reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja dzis powyzej normy od rana zreszta tak jak wczoraj mam dosc normalnie ........dzis po krazku pieczywa ryzowego i jajku na miekko 150:wściekła/y::wściekła/y: a na czczo powyzej 100....

reklama
Dziewczyny nie odstawiajcie tłuszczów. Mi diab. mówiła, że tłuszcz spowalnia wchłanianie cukru. Kazała mi zawsze do warzyw jeśc olej z oliwek a do chleba masło 82%.
Też miewałam pow. 90 na czczo ale insuliny nie dostałam. My mamy rygorystyczne normy, inni cukrzycy mają do 110. Zresztą moja diab. mówiła że każdy glukometr "okłamuje" wyniki i prawie zawsze delikatnie zawyża, także spokojnie. Matrwić się można jak kilka-kilkanaście razy pod rząd jest prawie 100 i powyżej (na czczo).
Czasami zdarza się, że są 2-3 bardzo złe dni ale to nie powód do insuliny. U mnie insuline dają jak są złe wyniki cały czas pod rząd, np. pow. 130-140 po KAŻDEJ kolacji lub innym posiłku.

Ja tam sie pocieszam zawsze tym że tyle kobiet nie wie ze ma cukrzycę, a jeszcze inne po prostu ją olewają i rodzą zdrowe dzieci. My u sie pięknie pilnujemy. Nie słyszałam jeszcze o chorym dziecku przez cukrzycę ciążową, a "działam" na kilku forach cukrzycowych juz od 9 tygodnia ciązy - i przeczytałam setki a może i tysiące wpisów:)
Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą a normy były wówczas do 140 a nie 120 - i córeczka zdrowa jak rybka:)

Ostatnia edycja:
Ja mierzę 1h od skończenia posiłku. Diab. kazała zjeśc w ciągu ok. 15-20 minut. Mówiła mi, że dopiero co była na Sympozjum w Poznaniu dot. cukrzycy ciążowej i takie sa wytyczne;-)

ja niby na pierwsze śniadanie nie mogę jeść białka i owoców ale każda poradnia co innego ja sniadanie i kolacje jem 2 kromki chleba ciemnego razowego ze słonecznikiem troszkę masła roślinnego + ogórek pomidor czasami rzodkiewka i sałata popijam herbatą lub do wody niegazowanej wciskam cytryne troszke pospaceruje i wyniki tak 87-110.

ja tez mierzę godzinę po posiłku i raz w tygodniu muszę między 22-3 w nocy

Asiek wiem, że niektóre dziewczyny nie mogą jeśc nabiału rano (tez nie mogłam tak do 35tc) ale białko w formie chudej wędliny jak najbardziej można. Można zjeść też jajko. nabiał to jako przekąska np. między posiłkami serek wiejski lub mała szkl. kefiru

Ja mierzę godzinę od skończenia posiłku i tak do 20 minut jem. Ale mi diabetolog nie mówiła jak długo jeść.
nefiii, piszesz o przekąskach między posiłkami, a ja mam zakazane jeść między posiłkami, tylko woda i herbata jest dozwolona. Widzę, że nie ma jednej zasady co do odżywiania słodkich mam.
A miewacie zachcianki? Ja miewam, oczywiście na słodkie. Czasem do posiłku zjem kawałek loda śmietankowego i raz zjadłam kawałek gorzkiej czekolady. Ale cukier miałam w normie :)

witam :)

ja tak troszke z innej beczki: czy juz po urodzeniu dziecka ta cukrzyca nie atakuje w sensie odchodzi czy nadal trzeba ja atakowac dieta albo insulina?

ja też popełniam małe grzeszki np dzisiaj po obiedzie zjadłam troszkę loda a po kolacji cukier 101 więc jest o.k jutro jadę do poradni dam znać jak wrócę ;)

reklama
Do góry