reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Agula a co to w kropelkach? Jaka to forma i jak się nazywa. My mamy normalny taki pomarańczowy syrop gorzkawy, mała nim więcej pluje niż pije ale chyba pomaga.
Majka dzięki wielkie .

No chyba mam taki hjak wy piszecie ale u nas nie przechodzi :) szczególnie że 5 ml mam dawać.
Z łyżki, strzykawki nie ma mowy a i w piciu wszelakim pozna (księżniczka ;p ).
Poprosiłam o receptę na krople, bo napewno mniej się wtedy daje.
Agula daj znac o tych kroplach cos więcej.Jakie dawkowanie i jak to wygląda, bo moja pediatra
nie znała kropel, ale widze w necie że są też Aflofarm produkuje.

elmoo ostatnio bylam z malym bo mial kaszel i dal mu pulneo w krolepkach ale jest drozsze niz syrop ale moim zdaniem lepsze jest tam dawkowanie 2 razy dziennie ilosc zalezy od wagi dziecka i ja na lyzeczce dawalam malemu 3 dni i bylo po kaszlu a na syropie to boszzz chyba z 1,5 tyg go trzymał ....To jest taka mala buteleczka ciemna z naklejka niebieska jak przy syropie nie moge znalezc tego w internecie ale to jest jakas nowosc i jak zapytasz lekarza to ci wypisze recepte gdzies ulotke zapodzialam ale pamietam ze dawkowanie bylo dzieci do 10 kg i powyze....j do 10 kg ja tak podawalam bo niko wazy gdzies teraz z 10 nie bylam pewna i wzielam tez nizsza wage ....2 razy dziennie 10-20 kropel .....

Ostatnia edycja:
http://www.urpl.gov.pl/system/drugs/adm/charakterystyka/2011-09-14_Pulneo_krople_SmPC.pdf

Dziewczyny ale news :):) teraz szukam o tych kroplach pulneo to jest nowosc i uwaga wczesniej syrop pulneo byl dla niemowlat od 3 miesiaca zycia byl lekiem ktory mozna stosowac przed chwilka przeczytalam ulotke na necie o tych kroplach pulneo i czytam a tam adnotacja Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 2 lat. Wiec ja za telefon i dzwonie do mojej pediatry a ona mi na to ze od tego roku weszla nowa adnotacja do tego leku nie wazne czy w kroplach czy w syropie ze u dzieci ponizej 2 lat nie stosowac !!!!!!!!!!!!! i teraz w ulotkach bedzie to podane w nowych seriach produkcyjnych ..... mi osobiscie pediatra powiedziala ze nieprzejmowac sie tym i podawac bo zawsze tak bylo a skald sie nie zmienil i podawac paranoja cooooo

a wy co innego podajecie dzieciom na przeziebienia kaszel itp ....???? moze jest jakis inny lek ??? bo teraz juz sie bede bała podac Pulneo bo badz co nie badz pediatra powiedziala ze niby ok ale to juz ode mnie zalezy !!!!! tez odpowiedz jak bym sie na tym znalała ....

Ostatnia edycja:
Agula dzięki za info. Ja wiem że jest taka adnotacja i na wielu\
syropkach jest i tabletkach(jest tez na otivinie a lekarze zalecają - żeby krócej stosować niz np. nasivin, czy tabletkach neosine, ale wtedy pół tabletki 3 razy dziennie itp.) lekarz wówczas decyduje jakie dawkowanie dla młodszych dzieci.
Firmy farmaceutyczna się ubezpieczają jak mogą. Poprosiłam telefonicznie o receptę ( bo jestem w pracy ;) )
i mam nadzieję że uda mi się kupić te kropelki bo syropu to za dużo jak na moją małą. Z wagą u nas podobnie jak u Twojego małego
bo mała waży 10,5 kg. A i moja pediatra się doedukowała bo sama nie wiedziała że takie krople są ( tylko że w związku z tym kropelek może nie być u mnie w mieście :()
ale to najwyżej jutro powalczę w większym.
Agula akurat pulneo jest lekiem nie tyle przeciwkaszlowym a rozszerzajacym oskrzela i ma działanie przeciwzapalne. Łatwiej się dzieciom oddycha itp, a na kaszel pomocniczo my mamy mucosolvan ( do 17). Na wirusowe choroby/przeziębienia to neosine właśnie.
U nas generalnie kaszel jest od nadmiaru wydzieliny, czyścimy cudujemy no ale wiadomo nie wszystko się da.
zalecała nam tez pediatra inhalacje solą fizjologiczną no i chyba zbiezemy się w końcu i kupimy nebulizator bo to naprawde swietna sprawa.

Ostatnia edycja:
Agulla za wiele nie pomogę bo my dopiero pierwszy raz z kaszlem byliśmy, i podawałam pulmeo, syrop prawośłazowy, po 3 dniach zamiast prawoślazowy flegamine , calcium , rutineacea junior (od 3 lat) 3 razy dziennie po 5ml, na kaszel sobie robiłam syrop z buraka, pokrojony w kostki burak zasypany cukrem i Natanek to pił z łyżki.

elmoo strzykawki też się nie sprawdziły u nas, ale ja sadzam małego na krzesełko mówię , że trzeba wziąść syrop na lepsze samopoczucie i zaczynałam od najlepszego a pulmeo na koniec, wymierzyłam łyżkę stołową to 5ml i tak 3 razy dziennie przez 10dni.a może z palstikowego kubeczka? Wiesz - nasze dzieci są już dorosłe;-);-);-)

reklama
elmoo ja to akurat problemow z niko nie mam ale musze cie ostrzec ze te krople sa okropne ale moj Niko to krzyczy DA DA ja sie mu dziwie co mu tam tak smakuje i posmakowalam a to takie gorzkie jakby troche ale zrob tak ze na lyzeczke tam tych 20 kropli i podaj małej szybko to jest dosc geste wiec nie wyleci jej z buzki chyba ze sama ze slina wypluje ale sprobuj .... Niko ze strzykawi uwielbia sam buzie otwiera :p:p:p czy pulneo w syropie czy calcium to pil ale jak mu dawalam na polsiedzaco bo czasem tez wypluwał ..... i wstrzykiwałam bardziej tak do policzka od srodka i polykał bez krztuszen ja mu brawo biłam i skakałam jak głupia jemu sie to spodobało i nastepnym razem juz chcial ...

Do góry