reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

zuza7777 no właśnie te optiumy podobno zawyżają:( ogólnie firma Abott, dostaje za nie podobno po dupce.
Ja po kolacji
Accu - 125
Xido - 135 czyli caly czas niżej Accu

tu wątek o glukometrach , poczytaj od 30 strony jest o optium...Forum Diabetica :: Zobacz temat - Glukometr

teraz mam zgryza :( jak będe miała pomiary takie w granicach do 75- 95 na czczo i 100 -130 po posiłkach to nie zmniejsze insuliny ale jak niższe to chyba odejmę troszkę -co sądzicie ?
Ale jedno jest pewne , accu uchroni mnie z pewnością od zwiekszenia dawek i tak mam 41j dziennie.

a tu dla tych co na insulinie:)
http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,71775800,,cukrzyca_ciazowa_insulina.html?s=3&v=2

Ostatnia edycja:
reklama
nikuś cieszę się że masz nowy accu mam nadzieję że to Cię uchroni przed tak duzymi dawkami insuliny. tylko najgorsze jest to ze człowiek nie może miec zaufania tak do końca do glukometrow skoro one tak zawyżają i zwieksza dawki insuliny niepotrzebnie.

no ja też się zastanawiałam, my w cukrzycy ciążowej to zazwyczaj mamy nietolerancje glukozy tylko zwana tak GDM2 i rzadko się zdarza żeby jakieś ekstremalne skoki były z 3o na 400 , no ale u ludzi z normalną cukrzyca insulinozależną tak bywa i nawet na tym forum co dałam linka jeden pan pisał,że jak by mógł udowodnić ten fakt to by podał producenta Xido do sądu , bo wg wskazań glukometru, który zawyzył wynik ( im wyzsze cukry tym bardziej zawyża nawet 100j podobno) podał sobie zbyt dużo insuliny w ramach korekty i zaliczył bardzo poważne niedocukrzenie!! Szok.

zuza7777 no właśnie te optiumy podobno zawyżają:( ogólnie firma Abott, dostaje za nie podobno po dupce.
Ja po kolacji
Accu - 125
Xido - 135 czyli caly czas niżej Accu

tu wątek o glukometrach , poczytaj od 30 strony jest o optium...Forum Diabetica :: Zobacz temat - Glukometr

teraz mam zgryza :( jak będe miała pomiary takie w granicach do 75- 95 na czczo i 100 -130 po posiłkach to nie zmniejsze insuliny ale jak niższe to chyba odejmę troszkę -co sądzicie ?

nikuś- zrób sobie badanie krwi w laboratorim i w tym czasie zrób pomiar glukometrem a zobaczysz uspokoisz się. ja tak sprawdziłam accu checka i całkowicie mu zaufałam. czasami wyskakiwały jakieścuda ale tylko czasami.

no ja też się zastanawiałam, my w cukrzycy ciążowej to zazwyczaj mamy nietolerancje glukozy tylko zwana tak GDM2 i rzadko się zdarza żeby jakieś ekstremalne skoki były z 3o na 400 , no ale u ludzi z normalną cukrzyca insulinozależną tak bywa i nawet na tym forum co dałam linka jeden pan pisał,że jak by mógł udowodnić ten fakt to by podał producenta Xido do sądu , bo wg wskazań glukometru, który zawyzył wynik ( im wyzsze cukry tym bardziej zawyża nawet 100j podobno) podał sobie zbyt dużo insuliny w ramach korekty i zaliczył bardzo poważne niedocukrzenie!! Szok.

A mnie zastanawia jedno dlaczego maja gin na skierowaniu do szpitala wypisala GDM1, a po zatym wszyscy lekarze sie pytali czy biore insuline.Z tego co mowili to insulina w cukrzycy ciazowej to ostatecznosc gdyz podobno rozlegoluwuje organizm kobiety i pozniej jest ciezko wrocic do harmoni...ja mam we wtorek spotkanie z diabetologiem zobaczymy co powie mi o mojich cukrach i na temat diety..

Monika tak zrobie , i tak musze w poniedziałek zrobic inne badania :)
A jak tam Tomeczek , nadgania ?[/

a dziękuję jest ok.tomuś zrobił się bardzo żarłoczny i tylko by jadł. ma anemię ale dostaje zelazo i mam nadzieje,ze jej sie szybko pozbedziemy. mówię ci myślałam,że ta ciąża się nie skończy a tu już miesiąc po porodzie.

ja też schizuje :( dziś cały wieczór sie drapie bo mnie swędzi skóra, i już myśli galopują ku cholestazie...tego jeszcze nie miałam a zaliczam po kolei wszystko, mam nadzieję,że to tylko jednorazowe swędzenie:( próby wątrobowe Aspat i Alat robiłam we wtorek i były w normie...jak nie przejdzie mi to powtórzę

oby już nic sie nie przyplątalo, przecież nie moge miec wszystkiego:(
zaliczam po kolei - skrajne wymioty i odowdnienie
- anemię
- cukrzycę
- krwotok
- krwiak na łożysku
- skracanie się szyjki macicy
- zbyt szybko dojrzałe łożysko
- podejrzenie makrosomii malego ( chyba się nie sprawdzi)
- zastój w nerce malego ( UKM 8,5mmm) do weryfikacji po porodzie
- ognisko hiperechogeniczne w serduszku , echo serca wykluczyło wadę ale do weryfikacji po porodzie
- zapalenie pęcherza moczowego:(

więc starczy i nie życzę sobie nic więcej:( ma mnie przestać swędzieć...

nikuś, my obie ,,fajne ,,mamy ciąże-dobrze,że chociaż Tomuś wyszedł obroną ręką. ja już na następną ciążę się nie zdecyduję ale ty dopiero bedziesz miała pierwsze maleństwo. jak znasz normy transaminaz to podaje ci moje po rozpoznaniu cholestazy -aspat-1042
-alat-560- szok i dwa miesiące stresu czy donoszę do terminu planowanego cc i co się dzieje z maleństwem.

reklama
nikuś nie Ty jedna sciagasz na siebie wszystko co się da.. Ja w ciązy miałam:
- niedoczynność tarczycy (przed ciaza)
- WZWB (przed ciaza)
- cukrzyce
- małopłytkowość
- ureaplazmy (wyleczone w trakcie ciąży)
- nadciśnienie + białkomocz = zatrucie ciazowe (dlatego miałam cc bo groziła zamartwica płodu)
- hipotrofia płodu
- podejrzenie wady serca u dziecka (nie potwierdziło się)
- podejrzenie braku jednej nerki (dziecko ma bardzo odjechaną budowę nerek i jedna miedniczka jest powiększona - do weryfikacji za tydzien i kontroli nefrologicznej)

Mój syn jedzi piękny i bardzo dzielny... mam nadzieje że niebawem bedzie z nami w domku a o preypetiach ciazowych już zapomniałam. Choć przed kolejną ciążą od początku na wiele rzeczy będę zwracać uwagę.

Do góry