reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Marysia, ale mi przypomniałaś o tym chlebie :baffled: tak bym zjadła takie 3 kanapeczki z wędlinką i pomidorkiem... Już nawet na necie szukałam czy można go gdzieś zamówić, ale niestety... Mi nektarynki i jabłka nadal służą, czasem jem tez borówki i maliny, ale to do otrębów. Dziś na obiad zjadłam bigos, taki zwykły tyle, że zamiast kiełbachy i boczku jest indyk. Wczoraj już go jadłam i jak dla mnie jest ok.
Ania, na początku będzie ciężko, pamiętam jak ponad miesiąc temu zaczynałam i byłam załamana, później myślałam, że jak musze leżeć to cukry będą kosmiczne, a ja padnę z głodu, a tu najadam się i cukry ok, więc wszystko da się ogarnąć :))

reklama
Gusiak sprawdzałaś na tej stronce?
ProBody
Ania głowa do góry nie będzie tek źle :tak: Na początku też panikowałam i nie wiedziałam co z czym i jak? Zerknęłam na Twoje wyniki i nie miałaś, aż tak dużych przekroczeń więc dieta i powinno być ok :tak:. Ja miałam po 2 godzinach od wypicia glukozy wynik 143. Trzymam dietę, czasem pozwolę sobie na coś zakazanego i wyniki są dobre, a nawet za niskie.

Czy podczas tego badania całe 2 godziny siedziałaś? Miałaś robione badanie hemoglobiny glikowanej?

Marysia co my byśmy bez Ciebie zrobiły jak nie jakiś przepis podrzucisz to teraz chlebek:-) jutro pojadę na poszukiwania tego chlebka bo niby na osiedlu obok mnie powinnam go dostać i przetestuję:-) jestem ciekawa jak na mnie podziała, bo ja do tej pory miałam problemy z pieczywem.

Marysiak - a piłaś roztwór 75g? Bo po dwóch godzinach to wynik nie może przekroczyć 180, a Ty miałaś 143?Hemoglobiny glikowanej nie miałam robionej - lekarza mam we wtorek, więc napewno z niego wyduszę wszelkie skierowania.
Tak sobie myślę, czy nie poprosić o powtórzenie badań z tą glukozą 75 g. Niby dużo mi wyniki nie przekraczają, byłam 8 godzin na czczo, ale z wieczora najadłam się sernika i wciągnęłam pół arbuza - mam w ciąży totalny szał na niego.
Nie wiem, czy wyniku nie zaburzył też Eutyrox (mam niedoczynność tarczycy), który łyknęłam przed badaniami, więc tak totalnie na czczo to nie byłam

Ostatnia edycja:
Ania tak, test obciążenia miałam roztworem 75.
Wynik po 2 godzinach nie może być wyższy niż 140, jeśli jest niższy niż 200 to stwierdzają nietolerancję, a powyżej to cukrzyca. Zrób koniecznie to badanie na hemoglobinę bo ono pokazuję glukozę z ostatnich 3 miesięcy. Nawet jeśli nie dostaniesz skierowania to możesz zrobić prywatnie.
Ja zrobiłam na początku na własną rękę i wynik miałam 5,3. Tydzień temu powtarzałam i przy diecie mam wynik 4,7 czyli poniżej normy.
Też pytałam lekarza czy nie powinnam powtórzyć tego testu i stwierdził, że nie ma to sensu bo wyjdzie podobnie. Drugi gin powiedział to samo więc sobie odpuściłam bo cholerstwo okropne jest w smaku :tak:
Witaj w klubie też łykam od jakiegoś czasu euthyrox bo tarczyca zaczęła niedomagać :-) Jaką masz dawkę i jakie miałaś wyniki TSH, ft3 i ft4?

Marysia, sprawdzałam, w mojej okolicy tego chlebka niestety nie ma. Jak wyjeżdżała z urlopu, to sobie 3 na zapas kupiłam, bo miały długi termin przydatności :happy2:
Ania, wynik po godzinie nie powinien przekraczać 180, a op 2h - 140. Ja miałam robiony tylko po 2h i miałam 148, tydzień później powtórzyłam test i było już 158 po 2h. Na czczo było ok. Co do leku, to nie wiem, musisz już o to pytać lekarza.
Ja juz po gościach, kuzyn mi przyniósł 8 książek, więc nie będę się, nudzić, później wpadli rodzice z wałówką i sobota całkiem znośnie zleciała. Jutro mąż w domu, więc też ok, ale od poniedziałku znów będę dostawać kota sama w domu ;-)
• Pampers Premium • Portal Dbam o Zdrowie doz.pl pampersy w dużej promocji, niestety newborny już wyprzedane, nie zdążyłam się załapać, ale zamówiłam 2 i parę drobiazgów. Dostawa jest bezpłatna, odbiera się w aptece.

Aniołek dziękuję i cieszę się, że mogę pomóc :-D
Myślę, że chlebek Ci posmakuje :tak: Jest pycha choć ciągle mam wrażenie, że ma "waciany" środek :-D
Na późny obiad zrobiłam pizze, po 2 kawałkach cukier 115 :szok: Myślałam, że będzie baaaardzo wysoki, a tu taka miła niespodzianka :-) Przynajmniej się najadłam :tak:

Gusiak dzięki za info :-) Sprawdzaj też w Tesco tam mają często promocję na pieluchy i sprzedają w takich dużych opakowaniach. Jeśli się nie mylę to chyba w Kauflandzie teraz jest promocja na Pampersy.

Właśnie dziś się zastanawiałam nad tym na jakie pieluchy się zdecydować. Sporo koleżanek, które urodziły w tym roku, od początku stosuje pieluchy z Biedy i mówią, że są świetne.

reklama
Marysiak-ja na zapalenie tarczycy choruję już dawno, bałam się pójść do endokrynologa odwlekałam wizytę. Wreszcie jak już się zebrałam to była biopsja tarczycy i diagnoza zapalenie tarczycy choroba Haschimoto, niby mam to wrodzone po mamie:no:przed ciążą TSH skakało jak chciało, lekarka nie umiała mi dopasować dawki Euryroxu. Jak zaszłam w ciązę to tarczyca się uspokoiła wyniki mam zawsze na podobnym poziomie:
TSH 1,46 norma 0,27 - 4,2 (normy według mojego laboratorium Medicover)
FT3 3,59 norma 3,1 - 6,8
FT4 13,15 norma 12-22
Biorę Eutyrox 88 - mam duzo guzów na tarczycy, ale w ciąży one sie zmniejszyły, także lekarz nie musiał mi podwyższać dawki po zajsciu w ciaze

Do góry