reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

aga_agi no właśnie wszystko wyjdzie w praniu, dziś robię sobie pierś gotowaną z kurczaka + 2 małe ziemniaki + zjem całego ogórka z odrobiną jogurtu i zobaczymy :D
mówisz żeby się zaopatrzyć w brązowy cukier? dziś specjalnie posłodziłam mała herbatę pół łyżeczki cukru i zmieściłam się w normie, gorzkiego nienawidzę :/

czy was też to wszystko tyle kosztuje?
za wizytę zapłaciłam 60 zł (ginekolog najpierw dał mi namiary na taką co bierze 120, na szczęście poszukałam innej)
3 opakowania 50 pasków + jedno pasków do moczu - zapłaciłam 47 zł, niby miałam 30% zniżki
a co do pasków do moczu to diabetolożka poradziła mi przeciąć je wzdłuż na pół żeby mieć 2 razy więcej :D bo wynik i tak widać na mniejszej powierzchni

reklama
Ja na wizyty chodzę na kasę ale muszę dojechać 80 km do Poznania bo w moim mieście nie ma takiej poradni, wiec też robią się koszty, Paski są na 30%. Ja ketonów nie sprawdzam bo mi nie kazali, więc nie wiem jak to jest. Ja utrzymuję się na samej diecie ale niektórym dziewczyną dochodzi jeszcze insulina, która niewiem ile kosztuje. No ale na szczęście Ciebie też to nie dotyczy. Gotowany kurczak też był na początku na mojej liście i raczej było po nim ok. A co do cukry musisz przetestować u mnie się sprawdza :)

Ostatnia edycja:
Witaj Joanna!! Bardzo ładne wyniki!
Aga, wiem, ale wkurza mnie, jak mi baba wyjeżdża oburzona:"przecież pani dostaje dietę cukrzycową!" Śmiech na sali, jak bym jadła, to co mi dają na tej diecie, to bym miała cukier chyba z 500.
Na obiad po raz pierwszy dostałam coś innego niż dziewczyny, bo one miały ryż na słodko z jabłkiem, a ja rybę panierowaną (zdarłam panierkę), ziemniaki i surówkę z marchewki i jablka (zjadłam swoją kapustę kiszoną). i zupa brokułowo kalafiorowa z ziemniakami. Wynik 122, więc nieźle i najadłam się nie powiem. Wiem, że ponad normę, ale po tych wynikach,jakie widziałam ostatnio, przekroczenie o 2 przy pełnym żołądku nie robi na mnie już wrażenia.

Rozumiem Gusiak, też bym się wkurzyła. Ale obiad to nie powiem mega cukrzycowy, chyba bym poszła do tej pani i jej zapytała co w tym zestawie jest dietetycznego:dry: ale zupkę taką bym wciagnęła chociaż po zupach z reguły mam wysoko. Dzisiaj jajecznica 2 ziemniory, trochę surówki z białej kapusty i po godzinnym spacerze 110 - dużo jakoś. Chyba naprawdę jajka już nie dla mnie:no:

wybaczcie ale mam pytanie do doświadczonych, nie znam się jeszcze na tym i zaczynam zastanawiać czy ja w ogóle mam tą cukrzycę? czy po prostu nie muszę aż tak uważać albo dobrze na razie udało mi się dopasować jedzenie
na czczo miałam jedyne 54

1 śn. duża kromka żytniego pieczywa z masłem + 2 plasterki szynki + plasterek pomidora + mała herbata zielono-owocowa z pół łyżeczki cukru - cukier 103
2. śn. duża kromka żytniego pieczywa posmarowanego pasztetem + plasterek pomidora + mała herbata zwykła z pół łyżeczki cukru - cukier 85
podw. jabłko (było kwaśne) + 2 talarki ryżowych krążków (posypane ziołami, nie wiedziałam że takich nie można ale już wcześniej kupiłam więc chciałam sprawdzić jak na nie zareaguje) - cukier 65
obiad - pół gotowanej piersi z kurczaka + 2 małe ziemniaki + cały spory ogórek z 3 łyżkami jogurtu odtłuszczonego - cukier 94

Ostatnia edycja:
Joanna zdecydowanie za niski cukier masz na czczo norma to 60-90. Tak samo jest po posiłakch 60-120. Ale jakoś dziwnie niski miałaś po tych ryżowych waflach:szok: ryż z reguły nie jest wskazany. Wysoki cukier jest zły ale za nisko też być nie może. A czy Ty coś po tych posiłkach robisz w sensie jakiś ruch? bo faktycznie jakieś dziwne te Twoje wyniki. A powiedz, czy Twój wynik po krzywej był 124 czy wdarła się literówka i miało być 142 i po jakim czasie od wypicia glukozy to było 1h czy 2?
A czy dzień przed badaniem nie najadłaś się jakiś słodyczy albo owoców?

Ostatnia edycja:
aga nic między posiłkami nie robiłam tylko siedziałam, po krzywej miałam 144 (wcześniej napisałam źle) - 2 godziny po badaniu, faktycznie dzień wcześniej trochę najadłam się słodkiego (bo zapomniałam :/) ale na czczo było coś koło 70, za tydzień mam dzwonić do diabetolożki i przedstawię jej wyniki, zobaczę co mi powie no i zobaczę jak inne dni wyjdą, to dopiero pierwszy

Ostatnia edycja:
No to Joanna nie rozumiem:baffled:
Według moich informacji wyniki po badaniu krzywej 75g:
na czczo do 90
po 1h do 180
po 2h do 140

Właśnie te pierwsze dni, a nawet tygodnie są zawsze najgorsze - najwyższe wyniki bo organizm przyzwyczaje się do nowej sytuacji i diety.
A przy Twoich wynikach to faktycznie mogłobyć spowodowane tym słodkim, zresztą co ja piszę 124 jak na moje oko to nie przekroczenie, a kto kazał Ci spotkać się z diabetologiem?

Ostatnia edycja:
reklama
aga dokładnie też tak mam to rozpisane chociaż po 1 godzinie u nas nie robią, wyszło więc nie wiele ponad skale ale lekarz woli dmuchać na zimne no ale na razie póki co wychodzi że na dużo sobie mogę pozwolić, zjem za chwile konkretniejszą kolacje :confused:

Do góry