reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

karolek a prywatnie chodzisz do swojego diabetologa???? Mogę wiedzieć gdzie i jak się nazywa albo na prv mi napisz :) jeśli chodzi o usg wizyty u ginekologa mam co 3 tygodnie i co wizyta mam robione usg powiedział mi że ciąża jest obciążona cukrzycą i będziemy monitorować non stop co u szymonka się dzieje sprawdza bardzo dokladnie jego narządy. Widzisz tu dziewczyny pisza że mają spr ketony w moczu tymi paskami kurcze nie wiem nic na ten temat tylko tyle co na necie przeczytałam
Buziaki

chodzi Ci o ginekologa?tak?
Chodzę na patologię ciąży na Uni Lubelskiej, ze względu na to, ze mam zespół antyfosfolipidowy, nie mogę sobie pójść obojętnie gdzie, tzn do normalnego ginekologa. Do 22 tygodnia prowadziła mnie doktor Nestarowicz, a teraz ją zastępuje jakaś miła lekarka z Polic, ale byłam u niej tylko raz i nazwiska nie pamiętam.
Jak teraz będę miała wizytę to ją poproszę na skierowanie na usg, a jak nie to pójdę sama prywatnie.

reklama
Karorek usg miałam w pierwszej ciąży 4 razy tylko, pomimo cukrzycy z insulina. I ketonow tez nie mialam sprawdzanych i nikt sie nimi nie interesował.

Elmoo - historia jest straszna, nie wyobrażam sobie tego! Ja zgubiłam Bartka z oczu na 2 min i pomimo tego ze nie jestem panikara to miałam serce w gardle. Co do mleka to mi pediatra powiedziala że nie ma wytycznych co do tego - każde dziecko ma inne zapotrzebowanie. A co do herbaty to ja daję te z bobovity, herbatę czarną z odrobiną cukru lub bez cukru, herbaty owocowe bez cukru, wodę, soki.

Nice
- w którym tygodniu stwierdzili u ciebie że to dziewczynka ? Bo u mnie jest lekkie podejrzenie już.

Mam straszne dramaty w tej ciąży - omdlenia wciąż, mroczki przed oczami i ostatnio drętwienie lewej ręki i lewej częsci twarzy - nie wiem co to, bo wyniki mam ok, ale uczucie straszne :(

witam
Przyznam że historie z tymi zagubionymi dzieciaczkami mrożą krew w żyłach. Nie wyobrażam sobie tego.
Karorek-ja miałam usg robione przy każdej wizycie czyli co miesiąc, ketonów nie mierzyłam. Kiedyś Majka tłumaczyła i mój ginekolog mówił tak samo te od małej ilości węglowodanów nie są groźne niby ketony w moczu od wysokich cukrów są gorsze. Ja raz miałam w comiesięcznym badaniu moczu jeden plus(u mnie w plusach były wyniki ujęte) lekarz powiedział że nie mam się przejmować mogę jedynie po kolacji coś przekąsić zawsze-ja zajadałam się orzechami.
Maria-biedna Ty, jak nie plecy to mroczki. Wypoczywaj ile tylko się da, chociaż przy drugim dziecku to ciężko.
Reszta jest na poprzedniej stronie i nie pamiętam co chciałam odpisać;-)
U nas ok. Mała jest wesoła zaczyna gaworzyć tak troszkę. Trochę poprzestawiały się noce tzn super bo budzi się tylko raz tzn. śpi od 20 do 4 i potem dosypia 2 h potem już gada i ewentualnie zaśnie na 1 h. Poprzednio były 2 pobudki o 2 i o 5 ale potem do 8 spała. Chyba przestawia mi się na tryb mama wraca do pracy:-)
Od niedzieli dajemy rano trochę kaszki łyżeczką je z większym apetytem niż jabłuszko bądź marchewkę ale rewelacji nie ma.

Witajcie!

Jestem po wczorajszej wizycie u diabetologa.
Dostalam insulinę długodziałającą na noc 2j., bo rzekomo na czczo cukry były do bani, kazała mi jeść 8-10 razy, dała skierowania na badania, i oczywiście na moją "wymarzoną" patologię ciąży.
Wszystko było by dobrze, tyle,że po tej cudnej insulinie cukier na czczo zamiast jak zazwyczaj 90-91 to mam 99, a po sniadaniu znów mi walną do 130 :-(, a do tego dzisiaj czuje się okropnie, w zasadzie ledwo zwolokłam się z łóżka, odprowadziłam córkę do przedszkola, wróciłam zjadłam śniadanie i się położyłam, w między czasie zmierzyłam ten cholerny cukier i spałam dalej w rezultacie drugie sniadanie zjadłam przed chwilką...

Czytam wasze posty o usg i sama się zastanawiam, ja miałam planowo tylko 3 razy bo na poczatku ciąży miałam częściej ze względu na to,że mnie podejrzewali o pozamaciczną(miesiączke miałam w lutym, a zaszłam w marcu, więc miesiąc przesunięcia) a tak to 12 tc, 20 tc i za tydzień w 31 tc tyle,ze do tej pory mój dzidzius ważył w normie ale za duzo się go nie dało pooglądać, bo jestem słabo przezierna, modle się,żeby w środę udało się zobaczyć wszystko co jest potrzeba i żebym wreszcie przestala się stresować.

Kaorek- powiedz mi czy ty na tej patologii masz robione jakieś dodatkowe badania?
Sama sie zasatanawiam nad ta patologią...bo chodze do innego szpitala na wizyty...

ok wypłakałam się wam w ramię, zajrzę później!

Moja cała ciąża jest prowadzona na patologi ciąży i porodu w przyklinicznej przychodni. Ogólnie badania jak badania:) nic dodatkowego nie mam, oprócz badań związanych z moim pierwotnym problemem czyli zespołem antyfosfolipidowym. Chodze na wizyty co 2 tygodnie, nieraz 3 tygodnie, za każdym razem badanie na fotelu, słuchanie tętna płodu, sprawdzanie ph pochwy, ale to wszystko chyba normalne. Na patologi pracują bardziej wyspecjalizowani lekarze, mnie z zespołem nie chcieli normali ginekolodzy.
Ciebie kierują na patologię z powodu cykrzycy tak????, jeżeli tak to pewnie dl atego, że Twój lekarz się na tym nie zna i boi się prowadzić taką ciąże.

Kaorek- ale mnie mój ginekolog nie kieruje na patologie, bo tam gdzie przyjmuje w szpitalu jest patologia
Kieruje mnie diabetolog, z kliniki,żebym poszła na patologie w zespole klinik tam gdzie diabetolog przyjmuje, ale po co mi tam iść skoro u mojej gin. w szpitalu jest patologia, dlatego pytam jakie badania dodatkowe są,że muszę iść akurat tam...:angry:

Asia_I bądź myśli :-) w szpitalu przebadają Cie dokładnie i będzie wszystko dobrze.
Ja jestem po badaniach - na ccczo 91, po godzinie: 130,6, po dwóch: 109,5 :-)
Także cukrzyca się "cofła" ... żeby o sobie nie przypomniała musze uważać na to co jadam ... unikać słodyczy i jadać węglowodany złożone ...

reklama
Witajcie!!!!
byłam dzisiaj u nowego diabetologa który zmieniła mi insulinę na novorapid Penfill i na insulatard penfill. czy któraś z was w ciązy brała lub bierze takie insuliny? jak sie po nich czuła in czy dobrze cukry spadały? A czy ona jest dopuszczona dla kobiet w ciąży?? i znowu jestem pełna obaw:(

Do góry