reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

hej to zależy od szpitala ale nie wiem czy oni tak ochoczo chcą do szpitala posyłać,najlepiej bedzie jak się skontaktujesz ze swoim lekarzem prowadzącym i on powinien ci powiedzieć co robić,napewno do diabetologa bedziesz musiała sie udać...wejdź sobie na stronke slodkiemamy.edu.pl i poczytaj o diecie

reklama
Witajcie :-)

Aniolek jeśli chodzi o kupki, to podobno po 3 miesiącu jest to całkiem normalne, że może wystąpić nawet raz na 5 dni. U znajomych Mała tak miała.

Iza_Marta witaj :-)
Myślę, że każda z nas się stresowała na początku i czuła się totalnie zagubiona. Z czasem ogarniesz temat i będzie dobrze.
Musisz jeść, nie możesz chodzić głodna bo wtedy jest takie samopoczucie o którym pisałaś. Przy spadku cukru robi się słabo, są telepania itp. też tak miałam :tak:
Umów się na wizytę do diabetologa, ciężarne są zazwyczaj przyjmowane bez kolejki. Dostaniesz glukometr, paski i przeszkolą Cię odnośnie diety.
Z produktów, które się u mnie sprawdziły to chleb Probody, gołąbki nawet z białym ryżem, rosół z makaronem, słony sernik, bakłażany zapiekane,-przepisy podawałam we wcześniejszych postach, leczo z kabaczka z warzywami i mięsem. Do obiadu kasza jęczmienna, gryczana, pęczak, jakieś mięsko lub ryba z piekarnika pieczona z warzywami na patelnię, surówka z kapusty białej, czerwonej, marchew z jabłkiem itp. Robiłam tez takie ciastka owsiane, przepis też wrzucałam we wcześniejszych wpisach.
Na noc najpierw jadłam rzeczy, które podane były na stonce slodkiemamy.edu.pl, ale potem zmieniłam na drożdżówkę z maślanką bo inaczej budziłam się w nocy głodna.
Jak dostaniesz glukometr to będziesz mogła sprawdzać co możesz zjeść, a czego unikać bo podnosi cukier.
Dodam, że po ciąży robiłam wyniki i miałam po obciążeniu 75, po 2 godzinach wynik 86 :szok: I tak jak pisały dziewczyny, na tej diecie nie ma problemu z kilogramami. Pod koniec ciąży ważyłam mniej niż przed :tak:A teraz jestem lżejsza o 13 kg i wygrzebałam z dna szafy rzeczy, w których nie chodziłam od baaardzo dawna :-)

Wronka ten wynik faktycznie kosmiczny :tak: Ale to musiał być jakiś błąd albo glukometru albo złego pobrania.

Nanncy witaj :-)
Podobnie jak Gusiak zastanawiam się czemu tak późno robiłaś ten test?
Wydaje mi się, że wystarczy wizyta u diabetologa,obędzie się bez szpitala ale to musi zadecydować Twój lekarz prowadzący.

Witam:)
Aż mi wstyd, że tyle czasu nie zaglądałam :zawstydzona/y::zawstydzona/y:, nie wiem czy mnie jeszcze pamiętacie;-)
Moja Kaja za tydzień skończy 3 m-ce, jak ten czas leci, eh. Jest cudownym dzieckiem,ładnie śpi w nocy, mamy 1 pobudkę na cycka, sporadycznie zdażają się 2 pobudki ale od razu zasypia dalej:)
Kaja urodziła się z wagą 3320g a wczoraj ważyła 5900g:-)

MarysiaK od lekarza dostalam skierowanie do poradni diabetologicznej, ale najwczesniejszy termin byl na 03.03. Dopiero wtedy bede miala wizyte u lekarz oraz dostane glukometr i przejde wlasciwe szkolenie. Na razie dostalam tylko diete ze stronki slodkiemamy. Najgorsze jest to, ze caly czas jestem glodna i nawet jak cos zjem to i tak jestem dalej glodna. Martwi mnie to, ze nie moge sobie sprawdzic poziomu cukru i dowiedziec sie co i jak na mnie wplywa.
Czy jest mozliwe, aby wynik wyszedl bledny, gdyz noc w dniu badania spalam moze ze 3-4godz (poszlam spac ok 2-3) a kolacje skonczylam jesc o 1. A jakies dwie godziny wczesniej zjadlam chrupki serowe. Badanie krwi rozpoczelo sie o 9 i pytalam sie czy moze byc przeprowadzone i Panie mowily, ze tak. Czy to moglo miec wplyw na jego wynik? Jak mozna sprawdzic ponowny wynik?

Wygląda tak samo. Powtarzałam bo mi w drugiej ciąży cukrzyca wyszła już w 9 tygodniu... a przez to że wynik miałam ponad 200 to istniało ryzyko że może miałam cukrzycę przed ciążą i kazali mi powtórzyć.

Wronka ja też przeżyłam raz wynik 350. Było to w szpitalu po porodzie, okazało się, że źle umyłam ręce a wcześniej używałam maści na sutki z zawartością glukozy. Jak umyłam jeszcze raz to miałam wynik na swoim 111, a na szpitalnym 104.
Nanncy nie załamuj się to najgorsze co można teraz zrobić. Jesteśmy tu poto by pomagać. Ja miałąm obciązenie 174 po 2h i ani razu nie leżałam w szpitalu - dieta mi służyła, co prawda bardzo się pilnowałam i insuliny też nie potrzebowałam, więc głowa do góry.
Gusiak bo już się przestraszyłam, że taką z minerałami, bo chyba dziecku takiej nie można ;-)
Marysia a od czasu porodu coś Ci przybyło, bo u mnie już 2 na plusie, a co najgorsze, że wszystko w brzuch poszło i wyglądam jakbym znów w ciąży była ;-) Dlatego dziś się zmobilizowałam i rozpoczęłam trening na orbitku. Mam tylko nadzieję, ze to niejednodniowy zapał :tak:
Aniołek to Asia waży tyle samo co Ika :)A po szczepieniu jak? My mamy 4 marca.
Elizabet pewnie, że pamiętamy :tak:
Iza wynik możesz sprawdzić tylko wykonując kolejne badanie.

reklama
Aga_agi to moze lepiej ze wzgledu na zdrowie dziecka nie robic ponownego badania i moze samo sie wyjasni w czasie. Pewnie mam ta cukrzyce tylko dalej nie moge w to uwierzyc. Zreszta mam takiego dola, ze ciagle placze i czuje sie jakby mi sie swiat zawalil a w sumie to nic takiego.

Do góry