reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja też schudłam jak tylko wprowadziłam dietę w życie.

Dzisiaj byłam u diabetolog. Co się trochę podniosę psychicznie to wizyta u diabetolog mnie kolejny raz dołuje. Po prostu czuję, że jestem pod złą opieką.
Więcej się dowiem z forum niż od tej całej diabetolog. Ja nie wiem jak tacy lekarze mogą leczyć jak mają takie olewcze podejście do pacjentów.
Wizytę kolejną mam za miesiąc i parę dni natomiast przepisała mi 100szt pasków więc mierząc 4 razy dziennie to mam ich na 25 dni więc ostatnie 2 tygodnie przed wizytą jestem bez pasków. Zorientowałam się dopiero w domu, szkoda, że na wizycie tego nie przeliczyłam.
W ogóle byłam u niej i w dalszym ciągu nie wiem jaką ja mam trzymać dietę.

bojąca i martusia dziękuję za rady, czekam na jeszcze :) takich właśnie mi trzeba przykładów a nie dla typowych cukrzyków które są ciężkie do ugotowania bo nawet w sklepie składników takich nie potrafię znaleźć.

dziewczyny a mam pytanko jeszcze - jakie stosujecie glukometry, z jakiej firmy i jak Wam idzie nakłuwanie palca, leci Wam krew bez problemu?

reklama
Let nakłuwałam nie pamiętam firmy ale chyba johnsona. Krew leciała różnie. Cukier mierzyłam 6 x dziennie, czasem wiecej. Miałem jeszcze dokonać pomiarów o 2-3 w nocy ale z reguły o tej porze nie spałam więc psu na budę takie pomiary. Nie pamietam już co miały "mówić".
Jedz dużo warzyw - ogórki, pomidory, kapusta kiszona. Makarony i pieczywo z pełnego przemiału. Zamiast soku zjedz owoc. Spaceruj, pływaj, uprawiaj jogę - ruch też ładnie normuje cukier. No i nie kupuj produktów dla diabetyków. To jest do opanowania i opanujesz to :-)

Ja też schudłam jak tylko wprowadziłam dietę w życie.

Dzisiaj byłam u diabetolog. Co się trochę podniosę psychicznie to wizyta u diabetolog mnie kolejny raz dołuje. Po prostu czuję, że jestem pod złą opieką.
Więcej się dowiem z forum niż od tej całej diabetolog. Ja nie wiem jak tacy lekarze mogą leczyć jak mają takie olewcze podejście do pacjentów.
Wizytę kolejną mam za miesiąc i parę dni natomiast przepisała mi 100szt pasków więc mierząc 4 razy dziennie to mam ich na 25 dni więc ostatnie 2 tygodnie przed wizytą jestem bez pasków. Zorientowałam się dopiero w domu, szkoda, że na wizycie tego nie przeliczyłam.
W ogóle byłam u niej i w dalszym ciągu nie wiem jaką ja mam trzymać dietę.

bojąca i martusia dziękuję za rady, czekam na jeszcze :) takich właśnie mi trzeba przykładów a nie dla typowych cukrzyków które są ciężkie do ugotowania bo nawet w sklepie składników takich nie potrafię znaleźć.

dziewczyny a mam pytanko jeszcze - jakie stosujecie glukometry, z jakiej firmy i jak Wam idzie nakłuwanie palca, leci Wam krew bez problemu?

ja mam 9 sierpnia w poradni w szpitalu wizyte zobaczymy co tam mi powiedza. ale ogolnie jak chodzilam do prywatnej diabetolog dala mi broszurki do czytania, glukometr, paski i dzienniczek do pomiarow. na temat diety nic, takze tez sie dowiedzialam wiecej z forum i z wlasnych doswiadczen.

co do nakluwania: mam glukometr Diagnostic Gold System, nakluwanie zalezy z ktorego palca bo mam poparzone opuszki. najczesciej srodkowy, serdeczny i teraz maly. ale jakos z tych alternatywnych miejsc pobierania nie korzystam. takze raz poleci dobrze a drugi musze kilka razy nakluc.

aldo, jednej ziemniaki zaszkodzą innej nie podniosą cukru. Mi na szczęście nie podnoszą :-)

let, dostałam w pierwszej ciąży glukometr one touch horizon do niego żadnego nakłuwacza tylko takie igiełki. Niestety po 6 pomiarach dziennie takim wynalazkiem moje palce wyglądały tragicznie, spuchnięte, ja na samą myśl o wkłuciu już byłam przerażona, strupki się porobiły. Na szczęście w naszej przychodni dostałam za free glukometr Contour TS z nakłuwaczem i to mi pomogło. Palce jak u niemowlaka, bez bólu bo sama sobie reguluję głębokość nakłucia. Krew leci dobrze jak się umyje ręce w ciepłej wodzie z mydłem i pomasuje lekko palec.

no i wypróbowałam te ziemniaczki, pieczone z masełkiem były przepyszne,do tego kurczaki, najadłam sie jak bączek,a po godz. cukier 119:-D, także nie jest źle.
Z tego co widze to trudno będzie te ranne cukry opanować.

jeśli chodzi o glukometr to ja dostałam ONE TOUCH SELECT, i jakiś nakłuwacz "niefirmowy",ustawiam na 1 i ładnie krew leci,paluszki bolą przez sekunde po nakłuciu,a potem już nie.

Dziewczyny dacie radę ja pamiętam początki były łzy stres nerwy i 2kg mniej każde mierzenie cukru po godz stres ale duzo spacerowałam wiedziałam co mi nie zaszkodzi zwłaszcza na śniadanie i kolację ale czasami już wymiotować mi się chciało za przeproszeniem ta dietą. czasami człowiek się naczytał co maluszkowi grozi przez tą cukrzyce ciążową miałam tez gorsze dni i jadłam coś słodkiego bo nie wytrzymywałam porodu się bałam tzn tego czy mała będzie zdrowa i co 7 sierpnia ma maluszek miesiąc je śpi płacze jak jest głodna i już tak ładnie na wadze przybrała jak coś podeśle zdj jak dowiem sie jak mozna wrzucac tutaj ;D

takze 3mam za was moooooocno kciuki dacie rade bede was wspierala to ze juz urodzilam to nie znaczy ze was opuszcze ;*

Asiek slicznotka mała:-D:-D:-D

Co do ziemniakow to mi cukru nie podnosza nawet po frytkach miałam niecałe100 a po rzeczach dozwolonych czasami cukier mi szybował to wszystko od organizmu zalezy ruch tez jest dobry jesli mozna ja nie moge uziemiona jestem ,na poczatku szalałam cudowałam a teraz dałam na luz staram sie pilnowac ale bez przesady czasami zdarzy mi sie zgrzeszyc i cukier podskoczy ale to naprawde sporadycznie.... generalnie to juz licze tydnie zeby urodzic ..i tak jestem szczesliwa ze w 2-paku udało mi sie dotrwac do 34 tyg po tych wszystkich przejsciach...

reklama
a ja wczoraj na obiad jadlam kurczaka z warzywkami tylko ze smazone bo inaczej sie nie da i cukier mialam po 1h 110. nie wiem, jakos gotowane mieso czy ryba do mnie nie przemawia. z ziemniakami reakcje sa ok :)

Do góry