reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć dziewczyny,

No pochwaliłam się kilka dni temu, że już chyba wiem, co jeść, żeby nie być głodną i żeby cukier był w normie. Właśnie zaliczyłam niechlubny rekord - 162!!! A to było tak: cały dzień stosowałam się do zaleceń, ale ponieważ już jestem w domu, to pozwoliłam sobie na malinki i morele, po których jak zwykle skoczył mi cukier. Potem maślanka z płatkami orkiszowymi - jak najbardziej zalecana - i znów d*pa zbita, bo miałam dość wysoki cukier jak na to, że chodziłam non-stop głodna. No i wieczorem ugotowałam sobie kaszy gryczanej, której już chyba z głodu zjadłam trochę za dużo - z cebulką smażoną prawie bez tłuszczu i dodałam 1 łyżkę oliwy z oliwek. Po 45 minutach - bo czułam, że coś nie halo - zobaczyłam tę straszną cyfrę 162 :szok: Właśnie wróciłam z 35-minutowego szybkiego spaceru, cukier obecnie 85.

MAM DOŚĆ JUŻ TEJ DIETY I TEJ NIEPRZEWIDYWALNOŚCI :-( Czy ktoś mi może wytłumaczyć, o co chodzi z tymi wynikami?

Victoria, Nilcia - witajcie!

reklama
witam wszystkie nowe forumowiczki!!!
pingwinek nie tylko ty masz dosc!!! ja raptem jestem miesiac na diecie i to nieclaly i juz mam jakies dziwne nastroje. czasem to mi sie plakac chce. wiadomo czlowiek robi wszystko zeby dzidzi nie zaszkodzic a jak okaze sie ze cukier przekroczy minimalnie ponad norme to juz panika i czlowiek sie obwinia,,, a najgorsze jest to ,ze wydaje mi sie ze niuni zrobilam tym okkropna krzywde... przeciez sa kobiety, ktore przechodza cala ciaze nie wiedzac ,ze maja cukrzyce i jakos jest wszystko ok... ale jak czlowiek juz ma ta swiadomosc...:-(to jest okropne...
u mnie cukry dzisiaj tez jakies dziwne...na czczo zawsze mi wychodzi super( slyszalam wlasnie,ze te sa najwazniejsze)a potem to juz roznie... najgorzej rozkrecic organizm i zjesc sniadanie i miec dobry wynik....potem juz lepiej...
dziewczyny mam pytanie moze ktoras juz wie bo miala takie doswiadczenie... czy czysta woda gazowana podnosi cukier?

Jak wróciłam ze spaceru było 85. Teraz 171. Cholera, nawet już nie mam pomysłu, jak to obniżyć. Sam mi poziom znów wzrósł, bo piję tylko wodę i herbatę z cytryną ;(

Znalazłam artykuł, który bardzo mi pomógł, wypiłam 2 szklanki wody, zaaplikowałam dodatkową insulinę i po 10 minutach na razie 128, zobaczymy, co będzie dalej. Piję wodę dalej.

http://portal.abczdrowie.pl/jak-szybko-obnizyc-poziom-glukozy-we-krwi
[h=2]1. Obniżenie cukru we krwi za pomocą insuliny[/h]Jeżeli konieczne jest szybkie obniżenie poziomu glukozy we krwi, najbardziej skuteczne jest zastosowanie insuliny. Rodzaje insuliny dzielimy na insuliny szybko działające, o pośrednim czasie działania i długo działające. Najszybciej działają tzw. szybko działające analogi insuliny ludzkiej, które rozpoczynają swój efekt w czasie od 5 do 15 minut od wstrzyknięcia. Insulina jest podawana w podskórnych wstrzyknięciach w standardowej terapii, jednak w niektórych stanach nagłych, takich jak kwasica, śpiączkaketonowa czy nieketonowa hiperglikemia hiperosmolalna, może być konieczne dożylne podanie insuliny. Stany te wymagają leczenia w warunkach szpitalnych i w przypadku ich podejrzenia należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem lub wezwać pogotowie.
[h=2]2. Metody niefarmakologiczne obniżania cukru we krwi[/h]Nie wszyscy cukrzycy stosują insulinę. Większość chorych na cukrzycę typu 2 przyjmuje doustne leki przeciwcukrzycowe w celu normalizacji poziomu glukozy we krwi. W przypadku wystąpienia zbyt wysokiego cukru we krwi, można obniżyć go poprzez zastosowanie się do poniższych wskazówek.

1. Wypić 1-2 szklanki wody – woda rozcieńcza krew, zmniejszając stężenie glukozy w krwi. Zwiększona ilość przyjętych płynów pobudza diurezę, czyli produkcję moczu. Zwiększona ilość wydalanego moczu pozwala na wypłukanie z organizmu nadmiaru cukru. Nie należy przekraczać zalecanych 1-2 szklanek wody w krótkim czasie, aby nie doprowadzić do zbyt szybkiego obniżenia poziomu cukru. Po 15 minutach należy powtórzyć pomiar glukozy.
  2. Wykonywać ćwiczenia fizyczne przez co najmniej 10 minut – wysiłek fizyczny powoduje zużycie dostępnego cukru poprzez wykorzystanie go do produkcji energii. Aby ćwiczenia były skuteczne, muszą trwać co najmniej 10 minut. Wysiłek nie powinien być zbyt forsowny, gdyż może doprowadzić do hipoglikemii. W związku z tym po ćwiczeniach należy ponownie zmierzyć poziom glukozy we krwi.

Kiedy poziom glukozy przekracza 240 mg/dl (szczególnie u osób z cukrzycą typu 1) i doszło do wytworzenia ciał ketonowych, glukoza po wysiłku fizycznym może zwiększyć się. Zatem osoby z cukrzycą typu 1, u których poziom cukru jest wyższy nić 240 mg/dl i chcą stosować wysiłek fizyczny jako sposób na obniżenie poziomu glukozy, powinny zbadać mocz (np. za pomocą próbek do domowego uzytku) na obecność ketonów.
  3. Bardzo ważne jest, aby pamiętać o ponownym wykonaniu pomiaru glukozy we krwi po zastosowaniu jednej z powyższych metod. W efekcie obniżania poziomu glukozy może dojść do hipoglikemii, zwłaszcza w przypadku przedłużonego lub intensywnego wysiłku fizycznego. Najlepszą metodą zapobiegania zwyżkom stężenia cukru we krwi jest stosowanie się do zalecanej terapii - regularne przyjmowanie leków przeciwcukrzycowych i przestrzeganie zaplanowanej diety.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry!
Nilcia, witaj :)
Na czczo 93, a myślałam, że już mam sposób na ranne niskie cukry, ale skutkowało przez 3 dni i przestało. Bądź tu człowieku mądry!
Na śniadanko jajecznica z brokułami, kalafiorem i pomidorkami, 2 kromki żytniego na zakwasie, i wynik zarówno po 1h jak i po 1,5h w normie, a się najadłam :))))
Teraz popijam kawkę z mlekiem (mogę pić nawet z 2%) tylko jakiegoś ciasteczka brakuje :-D

witajcie dziewczyny :-) ja gazowana czasami pije, bo ile można zwykłej mineralnej. Na cukier to nie ma wpływu, jedynie mogą przeszkadzać bąbelki :-) bo to czysta woda. A co do wazy to wiem właśnie, że niektóre dziewczyny mają zabroniona, ale mi w zeszłej ciąży to lekarka sama podsunęła że mam jeść jak na każdy chleb reagowałam kosmicznym wynikiem.

Może ja też spróbuję Wasę. Dziś na śniadanie: 1 kromka chleba z niskim IG z wędliną i 1 pomidor. Herbata z cytryną, a więc bez mleka. Po 1 h - 130. Naprawdę już rozkładam ręce :-(

dzien dobry!
pingwinek dobre rady co do spsobow obnizania cukru we krwi... szczegolnie te naturalne bo nie kazda przyjmuje insulinę...
u mnie na czczo 76 po sniadaniu jeszcze nie mierzylam.... tak sie zastanawialam bo ja ostatni posilek jem ok godz 19.00, podobno powinnysmy jesc o 22,00. czy niejedzenie go moze powodowac to, ze mi potem przy sniadaniu wywala wysoki cukier?

Botanica, właśnie nie mam zielonego pojęcia jak z tym jedzeniem na noc. Zauważyłam,że im wcześniej wstaję, tym niższy cukier, np koło 6 jest ok, ale później jak mierzę przed samym śniadaniem to już jest wyższy. Ja tak 1,5 h po wstaniu jem śniadanie. Chyba będę zaraz po wstaniu mierzyć i wcinać jakąś przekąskę przed śniadaniem, a później już normalne śniadanko. No i może spróbuję jeszcze później niż o 22 jeść coś lekkiego na noc.
Pingwinku, Kochana,nie wiem co Ci poradzić. Ten chlebek wcześniej jadłaś i było ok??

Witam Was dziewczyny, mogę się dołączyć? Jestem z listopadówek. Po obciążeniu glukozą 75 cukier po 2 h - 160. No i dieta. Jak na razie w miarę udaje mi się utrzymać cukry w ryzach, ale nie mam kompletnie pomysłów na posiłki. Jestem na diecie od tygodnia, a już mam depresję :(

reklama
Botanica - ja już przyjmuję insulinę, a mam wrażenie, że ona w ogóle nie pomaga... to są zresztą znikome dawki, bo 2 jednostki (od wczoraj zwiększyłam sobie do 3), a cukrzycy biorą podobno po 20, 40 a nawet 60 jednostek na raz...
Nie znam się jeszcze na tej naszej cukrzycy, ale wydaje mi się, że wysoki cukier rano jest u mnie związany z powolnym porannym metabolizmem, bo to samo zjedzone wieczorem nie daje już takiego efektu.
Mam rano zawsze dobry cukier po jajecznicy z 2 jajek bez chleba, ale jadłam ją już przez cały tydzień i miałam dość... Chciałam dziś zjeść coś innego. A tu chyba chleb trzeba będzie całkowicie odstawić, bo przecież nie mogę sobie pozwolić na 130 po jednej kanapce i to naprawdę postnej... Dobrze, że we wtorek wizyta, bo wymyka mi się to wszystko spod kontroli, nie wiem już, co mam jeść... Mam dość spacerów w pełnym słońcu na "betonowej patelni" albo w środku nocy... Sorki że tak marudzę, ale jem wszystko wg zaleceń dietetyczki i tak cukry szaleją..

Gusiak - tak, jadłam go wcześniej, chleb zawsze mi wywalał cukier, ale udawało mi się pozostać w normie jeśli zjadłam tylko 1 kromkę... Może to jeszcze efekt wczorajszego przejedzenia, nie wiem... :((( Na wszelki wypadek dziś już wyeliminuję chleb i kaszę po wczorajszym też... Ziemniaczki najwyżej na obiad zjem...

Ostatnia edycja:
Do góry