reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam słonecznie :-)
Elizabet witaj w naszym gronie :-)
Aniołek super wynik :-) Wierze, że plecy bolą :tak: Mi pomaga podkładanie poduszki po brzuch i między kolana, wtedy ani biodra ani plecy nie bolą.
Ania wyniki masz bardzo dobre więc na spokojnie :tak:
Pingwinek podziwiam, że Ty jeszcze na takich wysokich obrotach. Szacun :-D Ale kochana, jak się obrobisz to postaraj się odpocząć bo spanie po 4-5 godzin to nic dobrego. Mam nadzieje, że jak wyhamujesz to i cukry spadną. Trzymam kciuki.

U mnie dziś po śniadaniu 92 :baffled:

Od rana mam lekkiego stresa bo dziś wizyta u gina. Ciekawa jestem ile Mały podrósł, czy się odwrócił no i jak wygląda szyjka :confused:

Aga Ty chyba tez masz dziś wizytę. Daj znać co i jak.

reklama
Witam słodkie mamuśki:)
Dzięki za miłe przyjęcie:-)
Jestem na diecie od tygodnia, pierwsze dni były nie poradne ale po wizycie u diabetolog jakoś idzie i cukry ładne, dostałam wytyczne czego nie mogę itd, dużo przez ten tydzień czytałam.
Na czczo miałam dziś 83 a po śniadaniu 93 (2 kromki chleba IG z polędwicą drobiową, gorzka herbata:crazy: i surówka z kapusty kiszonej) bo właśnie mam zalecone do każdego posiłku jeść surówkę/sałatkę z oliwą bo niby lepiej się wchłania, nie warzywa na chleb tylko sałatka.
Jak to Pani dr powiedziała dostałam cukrzycę w posagu bo moi rodzice chorują, na pewne rzeczy nie mamy wpływu

• confused.gif
    Dziś na obiad ugotowałam już zupę jarzynową a na drugie dziś robię leczo z piersią z kurczaka..

Mam już córkę 8 latkę, teraz czekamy na drugą córunie, i pierwsza ważyła po porodzie 4330g, więc ciekawe jak będzie teraz...

Mam pytanie: sprawdzacie testami paskowymi ciała ketonowe w moczu?
Ja mam zalecone i badam od 3 dni...pierwszy dzień wyszło mi ilość średnia, wczoraj było pomiędzy negatywne a ilość śladowa a dziś znów ilość średnia...

• baffled5wh.gif

Elizabet ja mierzę od czasu do czasu. Sama kupiłam paski bo lekarz nic nie mówił o tym żeby mierzyć. Zresztą nigdy z badania moczu mi ketony nie wyszły.
Jeśli występują ketony to znak, że organizm głoduje, nie dostarczasz wszystkich niezbędnych składników.
Co jesz na ostatni posiłek przed snem i o której to jest godzinie?

Elizabet ja mierzę od czasu do czasu. Sama kupiłam paski bo lekarz nic nie mówił o tym żeby mierzyć. Zresztą nigdy z badania moczu mi ketony nie wyszły.
Jeśli występują ketony to znak, że organizm głoduje, nie dostarczasz wszystkich niezbędnych składników.
Co jesz na ostatni posiłek przed snem i o której to jest godzinie?
W badaniach moczu też mi nigdy ketony nie wychodziły, a dopiero co robiłam właśnie tydzień temu...
Kolację już i tak zwiększyłam tzn. pierwszą jem ok.19.30 3 kromki chleba IG, i do tego różnie, wędlina drobiowa plus sałatka, lub parówki drobiowe plus sałatka, sama nie wiem co tu jeszcze jeść...a na nocną drugą kolację o 22 zjadam 2 kromki chleba IG i tu nawet z serem żółtym a ketony i tak się pojawiają...

• no.gif

Aga super, że wszystko w porządku :-) a glikowana na pewno wyjdzie ok i nie będziesz musiała już jechać do poznania :-) dobrze że już masz sporo gotowe jak już zalecenie odpoczywania :-) ja już nie mogę doczekać się środy bo wtedy mam kontrolę szyjki. Też biorę magnez 3x2,ale dodatkowo jeszcze luteinę. Mam nadzieje, że to odpoczywanie wyjdzie mi na dobre,a nie jak u Gusiaka szyjka skraca się dalej :-( dziś mały w domu bo złapało go jakieś przeziębienie, oby mnie znów nie zaraził :-\ Pingwinek Ciebie to podziwiać, że jeszcze Ci się tak chcę:)
Elizabet ja nie muszę mierzyć ketonów, tylko raz na miesiąc w moczu. Może żółty ser Ci nie służy, bo w cukrzycy powinno się go unikać, chociaż niektóre dziewczyny go jedzą i jest ok.

Ostatnia edycja:
Spróbuj na ostatni posiłek dodatkowo wypić ok szklankę maślanki. Wiem, że któraś z nas o tym pisała, że pomaga.
Ja jem zazwyczaj plaster drożdżówki i szklankę maślanki.
Wcześniej jak jadłam kanapkę to w nocy budziłam się głodna i nie wiedziałam co mam dojeść żeby rano cukru nie wywaliło. Później wypróbowałam ten zestaw i rano cukier mam ok, ketonów brak, a głodna się nie budzę :-)

reklama
Dzięki, wypróbuję z maślanką...ja znowu mogłabym nie jeść tej nocnej kolacji bo nigdy po nocach nie jadłam. Nie jestem w nocy głodna.

Do góry