reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Nie wiem dziewczyny jak jest z ta zukrzyca.
Za to moge Was uspokoic co do wagi malenstwa. Mam kolezanke na innym forum, ktora caly czas martwila sie, ze jej synek jest zamaly, bo wg USG w 37tc mial 2400g a dzisiaj, czyli w 38tc urodzila i chlopak wazy sobie 3kg, wiec taki maly nie jest:-)

Ja za to dzisaij pogrzeszylam i to jeszcze jak:baffled: zjadlam loda a potem wielki kawal arbuza. Zmierzylam po godzinie cukier a tutaj 103:-D a to wszystko wina insuliny!!! Coraz bardziej mnie ciagnie do grzeszenia przez nia:zawstydzona/y:

reklama
Beata - czy miałaś podawaną insulinę? Jesli nie - to czy też musiałaś mieć glukozę podczas porodu, czy musieliście zostać w szpitalu 7 dni i czy Twój maluszek po porodzie miał swoje cukry wyrównane?

u mnie na szczescie obyło się bez insuliny, podczas porodu nie mialam glukozy bo mialam ciecie, dali mi jakies sole w kroplowce, glukoze po porodzie 3 kroplowki. lezałam 4,5 dnia od porodu, a maluszek cukry ok i moje już też :-)

Mgnienie - ma znaczenie, ze na innym usg :tak: Każde ma trochę inne pomiary, zresztą tak jak Meggie pisze - są one dość przybliżone.

Megi - a ja się jutro na kawałek serniczka szykuję, po obiedzie :cool2:

Beata - ech jak Tobie dobrze, że ciąża za Tobą. Jak się czujesz jako mamusia? Dajesz radę z kiermieniem piersią? po cc to dość trudne.
Ale dziewczyny ta cukrzyca ciążowa nie jest taka straszna, co prawda przede mną jeszcze 9 tygodni, obym nie zmieniła zdania i dotrwała w spokoju do końca :-D jedno jest pewne - nie zwielorybię się tak jak w porzedniej ciąży. Narazie 5 kg na plusie i nie zapowiada się wiele więcej. W poprzedniej ciąży dobrałam 25 kg :zawstydzona/y::shocked2: Zrzuciłam po pół roku, ale po co mi to było.

jako mama jestem najszczęśliwszą mamuśką pod słońcem, mam upragnione maleństwo tak długo wyczekiwane (ponad 3 lata) i co najważniejsze Julka jest zdrowa :-) ale za to mamusia i tatuś są tak padnięci ze szkoda gadać:-( córeczka mało spi w nocy, ma kolki i długo ssie cycka az przy nim zasypia, każda próba oderwania jej od cyca konczy się pzebudzeniem, zadko zasypia na dłuzej niz 2 h. po cc pokarm miałam od razu :-)

cześć, jestem tu nowa, od trzech tygodni kłuję paluchy, od dwu dni biore insulinę :-( Z zaciekawieniem przeczytałam posty forum za pewien okres wstecz, wiele mi pomogłyście! Jedno mnie tyko zastanawia - nikt własciwie tu nie pisze o wyliczaniu wymienników węglowodanowych - czy tylko ja to robię?
Piszecie, że macie głodową dietę, a ja nie moge przejeść wszystkich tych weglowodanów :confused:

i.

IzaBK ja też jestem na insulinie, od ponad tygodnia.
Jem na co mam ochotę, ale oczywiście z głową i cukry są poprostu bajeczne:-D Co najważniejsze wkońcu nie głodzę się na insulinie. Bo przy samej diecie cukry wysokie a ja głodna chodziłam schudłam nawet 2 kg. Męczyłam się strasznie a cukry ani drgnęły.....Ale na insulinie to co innego, ja wcale nie jestem zmartwiona że ją wstrzykuje. Wręcz przeciwnie wkońcu przestałam się stresować i płakać. Pozdrawiam

Witam :))

IzaBK ja nie wyliczam WW, raczej próbuję coś jeść a później mierzę sobie cukier. Zazwyczaj jest wszystko ok. Każda z nas ma inny stopień tej cukrzycy i na inne jedzenie sobie może pozwolić.

LuizaPatrycja no to tylko pozazdrościć. Najważniejsze, że cukry masz ok no i nie musisz się już tak stresować. Wiem po sobie jak to czasami bywa, jak skoczy cukier to strasznie dobija.

U mnie cukry bardzo ładne. Oby tak dalej. Ostatnio zobaczyłam, że po majonezie mam fajne cukry i sobie nakładam na kanapki z kiełbaską. Cukier po takich kanapeczkach do 110.

U mnie w rodzinie babcia miała cukrzycę w starszym wieku. Moja siostra była rok temu w ciąży i też miała cukrzycę ciążową, ale nawet nie sprawdzali jej czy przeszła. Teraz wszystko wcina. Nawet nie chcę myśleć o tym , żeby ta cukrzyca mi została, ale mój diabetolog mówił, że to raczej nam nie grozi:-) Bo po porodzie wszystko wraca do normy

Beata - życzę powodzenia w kolkowych przeprawach. Jesli macie mozliwosc kupic w Niemczech legendarny Sab Simplex, to jest to jedyny skuteczny lek na kolki, wszystkie dostepne w Polsce sa malo skuteczne. Polecam tez kładzenie na brzuszku do odbicia, najwyzej troszke uleje.
Iza - witaj, ja faktycznie nie wyliczam WW. A jak Tobie to służy, jak Twoje cukry?
Luiza - wiem jak to jest kiedy nie wiadomo co zjesc, wiec dobrze ze juz mozesz troche odetchnac.

Bylam dzis u diabetolog, powiedziała że na ciała ketonowe najlepiej wlasnie szklankę mleka przed snem, wypić bo aby ich uniknąć posiłek przed snem musi być białkowy. Dziś cukry w normie, do obiadu mam już przygotowanego serniczka :-)

carioca dzięki za info, słyszałam coś o tych kroplach ale niestety nie mam nikogo kto mogłby mi je kupic i wysłac :-( poszukam w necie moze na allegro znajde

ja liczyłam wymienniki przez pierwsze 2-3 tyg i jak juz mi weszło do głowy co ile ma, jaka mniej wiecej waga i objętość to przestałam liczyć. Dostałam od lekarza fajne kółko z wymiennikami, kcal i wagą oraz co trzeba i jak długo robić zeby spalić cukier z takiego wymiennika. Zdziwiłam się jak się okazało że snickers ma 2.3 czy coś kolo tego wymiennika i cukier po nim miałam max 90.

reklama
beata26 - to kółko to byłą reklamówka jakiejś firmy? zastanawiam się, skąd możnaby coś takiego dostać..:confused:
Carioca77 - ja mam konkretne normy, ile wymienników mam zjadać na poszczególne posiłki - I snadanie - 4, II sniadanie - 2. obiad - 6, podwieczorek - 2, I kolacja - 4 i II kolacja - 1. To ma zagwarantować, że 50% wartości odżywczych będzie pochodziło z węglowodanów, przy założeniu diety 2300 kalorii. Zawsze wymienników musi być tyle samo w poszczególnych posiłkach i muszę je spożywać o tych samych porach. Dbam o taką dietę od czterech tygodni, jedzenia ilościowo mam pod dostatkiem, ale i tak nie przybieram, bo to same "zdrowe rzeczy":tak: A na ketony mam właśnie tę II kolację, ktorą muszę jeść ok 22 i obowiązkowo musi być na nią chleb, zakaz przetworów mlecznych :baffled: każdy lekarz ma jak widać swoją teorię.
Luiza - ja po wprowadzeniu insuliny nic nie mam bajecznie, po prostu ją nieustannie zwiększam. Zazdroszczę Ci :-D A cukry mi się poprawiły, gdy kupiłam accu check active i przestałąm się mierzyć optium xido ;-) (to dzięki informacjom z tego forum!)
Pulka - odnoszę wrażenie, że i normy i sposób leczenia zależą przede wszystkim od lekarza..

Do góry