Witam serdecznie w niedzielne przedpołudnie

Cieszę się, że do naszego grona dołączyły nowe forumowiczki
Botanica podobno jak nie zje się czegoś przed snem to potem rano wywala duży cukier.
PRZEPIS NA BAKŁAŻANY
bakłażan
mozzarella
grzyby (kurki lub pieczarki)
cebula
Bakłażana umyć, odkroić końcówki i pociąć wzdłuż na cienkie plastry.
Plastry ułożyć na patelni (BEZ OLIWY) i podsmażyć na lekko brązowy kolor.
Odłożyć na talerz.
Cebule i grzyby pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do odparowania, doprawić do smaku.
Jeśli używamy kurek, to należy je przed smażeniem wrzucić na chwile do wrzątku z cukrem żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki.
Sos pomidorowy
cebula
pomidory z puszki
sól
cukier
pieprz
czosnek
bazylia
Cebulę należy zeszklić w garnku na łyżce oliwy, następnie dodać czosnek i pomidory. Chwile pogotować ,doprawić do smaku, a na końcu wszystko zmiksować na gładką masę.
Na plastry bakłażana ułożyć grzyby, kawałek sera mozzarella, a następnie zwinąć. Roladki ułożyć na naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Pieczemy pod przykryciem ok 30 min. w 180 stopniach z termoobiegiem, następnie odkrywamy, posypujemy mozzarellą i jeszcze chwilę zapiekamy.
W oryginalnym przepisie do grzybów dodaje się także ser gorgonzola. Ja z niego zrezygnowałam bo w ciąży nie jadam
