reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

ja sobie pozwalam na kostkę czekolady gorzkiej czasami do podwieczorku jako 1 ww i wtedy zjem do tego jakieś musli z jogurtem naturalnym i cukier jest ok

ja sobie w sobotę pozwoliłam na 6 takich własnej roboty rogalików z musem jabłkowym bo z marmoladą się bałam i bez lukru i cukier po godzinie 104 :) wiem że nie dozwolone ale ile można jeść kapuste pekińską ;)

reklama
Ja po wizycie u diabetologa, pani jest zadowolona, pochwaliła, że schudłam, cukry są ok, ketonów i glukozy w moczu brak, w połowie miesiąca mam powtórzyć hemoglobinę glikowaną (w pon badanie z krwi, w czwartek wizyta u diabetologa; w pon morfologia, we wt wizyta u gina- w jednym tygodniu tyle biegania... i mam leżeć na spojenie łonowe co mi się rozłazi... JAK PYTAM???)

Smutna_lala...zazdroszczę...a miałaś dużo przekroczeń? jeśli tak to duże? Ja mam wizytę w piątek i się trochę boję...
mi ostatnio cukry po obiedzie wariują...podzieliłam na dwie części i dziś 154...

mnie znów na śniadaniu wariują, na czczo 67, po jajku na miękko i cienkich 2 kromkach żytniego chleba 154 :szok:
gdzieś coś mi się obiło o uszy, że w okolicach 32 tygodnia te cukry mogą tak szaleć, słyszałyście coś na ten temat?

Ja nie słyszałam o wariactwie ale że tak powiem- jestem nowa w temacie. Wiem, że wraz z wzrostem ciąży może wzrastać zapotrzebowanie na insulinę, które spada przed samym porodem. Kolejną wizytę mam za 2 tygodnie. Miałam kilka przekroczeń: na czczo 100 np. 90 parę, po śniadaniach w granicach 140-150. Powiedziałabym na tydzień... ze 5-7 ??

dokładnie tak jest, wraz z tygodniami ciąży wzrasta zapotrzebowanie na insulinę, byłam dziś u lekarza i dostałam większą dawkę insuliny, zobaczę efekt dziś po kolacji

Wlaśnie jak się ruszałam miałam maksymialnie 3 przekroczenia...ale muszę leżeć bo mi się szyjka skraca...i moja dieta się poszla...i najgorszy teraz ten obiad...wkurzyłam się dzisiaj i zjadłam 2 kromki z wędliną i ogórkiem na obiad...i 115...

reklama
Jak najbardziej można a nawet powinno się robić takie badanie w domu. Jest to tego specjalny glukometr. Nakłuwasz sobie palca igłą po czym kropelkę krwi przenosisz na specjalny pasek, który kładziesz na glukometrze i odczytujesz zawartość cukru.

Do góry