reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja dzis powyzej normy od rana zreszta tak jak wczoraj mam dosc normalnie ........dzis po krazku pieczywa ryzowego i jajku na miekko 150:wściekła/y::wściekła/y: a na czczo powyzej 100....

reklama
Dziewczyny nie odstawiajcie tłuszczów. Mi diab. mówiła, że tłuszcz spowalnia wchłanianie cukru. Kazała mi zawsze do warzyw jeśc olej z oliwek a do chleba masło 82%.
Też miewałam pow. 90 na czczo ale insuliny nie dostałam. My mamy rygorystyczne normy, inni cukrzycy mają do 110. Zresztą moja diab. mówiła że każdy glukometr "okłamuje" wyniki i prawie zawsze delikatnie zawyża, także spokojnie. Matrwić się można jak kilka-kilkanaście razy pod rząd jest prawie 100 i powyżej (na czczo).
Czasami zdarza się, że są 2-3 bardzo złe dni ale to nie powód do insuliny. U mnie insuline dają jak są złe wyniki cały czas pod rząd, np. pow. 130-140 po KAŻDEJ kolacji lub innym posiłku.

Ja tam sie pocieszam zawsze tym że tyle kobiet nie wie ze ma cukrzycę, a jeszcze inne po prostu ją olewają i rodzą zdrowe dzieci. My u sie pięknie pilnujemy. Nie słyszałam jeszcze o chorym dziecku przez cukrzycę ciążową, a "działam" na kilku forach cukrzycowych juz od 9 tygodnia ciązy - i przeczytałam setki a może i tysiące wpisów:)
Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą a normy były wówczas do 140 a nie 120 - i córeczka zdrowa jak rybka:)

Ostatnia edycja:
Ja mierzę 1h od skończenia posiłku. Diab. kazała zjeśc w ciągu ok. 15-20 minut. Mówiła mi, że dopiero co była na Sympozjum w Poznaniu dot. cukrzycy ciążowej i takie sa wytyczne;-)

ja niby na pierwsze śniadanie nie mogę jeść białka i owoców ale każda poradnia co innego ja sniadanie i kolacje jem 2 kromki chleba ciemnego razowego ze słonecznikiem troszkę masła roślinnego + ogórek pomidor czasami rzodkiewka i sałata popijam herbatą lub do wody niegazowanej wciskam cytryne troszke pospaceruje i wyniki tak 87-110.

ja tez mierzę godzinę po posiłku i raz w tygodniu muszę między 22-3 w nocy

Asiek wiem, że niektóre dziewczyny nie mogą jeśc nabiału rano (tez nie mogłam tak do 35tc) ale białko w formie chudej wędliny jak najbardziej można. Można zjeść też jajko. nabiał to jako przekąska np. między posiłkami serek wiejski lub mała szkl. kefiru

Ja mierzę godzinę od skończenia posiłku i tak do 20 minut jem. Ale mi diabetolog nie mówiła jak długo jeść.
nefiii, piszesz o przekąskach między posiłkami, a ja mam zakazane jeść między posiłkami, tylko woda i herbata jest dozwolona. Widzę, że nie ma jednej zasady co do odżywiania słodkich mam.
A miewacie zachcianki? Ja miewam, oczywiście na słodkie. Czasem do posiłku zjem kawałek loda śmietankowego i raz zjadłam kawałek gorzkiej czekolady. Ale cukier miałam w normie :)

witam :)

ja tak troszke z innej beczki: czy juz po urodzeniu dziecka ta cukrzyca nie atakuje w sensie odchodzi czy nadal trzeba ja atakowac dieta albo insulina?

ja też popełniam małe grzeszki np dzisiaj po obiedzie zjadłam troszkę loda a po kolacji cukier 101 więc jest o.k jutro jadę do poradni dam znać jak wrócę ;)

reklama
Do góry