ehhh! Mnie powiedzieli, bo caly czas mam te ketony: "jedz duzo i patrz na glukometr co Ci wychodzi", "nie trzymaj sie scisle diety (oczywiscie tu chodzi o normalne produkty), jesli widzisz, ze nie podnosza Ci cukru" i tak tez robie. Jedyny kiedy mam wyzszy wynik to wlasnie po popcornie, pizzy czy kebabie. Sok pilam dzis na sniadanie z 3kromkami chleba i polowka pomidowa oraz kawaleczkiem ogorka z jajkiem na twardo i maslem i mialam cukier 106.

*irytuje od samego poczatku na lekarzy, bo jeden mowi to drugi co innego, a jak mialam pytania to mnie zbywali. Zreszta caly czas czuje sie zbywana i wkurza mnie to, ze ktos sie irytuje jak pytam sie o konkretne rzeczy. Uwazam, ze nawet przy najbardziej durnych pytaniach maja obowiazek mi odpowiedziec, a nie krzywic sie i unikac odpowiedzi. Grrrr!!!! Zeby to jeszcze jeden lekarz, ale mialam takich kilka przypadkow teraz.

Ostatnia edycja:
Witajcie :biggrin2:
W sobotę miałam wizytę kontrolą u diabetologa. Wyniki super, po cukrzycy śladu brak. Zalecenia takie, żeby co jakiś czas robić kontrolnie poziom glukozy.

Gusiak jak odparzenie Marysi?

Aga Mały w tym tygodniu załatwił się 4 razy więc jest dobrze :biggrin2:
U nas problem z podnoszeniem się do siadania jest taki, że od napinania mięśni brzucha Mały ulewa.
Na spacerze siedzi w nosidełku z samochodu wpiętym do wózka więc nie musi się podnosić bo wszystko widzi.

Iza na te ketony to spróbuj zjeść coś ok 3 i zobacz, jak rano będzie z cukrem i czy ketony się poprawią.
Na przeziębienie polecam Prenatal Gripcare, mi pomogło, gardło płukałam wodą z solą lub z wodą utlenioną.

Wronka Gratuluję synka! Dużo zdrówka :biggrin2:

Iza_marta, z tymi lekarzami niestety tak jest- mój tuman, jak mi szalały cukry, to mówił, że w ciąży tak jest i się nie przejmować. Na patologii dostałam insulinę i pod koniec już naprawdę duże dawki miałam! aż nie chcę myślec, co mogłoby być, jak bymnie wylądowała w szpitalu :/ no ale Ty się nie zamartwiaj, bo cukry masz dobre! Ja po jednej kromeczce żytniego na zakwasie miałam 160 :szok:
MarysiaK, cieszę się, że cukrzyca odeszła w zapomnienie! Ja nadal się nie wybrałam :/ Odparzenie nadal jest :/ tzn na noc ją zawijam w otulaczek, żeby nie drapała i rano śladu nawet nie ma. Ale póxniej w którymś tam momencie dnia sobie przypomni i zaczyna drapać :/ i wieczorem to samo :/ chyba się z nią wybiorę w środę do naszej pediatry, bo już nie wiem co z tym robić :(
Wronka gratulacje! Jak się czujesz? jak maluch? dużo sił i zdrówka dla Was!!!

Asia witaj! Przykro mi, że ta "diablica" cukrzyca dopadła Cię po raz trzeci, trzymam kciuki by wszystko było dobrze :)
Iza mnie właśnie coś dziś zaczęło się dziać, teraz biorę prenatal grip. W jednej kapsułce 0,2 węglowadany w tym 0,1 cukrów. Jednak najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Ja niestety wylądowałam na antybiotykach w ciąży. I na pewno witamina c, duże ilości.
Marysia, może Marcelek potrzebował czasu by do jabłka się przyzwyczaić i teraz już będzie luzik :) Wczoraj się turlała po łóżku, a dziś jakby zapomniała o tym, że tak można i leżac na brzuszku był nerw :) Jakie te dzieci są rozkoszne :)
Gusiak może faktycznie lepiej wybierz się z Marysią do tego lekarza po co ma bidulka się męczyć, niemniej jednak trzymam kciuki za poprawę :)

Hej, ja dzis przezylam niemaly szok, po obiedzie cukier 248 !!! No prawie zawalu dostalam.....! Mysle sobie niemozliwe i przypomnialam sobie ze nie umylam rąk po kiwi ....!!! :eek:

Ale to nie koniec, poszlam umyc dlonie (mydlo + woda), mierze: 137. Mysle, mysle... no cos chyba dalej nietak. Patrze na mydelko: mleko z miodem, a dokladnie ekstrakt z miodu...:rolleyes:
Umylam drugi raz zwyklym mydlem, wynik 116. Heh
A potem z ciekawosci zmierzylam pare razy, raz z lewej, raz z prawej i z roznych palcow i mialam rozbieznosci w wynikach !!! A to ok 115 a to ok 149.
Czy wiecie o co chodzi?

Nanncy to normalne, że pomiary z różnych rąk i palców dają różne wyniki. Dlatego mój środkowy palec lewej ręki był najbardziej zmasakrowany podczas mojej walki z cukrzycą ;)

reklama
Do góry