reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Eve ja jem na śniadanie i kolację po 2 kromki(kromeczki?) chleba żytniego, jak je czasem ważę to maja do 60 g obie(50 pare gram) Chleb zytni jest ciężki. Z tym, że ja ten chleb sama piekę i w składzie jest tylko mąka żytnia, zakwas, szczypta soli i troszkę przennej mąki, siemie i otręby. Wynik mam do 110 po takich 2 kromkach, po zwykłym ze sklepu zawsze skakał cukier. A jak dołożę sobie owoc, np jabłko to po prostu z 1 kromki rezygnuje na koszt odrobiny słodyczy w owocu...
Dzis skusiłam się na ciasteczka bezcukrowe z mamuta, ale nam chyba nie wskazane takie coś..? Tzn kupiłam ale jeszcze nie jadłam, zostawiłam na ten krytyczny dzień kiedy organizm domaga się słodkiego- oby szybko nie nadszedł...

reklama
wczoraj i dziś próbowałam sie dodzwonic na rejestracje do poradni, albo jest zajete albo nikt nie odbiera, a jak tam pojade bez rejestracji to przeciez mnie nie przyjma. dzwonie od godziny i ciagle to samo, nie bede specjalnie jechac 45 km zeby sie zarejestrowac:(porażka.
jeśli jest cukrzyca nie ustabilizowana to grozi to powaznymi konsekwencjami u dziecka? bo się martwie. staram sie jesc rozsadnie ale przeciez bez glukometru nie wiem jaki mam cukier, a na wizyte w poradni pewnie jeszcze sobie poczekam...

hej dziewczyny,ja dziś jakiś zakręcony dzień mam :-) rano zapomniałam zmierzyć sobie cukier na czczo :-D, wstałam poszłam do łazienki i zawsze później mierzę i wyleciało mi z głowy dopiero jak zjadłam śniadanie mi się przypomniało:-) dziś byłam na ktg i wszystko w porządku, skurczy jeszcze nie ma. położna mnie uspokoiła że to moje rozwarcie to może nawet tak 5 tygodni wytrzymać i nic z nim się może nie dziać, więc jestem spokojniejsza:-)
Gusiak tak z ciekawości zobaczyłam sobie ten atoperal i niby piszą że on jest dopiero od 1 miesiąca życia,ale może i szybciej też można stosować:-)
a i zapisałam się do fisher price za Waszą podpowiedzią, ciekawe czy się jeszcze załapię na zabawkę:-)

a jakie macie normy poziomu cukru? i po ilu godzinach po posiłku mierzycie cukier? bo w internecie są rozbieżne informacje, raz piszą że godzinę po posiłku nie powinno przekraczać 120, a drugi raz że 2 godziny po posiłku, której wersji się trzymacie? bo na czczo znalazłam że nie powino przekraczac 90-95.

Aktualnie obowiązujące są na czczo do 90 i 1h po posiłku 120 i tak większość nas chyba mierzy. W poznaniu niby mówią że 1, 5h po posiłku. Kiedyś były normy że 2 h po posiłku się mierzło :-)

Eve nie denerwuj się ogarniesz zobaczysz, ja miałam po obciążeniu 212 i dietą daję radę:-) obciążenie to wypicie czystego roztworu glukozy, więc przy cukrzycy ciążowej to po części samobójstwo ;) a właśnie dietą ograniczasz te proste cukry i na prawdę nie jest tak źle. A niektóre z nas mają insulinę, ale to znowu też nie tragedia jak to dla dobra Dzidziusiów.

Gosia nie znam tych ciasteki bezcukrowych, po prostu musisz sprawdzić czy nie ma w składzie jakiś świństw cukropodobnych. Ogólnie to produkty dla diabetyków są dla nas blee (!)
Eve jak w każdej chorobie mogą wystąpić jakieś konsekwencje, niestety(!) ale jeżeli odstawisz cukier i będziesz w miare rozsądnie się odżywiać to myślę, ze powinnaś dotrwać do wizyty, któraś z dziewczyn już podrzucała linka do sodkiemamusie.pl poczytaj. No i nas oczywiście też;-) No i spróbuj w aptece zapytać, może akurat, a na pewno będziesz spokojniejsza. MNie ost jak byłam paski wykupić pani sama zagaiła czy mam glukometr bo chciała mi wydać. Co do nor to tak jak Aniołek pisze, z tym, że ja mam po 1,5h.
Aniołek :-)No zdarza się ;-) Dobrze, że po ktg dobre wieści no i z tym rozwarciem :tak: A grzechotkę na pewno dostaniesz bo pewnie inaczej byś nie mogła się rejestrować:tak:

reklama
Eve mój wynik po glukozie 174 po 2h i też na diecie tylko daję rade:-). Chociaż czasami to bym wolała tą insulinę bo można sobie na nieco więcej pozwolić;-) Tylko u mnie wprowadzenie insuliny równało się rodzenie w szpitalu 80 km od domu, więc dlatego się spiełam;-)

Do góry