reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

też dali mi skierowanie z poradni na patologie ciazy pokazalam to wczoraj lekarzowi to sie zdziwil i powiedzial ze po co bo albo zostaje pod jego opieka albo bede jezdzila do szpitala a tam akurat jego znajomy przyjmuje itp więc zostałam przy swoim lekarzu po co zmieniac pod koniec ciazy ;/;/ no mi skakały jak wam pisałam na czczo pod rzad i dupa w poradni mnie nauczyli jak to robic z insulina itp nie szłam z tym do szpitala i balam sie pierwszego kłócia a to wcale nie boli tylko ma dziwny zapach ta insulina ;P dobrze ze nie jest droga ale igly trzeba codziennie zmieniac ;)

takze rodze w olsztynie w wojewodzkim bo w innych nie moge ;( i po insulinie cukry trzymaja sie dobrze uff ;) od razu lepiej sie czuje po wczorajszej wizycie u swojego lekarza ;) za was tez trzymam mooooocno kciuki !!!! jeszcze troszke i bedziemy mamusiami ;)

reklama
Chyba jak jesteś pod opieką poradni w Ol to i będziesz rodzić w Wojewódzkim. Pamiętaj, że mają tam najlepszy sprzęt do ratowania maluszków i mam jakby odpukać działo się coś nie tak. Co do porodu jak byłam ostatnio w poradni to powiedziała mi lekarka, że w Wojewódzkim czekają maksymalnie do terminu porodu jak się nic nie dzieje to wywołują, a z insulina to masz pewne, że położą Cie wcześniej z dwa tygodnie przed porodem.

Wiesz gdyby nie ta cukrzyca rodziłabym gdzie indziej a tak zostaje olsztyn 35km to jeszcze nie jest tak daleko ;) teraz do lekarza mam 4 lipca to bedzie 37-38tydz to moze on sam mnie skieruje do szpitala na oddzial bo jesli nie to chyba tak bezczynnie siedziec tez nie dobrze ;) no ale zobaczymy.....tyle mam urodzilo zdrowe maluchy to mam nadzieje ze ja tez dam rade bo im blizej tym tysiac mysli a juz w ogole jak bede w szpitalu ;/

No niestety ale ta nasza cukrzyca to robi się chorobą cywilizacyjną i coraz więcej kobiet na nią cierpi. Moje dwie dobre koleżanki które niedawno urodziły też miały cukrzyce schemat ten sam tyle że one od razu dostały insulinę i to w dużych dawkach i urodziły przed terminem dwie zdrowe dziewczynki jedna 3100 druga 3300. Z opieki przy porodzie zadowolone tylko z leżenia na patologi troszkę mniej, bo wiadomo z różnymi sprawami leżą tam kobietki i niestety można się tam nasłuchać każdy chce się wygadać.

no ja po 3tyg dostałam insulinę....niby mam 5tyg do końca porodu ale chyba spakuję torbę wcześniej bo różnie to bywa i do kupię potrzebne rzeczy jeszcze w aptece i będę czekała na rozwój wydarzeń.

to fakt leżenie na patologi to kiepska sprawa ale niestety nie mamy czasami wyboru i trzeba....idę powoli szykować obiad potem na małe zakupy i jakos dzien minie pozdrawiam

test HbA1C też będę robiła o to po raz drugi pierwszy wynik 5.5 %.....teraz schizuję bo zdarzało mi się zjeść coś słodkiego ale cukry 110 nie przekraczają od dłuższego czasu więc mam nadzieje że wynik będzie o.k i że to że jadłam coś słodkiego nie będzie miał na to wpływu ;/ chyba że się mylę ups no ale co ma być to będzie...

I już się głupia naczytałam i teraz będę się zamartwiała ;/ mam za swoje i tak wtedy byłam na granicy normy to zamiast odłożyc słodycze to czasami korciło i się coś zjadło ;/;/ a teraz boje się że wynik będzie gorszy od ostatniego mimo iż moje wyniki po badaniu glukometrem są o.k sorki jeśli za bardzo głowę zawracam ale ze mnie to niezla panikara ;P

hej

w poprzedniej ciazy w 2007 mialam cukrzyce ale wystrarczylo odpowiednie jedzenie i cukier mialam super. Maluch urodzil sie 3220 i wszystko ok

wczoraj robilam teat z glukozy 75g i mam takie wyniki
na czczo - 77
po 1h - 175
po 2h - 118.

Tak jak sama wydumalam to sa w normie wiec tym razem mnie cukrzyca oszczedzila, tak mi sie przynajmniej wydaje.
Moze ktoras z Was miala podobne wyniki i lekarz stwierdzil inaczej.
Wizyte mam w czwartek to wtedy sie dowiem dokladnie

co do diety w poprzeniej ciazy to jadlam 5 posilkow i bylo ok. Jedynie kopytka mnie rozlozyla=y na wysoki cukier.

A tak to jadalam na sniadania 3 cienkie kromki razowca z szynka i jakims warzywkiem i ogorkiem kwaszonym
potem drugie sniadanie i tu roznie albo tez kanapki, albo jogurt czy serek
obiad w miare normalny tylko mniej ziemniakow, jak smazylam kotleta to na oleju i do tego zawsze ogorek kwaszony
potem podwieczorek i np jakis owoc czy cos innego, czasem kawalek ciasta, troche paluszkow
kolacja podobnie jak sniadanie

moim sposobem na cukier byl ogorek kwaszony ktory mi cukier spalal. A jadlam ciemne pieczywo.
Oczywiscie przestalam slodzic ale to z pozytkiem dla mnie bo nie slodze do dzis nawet kawy a wczesniej 3 lyzeczki

co do wagi to jak przeszlam na diete cukrzycowa to waga sie zatrzymala. I w sumie w calej ciazy przytylam 6,5kg. To akurat plus tej diety

pozzdrawiam wzsytkie mamy i zycze dobrych cukrow

Dziewczyny - tak jak fasolce powiedziano - weglowodany sa konieczne bo dzieciaczki nie beda miały z czego rosnąc. Zagrożenia dla dzieciaczka są 2 - niekontrolowana cukrzyca powoduje ze dzieci rodza się b.duże a za bardzo kontrolowana - b. male. A w sumie to o nie najbardziej chodzi :)

reklama
witam i ja coś mnie podbrzusze nieźle pobolewa jak na okres i maluch tak się rusza że nie mogę z bólu oj za bardzo się rozszalał i jeszcze czkawka go męczy ehh kurdę miałam fajny sen szłam po schodach na górę do łóżeczka swojego malucha żeby go wziąć a tu telefon mnie obudził mąż dzwonił z pracy ;/ ale sobie wybrał moment hehe

Do góry