reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

też dali mi skierowanie z poradni na patologie ciazy pokazalam to wczoraj lekarzowi to sie zdziwil i powiedzial ze po co bo albo zostaje pod jego opieka albo bede jezdzila do szpitala a tam akurat jego znajomy przyjmuje itp więc zostałam przy swoim lekarzu po co zmieniac pod koniec ciazy ;/;/ no mi skakały jak wam pisałam na czczo pod rzad i dupa w poradni mnie nauczyli jak to robic z insulina itp nie szłam z tym do szpitala i balam sie pierwszego kłócia a to wcale nie boli tylko ma dziwny zapach ta insulina ;P dobrze ze nie jest droga ale igly trzeba codziennie zmieniac ;)

takze rodze w olsztynie w wojewodzkim bo w innych nie moge ;( i po insulinie cukry trzymaja sie dobrze uff ;) od razu lepiej sie czuje po wczorajszej wizycie u swojego lekarza ;) za was tez trzymam mooooocno kciuki !!!! jeszcze troszke i bedziemy mamusiami ;)

reklama
Chyba jak jesteś pod opieką poradni w Ol to i będziesz rodzić w Wojewódzkim. Pamiętaj, że mają tam najlepszy sprzęt do ratowania maluszków i mam jakby odpukać działo się coś nie tak. Co do porodu jak byłam ostatnio w poradni to powiedziała mi lekarka, że w Wojewódzkim czekają maksymalnie do terminu porodu jak się nic nie dzieje to wywołują, a z insulina to masz pewne, że położą Cie wcześniej z dwa tygodnie przed porodem.

Wiesz gdyby nie ta cukrzyca rodziłabym gdzie indziej a tak zostaje olsztyn 35km to jeszcze nie jest tak daleko ;) teraz do lekarza mam 4 lipca to bedzie 37-38tydz to moze on sam mnie skieruje do szpitala na oddzial bo jesli nie to chyba tak bezczynnie siedziec tez nie dobrze ;) no ale zobaczymy.....tyle mam urodzilo zdrowe maluchy to mam nadzieje ze ja tez dam rade bo im blizej tym tysiac mysli a juz w ogole jak bede w szpitalu ;/

No niestety ale ta nasza cukrzyca to robi się chorobą cywilizacyjną i coraz więcej kobiet na nią cierpi. Moje dwie dobre koleżanki które niedawno urodziły też miały cukrzyce schemat ten sam tyle że one od razu dostały insulinę i to w dużych dawkach i urodziły przed terminem dwie zdrowe dziewczynki jedna 3100 druga 3300. Z opieki przy porodzie zadowolone tylko z leżenia na patologi troszkę mniej, bo wiadomo z różnymi sprawami leżą tam kobietki i niestety można się tam nasłuchać każdy chce się wygadać.

no ja po 3tyg dostałam insulinę....niby mam 5tyg do końca porodu ale chyba spakuję torbę wcześniej bo różnie to bywa i do kupię potrzebne rzeczy jeszcze w aptece i będę czekała na rozwój wydarzeń.

to fakt leżenie na patologi to kiepska sprawa ale niestety nie mamy czasami wyboru i trzeba....idę powoli szykować obiad potem na małe zakupy i jakos dzien minie pozdrawiam

test HbA1C też będę robiła o to po raz drugi pierwszy wynik 5.5 %.....teraz schizuję bo zdarzało mi się zjeść coś słodkiego ale cukry 110 nie przekraczają od dłuższego czasu więc mam nadzieje że wynik będzie o.k i że to że jadłam coś słodkiego nie będzie miał na to wpływu ;/ chyba że się mylę ups no ale co ma być to będzie...

I już się głupia naczytałam i teraz będę się zamartwiała ;/ mam za swoje i tak wtedy byłam na granicy normy to zamiast odłożyc słodycze to czasami korciło i się coś zjadło ;/;/ a teraz boje się że wynik będzie gorszy od ostatniego mimo iż moje wyniki po badaniu glukometrem są o.k sorki jeśli za bardzo głowę zawracam ale ze mnie to niezla panikara ;P

hej

w poprzedniej ciazy w 2007 mialam cukrzyce ale wystrarczylo odpowiednie jedzenie i cukier mialam super. Maluch urodzil sie 3220 i wszystko ok

wczoraj robilam teat z glukozy 75g i mam takie wyniki
na czczo - 77
po 1h - 175
po 2h - 118.

Tak jak sama wydumalam to sa w normie wiec tym razem mnie cukrzyca oszczedzila, tak mi sie przynajmniej wydaje.
Moze ktoras z Was miala podobne wyniki i lekarz stwierdzil inaczej.
Wizyte mam w czwartek to wtedy sie dowiem dokladnie

co do diety w poprzeniej ciazy to jadlam 5 posilkow i bylo ok. Jedynie kopytka mnie rozlozyla=y na wysoki cukier.

A tak to jadalam na sniadania 3 cienkie kromki razowca z szynka i jakims warzywkiem i ogorkiem kwaszonym
potem drugie sniadanie i tu roznie albo tez kanapki, albo jogurt czy serek
obiad w miare normalny tylko mniej ziemniakow, jak smazylam kotleta to na oleju i do tego zawsze ogorek kwaszony
potem podwieczorek i np jakis owoc czy cos innego, czasem kawalek ciasta, troche paluszkow
kolacja podobnie jak sniadanie

moim sposobem na cukier byl ogorek kwaszony ktory mi cukier spalal. A jadlam ciemne pieczywo.
Oczywiscie przestalam slodzic ale to z pozytkiem dla mnie bo nie slodze do dzis nawet kawy a wczesniej 3 lyzeczki

co do wagi to jak przeszlam na diete cukrzycowa to waga sie zatrzymala. I w sumie w calej ciazy przytylam 6,5kg. To akurat plus tej diety

pozzdrawiam wzsytkie mamy i zycze dobrych cukrow

Dziewczyny - tak jak fasolce powiedziano - weglowodany sa konieczne bo dzieciaczki nie beda miały z czego rosnąc. Zagrożenia dla dzieciaczka są 2 - niekontrolowana cukrzyca powoduje ze dzieci rodza się b.duże a za bardzo kontrolowana - b. male. A w sumie to o nie najbardziej chodzi :)

reklama
witam i ja coś mnie podbrzusze nieźle pobolewa jak na okres i maluch tak się rusza że nie mogę z bólu oj za bardzo się rozszalał i jeszcze czkawka go męczy ehh kurdę miałam fajny sen szłam po schodach na górę do łóżeczka swojego malucha żeby go wziąć a tu telefon mnie obudził mąż dzwonił z pracy ;/ ale sobie wybrał moment hehe

Do góry