Aga przepis na Pulled pork
łopata wieprzowa
czosnek
sos BBQ
cebula
musztarda
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
pieprz cayenne
Łopatkę umyć, oczyścić z błon i natrzeć przyprawami. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele, cebulę, sos BBQ i odrobinę musztardy. Mięso zostawić na noc w lodówce. Rano mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać odrobiną wody (mięso puści sok więc wody nie należy lać dużo) wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 90-100 stopni z termoobiegiem. W trakcie pieczenia mięso można przewracać.
Po 4 godzinach sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie i się rozpada, jeśli tak to pozostawić do ostygnięcia.
Ja robię tak, że podzielone, wystudzone mięso mieszam z sosem BBQ. Jeśli jest za gęste to podlewam sosem z pieczenia.
Mięsko smakuje super z kanapkami. Czasami zamiast wody dodaję do mięsiwa odrobinę piwa lub coca-coli :-)
łopata wieprzowa
czosnek
sos BBQ
cebula
musztarda
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
pieprz cayenne
Łopatkę umyć, oczyścić z błon i natrzeć przyprawami. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele, cebulę, sos BBQ i odrobinę musztardy. Mięso zostawić na noc w lodówce. Rano mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać odrobiną wody (mięso puści sok więc wody nie należy lać dużo) wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 90-100 stopni z termoobiegiem. W trakcie pieczenia mięso można przewracać.
Po 4 godzinach sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie i się rozpada, jeśli tak to pozostawić do ostygnięcia.
Ja robię tak, że podzielone, wystudzone mięso mieszam z sosem BBQ. Jeśli jest za gęste to podlewam sosem z pieczenia.
Mięsko smakuje super z kanapkami. Czasami zamiast wody dodaję do mięsiwa odrobinę piwa lub coca-coli :-)