reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Gusiak ja miałam zlecone badanie glukozy 75 po 1h i po 2h jednak w laboratorium powiedziano mi, ze ten wynik po godzinie nie jest tak istotny jak po 2h i często lekarze zalecają badanie tylko po 2h. Ja miałam po 2h wynik 151 i bez 2 zdań jest to cukrzyca. Dlatego nie chcę Cię martwić, ale czeka Cię dietka choć przy tym wyniku to jeszcze nic strasznego :) Udaj się jak najszybciej do poradni. Oni Cię tam po prostu pokierują jak ma wyglądać Twoja dieta i zaopatrzą w glukometr. W czerwcu i ostatnio na dniach miałam robione badanie hemoglobiny glikowanej, która pokazuje jak cukry utrzymują się w ciągu chyba 2 ostatnich miesięcy i póki co wszystko jest w normie mimo że też cukry zdarza mi się przekraczać. Wydaje mi się, że żaden lekarz Ci nie potwierdził ani nie zaprzeczył, bo nie jest w tej dziedzinie specjalistą a podobno takie przekroczenia nie są jeszcze tragedią więc uszy do góry! :-)

reklama
Gusia - ja miałam 144 po 2 h i też nie chciałam wierzyć, że mam cukrzycę, myślałam, że to "lekkie przekroczenie normy" - zwłaszcza, że na wyniku laboratoryjnym było napisane że chyba od 144-200 to nietolerancja glukozy, a powyżej 200 - cukrzyca. No ale jak zwał, tak zwał, teraz wiem, że to też jest nazywane cukrzycą i trzeba bardzo uważać, bo cukry jednak szaleją, jak się nie uważa... W szpitalu też profil glikemiczny wyszedł bardzo dobrze. Ja, tak jak Kulka, dostałam receptę na paski już w szpitalu i z apteki wzięłam glukometr przy realizacji recepty.

DZIEWCZYNY, DZIĘKI ŻE JESTEŚCIE...
Ogólnie po 2 tygodniach jestem tym wszystkim przerażona... Ze strachu, że podwyższony cukier może zaszkodzić dziecku przechodzę do strachu, że przy drastycznej diecie córeczka znów nie będzie rosnąć... Czytam o zagrożeniach dla dziecka po cukrzycy ciążowej... Dziewczyny, czy Wy kupujecie monitor oddechu? Przy synku uważałam to ustrojstwo za naciąganie, a teraz poważnie się zastanawiam...

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi. Wizyta na NFZ dopiero w połowie sierpnia, chyba pójdę prywatnie, ale to też dopiero w przyszłym tygodniu. Nie wiem co mam robić do tej pory. Ze szpitala wypisu jeszcze nie dostałam, mam pójść w poniedziałek, myślicie, ze powinnam się upomnieć o receptę na te paski??
KulkaPrzytulka, żadnej diety nie miałam, dostawałam przez cztery dni to co wszystkie, nawet drożdżówkę i ryż z jabłkami na słodko, co wydawało mi się dość dziwne, przy podejrzeniu cukrzycy. O diecie w domu też nie było mowy. Cholera, teraz to jestem przerażona tak jak Pingwinek, nie wiem co jeść a czego nie, boję się, że zaszkodzę Niuni!

Gusiak witaj nie denerwuj się bo to też szkodzi Dzidzi. Dziwne, że nawet w szpitalu nie powiedzieli Ci żebyś chociaż trochę ograniczyła słodkie. Ja też jak w poprzedniej ciąży byłam na profilu glikemii i jak w czasie ciąży byłam w szpitalu to dostawałam do jedzenia to co wszyscy. Sama musiałam o to dbać żeby ograniczyć to czego nie mogłam jeść. Ja też myślę że z takim wynikiem masz cukrzycę. Priorytetowo powinnaś ograniczyć słodycze, cukier, no i zmniejszyć ilości jedzenia ziemniaków, makaronów, ryżu tak na początek. I ,zamienić białe pieczywo na jakieś inne. Każda z nas może jeść różne i w różnych ilościach. Kilka stron wcześniej jest kilka przepisów na to co możemy :-) u mnie dziś na czczo 84, więc dobrze dzień mi się zaczął :-)

Gusiak, jak będziesz w szpitalu, to zapytaj lekarza co masz robić, na wypisie będzie info, czy cukrzyca, czy nie. Zapytaj też koniecznie o glukometr i paski do glukometru. Do tego co napisała Aniołek dodam jeszcze, żebyś uważała na owoce, bo to też cukry proste. Jedz dużo warzyw - najlepiej surowych. Mnie uczyli - ,,jedna kanapka jedno warzywo np. cały ogórek". Jedz 5-6-7 posiłków dziennie, ale małych i w miarę regularnie. I trzeba też koniecznie zjeść coś przed snem. Nawet jeśli okaże się, że wszystko jest w porządku, to jest to zdrowa dieta, która na pewno nie zaszkodzi.
My tu chyba w większości mierzymy cukry na czczo oraz po głównych posiłkach (może niektóre nawet częściej).
I wiem, że łatwo powiedzieć, ale nie stresuj się, bo stres podnosi cukier i też źle wpływa na Dzidzię.

No, a u mnie dziś 81 na czczo:-)

Miłego dnia!

Dziewczyny, któraś z Was jakoś na dniach pisała, że ciężarne z cukrzycą są przyjmowane na cito?! Prawda to? Gusiak ja bym walczyła o taką wizytę albo poszła prywatnie jeśli masz taką możliwość, bo niepotrzebny Ci dodatkowy stres. Absolutnie każda z nas na początku przechodziła lub przechodzi przez ten stres i niepewność co Ty :) Tak jak napisały dziewczyny-przede wszystkim: ogranicz cukry proste, słodycze, owoce. Ryże i kasze zamień na brązowe, pełnoziarniste, no i jedz częściej i koniecznie coś przed snem. Tak naprawdę gdy będziesz miała glukometr będziesz mogła się w to zagłębić i zobaczysz co możesz a czego nie.

Pingwinek ja mam zakaz czytania internetu o powikłaniach cukrzycowych. Wiadomo, że coś mi tam mignęło przed oczami, ale to raczej z przypadku więc póki co raczej żyję w nieświadomości, ale jeśli chodzi o monitor oddechu to dla mojego męża nie ma innej opcji-musi być więc kupujemy.

Ja dziś mam dzień bez mierzenia. Rano nie mierzyłam i w dodatku idziemy dziś do restauracji na obiad, bo mamy rocznicę i mąż zarezerwował stolik. Już sprawdzałam menu i mają na szczęście jakieś rybki z grilla więc może nie będzie aż tak źle :) ale mierzenie po jedzeniu poza domem sobie podaruję, tym bardziej, że może skuszę się na jakiś deser :)

Dziękuję bardzo Dziewczyny!
Do czasu wizyty będę się trzymać Waszych wskazówek, bo wątpię, żebym się czegoś dowiedziała od lekarzy. Przez 4 dni pytałam wszystkich którzy przychodzili na wizyty i nikt mi nic nie potrafił albo nie chciał powiedzieć. Zapytam o te paski, ale chyba tylko położnej, bo mam po wypis przyjść po południu, a po południu na oddziale nie ma w ogóle lekarzy, przychodzą dopiero na obchód między 18 a 22. aj kurczę, chcąc nie chcąc przez ten czas do wizyty za każdym razem jak coś będę jeść będę się zastanawiać czy nie zaszkodzę tym Małej.
A właśnie czy jogurty naturalne można? Bo ja uwielbiam takie z otrębami żytnimi. Czyli warzywa można wszystkie, a z owocami uważać, tak?

Przetwory mleczne można jeść(,ale raczej nie na I śniadanie), więc jogurt naturalny też, ale nie powiem Ci jaką ilość, bo to już będziesz testowała na sobie jak będziesz miała glukometr. Warzywa mają dużo błonnika, więc trzeba ich sporo jeść. Z tym, że też różne mogą różnie na Ciebie wpływać...Wiem, że np. surowa marchewka jest ok, ale już gotowana może podnosić cukier, podobnie jest chyba z buraczkami. Na pewno możesz jeść pomidory, ogórki, sałatę, kapustę, kalafiora, brokuły...Owoce mają dużo cukru, więc lepiej w ogóle nie jeść bananów i winogron. Zalecane są jabłka, maliny, niektóre z nas mogą arbuzy, czereśnie - to też przetestujesz. No i pamiętaj, że w każdym posiłku powinny być jakieś węglowodany: chleb, kasze, makarony razowe...

No to ja sobie dziś dałam w palnik...nie wytrzymałam i zmierzyłam ok 1,5h po obiedzie czyli po: rybie z rukolą, odrobiną białego ryżu z dodatkiem.......sosu serowego! i ten ser mnie chyba zabił....wynik 156 :/ zjadłam jeszcze sernik, ale wiem, że rybę, rukolę i sernik mogę jeść więc obstawiam ten głupi sos, który był podany oddzielnie i mogłam go sobie podarować. Głupia i nieodpowiedzialna matka ze mnie, ale stało się. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam Maleńkiej. W sumie taki wynik zdarzył mi się raz albo dwa w tej cukrzycy więc może jakoś to przeboleję.

Gusiak ja jogurty naturalne jem, ale te bez dodatku cukru, inne jak dla mnie odpadają. Warzywa jedz, ale uważaj z gotowanymi. Jedz to co poradziła Kulka czyli pomidory, ogórki, sałatę, kapustę, kalafiora, brokuły poza tym ja jem fasolkę szparagową, potrafię zeżreć kilogram i jest ok :-D Acha i postaraj się nie rozogotowywać warzyw, makaronów itp. Uważaj z ziemniakami! Ja mogę jednego średniego do obiadu (wczoraj zjadłam więcej, ale miałam duużo kapusty kiszonej a ona zbija cukier). Aaaa i z gotowaniem mięs to na parze, grillowane albo pieczone w folii. Jeśli bardzo się denerwujesz to podeślij mi maila a ja zeskanuję Ci to co dostałam od mojej pani dr czyli "dietę w cukrzycy ciążowej". Jest tutaj mniej więcej rozkład posiłków i co w jakich ilościach teoretycznie możesz jeść.

Ostatnia edycja:
reklama
mam nadzieję, że Awena się do nas nie odzywa bo to weekend i nie ma czasu, a nie że zostawili ją w szpitalu albo coś jej wymyślili w tej poradni:-(

Do góry