reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ale jazda! 7 kg przytylam!!!! Matko i co ja mam zrobic!!! Przeciez ja mam dopiero mniejsza polowa ciazy! Z Bartkiem 9 kg w calej ciazy a teraz szok! Fakt jem od cholery na sniadanie bo ciagle mnie mdli ale zeby az tak tyc!!! Aaaaaaaaa zalamka!

Bylismy dzis w ikei i Bartka zgubilismy az w koncu sie znalazl : w lozku ikea pod koldra z butla mleka swoja! Mam zdjecie ale cos wkleic nie moge!

Natan rewelka - potezny silny chlop z niego !

reklama
karolek w 11 tyg lekarz mój gin skierował mnie na badanie krwi i było 114 więc powiedział że teraz dla pewności na glukozę 75 więc poszłam i klops cukrzyca trafiłam do Ogonowskiego dali mi do niego skierowanie. na początku dziwnie do mnie podchodził bo to wczesna ciąża i tak co wizytę mówił drażniąc mnie bo jestem po poronieniu w 19 tyg i takie sugestie nie podobają mi się. Teraz dał mi nr telefonu swojego że jakby cos mnie niepokoiło to mam dzwonić wcześniej nie dziwne. Ogólnie widac że zna się na rzeczy, o wszystko wypytuje i ty o wszystkim możesz mu powiedzieć. Także jestem zadowolona:):) 18 teraz będe u niego.

Dziewczyny macie suuuuper śliczne dzieciaczki!!!!!:):)

Mi po insulinie cukier ok ale na czczo zaczęło się coś dziać mam po 93 ;/;/ a miałam zawsze 77 wieczorem po kolacji mam np z wczoraj 101 a na czczo 93 tak mało mi spadł??? i tak mam od tygodnia?? nie wiem pewnie na noc mi jeszcze sypnie insulinę?? Jak narazie z moją wagą to stoję w miejscu i dobrze bo mam 15kg nadprogramowych więc tyć nie muszę :p

Buziaki:):)

Ewelina moja diabetolog zawsze mówiła , że od ostatniego wieczornego posiłku do pierwszego porannego powinno byc 12h trochę dużo, ale ja się tego trzymałam i nie wiem czy stąd później nie miałam insuliny , żeby zmnieszyć cukry poranne.

Phelania następnym razem kup choćby jabłko i poproś panią, żeby ći umyła to zawsze będzie posiłek bo przy długiej przerwie cukry wariują.

Maria jesteś bezbłędna, a Bartosz - hm pewnie się zmęczył :D

karolek w 11 tyg lekarz mój gin skierował mnie na badanie krwi i było 114 więc powiedział że teraz dla pewności na glukozę 75 więc poszłam i klops cukrzyca trafiłam do Ogonowskiego dali mi do niego skierowanie. na początku dziwnie do mnie podchodził bo to wczesna ciąża i tak co wizytę mówił drażniąc mnie bo jestem po poronieniu w 19 tyg i takie sugestie nie podobają mi się. Teraz dał mi nr telefonu swojego że jakby cos mnie niepokoiło to mam dzwonić wcześniej nie dziwne. Ogólnie widac że zna się na rzeczy, o wszystko wypytuje i ty o wszystkim możesz mu powiedzieć. Także jestem zadowolona:):) 18 teraz będe u niego.

Dziewczyny macie suuuuper śliczne dzieciaczki!!!!!:):)

Mi po insulinie cukier ok ale na czczo zaczęło się coś dziać mam po 93 ;/;/ a miałam zawsze 77 wieczorem po kolacji mam np z wczoraj 101 a na czczo 93 tak mało mi spadł??? i tak mam od tygodnia?? nie wiem pewnie na noc mi jeszcze sypnie insulinę?? Jak narazie z moją wagą to stoję w miejscu i dobrze bo mam 15kg nadprogramowych więc tyć nie muszę :p

Buziaki:):)

A powiedz mi, bo się nad tym zastanawiam, czy Ci mowil coś na ten temat lekarz, chodzi mi o to, ze czy jest jakieś ryzyko, ze mialaś cukrzycę juz przed ciążą, skoro tak wcześnie zostalo ona wykryta!!!???
U mnie zostala ona zdiagnozowana tylko na podstawie glukozy( bo te podstawowe badania cukru we krwi w 10 tygodniu i zreszta też teraz miałam ok, w normie), ale w 22 tygodniu więc też trochę wcześniej, a robiłam ją z tego względu , że moja Pani doktor odchodzila z przychodni do ktorej chodze i chciała zostawić całą dokumentację lekarzowi który ją ma zastępować. Martwię sie bo z tego co wiem to typowa cukrzyca ciazowa wystepuje dopiero od 24 tygodnia:(

Od kilku dni jem normalnie tak jak zalecił lekarz (oczywiście bez słodyczy), no i cukry mam narazie ok:) mam nadzieje, ze tak zostanie, chyba, ze glukometr mam zepsuty;). Aha no i wieczorem jem np. drożdówkę, a cukry rano 75. Pozdrawiam kochane:)

Witajcie słodziaki :-)

Dziewczyny ale macie superaśne dzieciaczki!
Kaorek i widzisz i nawet drożdżówe możesz ;)wydaje mi się,że nie masz sie czym przejmować, jeśli chodzi o wykrycie cukrzycy w 22 tc.
Jeśli miałaś wcześniej glukozę robiona i wyniki były ok to znaczy,że było dobrze. Zresztą jest takie badanie nazywa się hemoglobina glikowana i jak chcesz mieć pewność,że trzy msc. wcześniej też cukry były ok to możesz sobie je wykonać, ono własnie daje obraz z 3 msc.
Ja np. miałam obciążenie glukoza w 10tc i wyszło ok, ale później w koło 20tc zrobiłam hemoglobinę glikowaną i też wyszła ok. Dopiero glukoza w 26 tc dała ten paskudny rezultat.

Ja jurro mam decydujące starcie u diabetologa więc trzymajcie kciuki, ale muszę wam powiedzieć,że od trzech dni po sniadaniu mam boski cukier
107, 112, 114 :-) a i muszę dodac,że raz jadłam jajecznicę z dwóch jajek + kromka chleba a dwa dni pod rząd jadłam kromke z masłem i szynką oraz troche kiszonej kapuchy a wcześnien po takim jedzeniu nawet po jajku miałam 130 i powyżej:-) reszta dnia tez upływa pod znakiem takich wyników, a od 7 dni mam w sumie super wyniki i zero acetonu :-)
Mnie to się wydaje,że mój organizm przeszedł na tryb oszczędnościowy jaki mu zasunęłam i poprostu się przyzwyczaił, mam nadzieje,że diabetolog tez będzie tego zdania:sorry2:
Jakby mi się udało uciec insulinie to byłbym prze szczęśliwa :-)
Raz się bałam w niedziele, bo przed obiadek wypiłam mały kubek świeżo zrobionego soku z marchwi, potem na obiad zjadłam 150g ziemniaków, tartą marchew 60g i duzy kawałek pstrąga pieczonego i wiedziałam,że wynik mnie zaszokuje a tu po godzinie 102mg :-D

miłego dzionka i trzymajcie za mnie jutro kciuki!!!

Witam !!! Odbrałam dzisiaj wyniki badań przed wizytą u Krakowskigo diabetologa. Robiła morfologi Hemoglobina i hematokryt troche za niskie. żelazo 11 ( norma od 7,2) glukoza 5,10moll/ no i mocz. Glukozy w moczu nie mam natomiast mam ciała ketonowe. Nie wiecie z czym moga być on związane bo boje sie ż to od mojej cukrzycy ciążowej.

Monika

moniaz35 No to napewno od cukrzycy ja mialm zlecone cotygodniową kontrole ketonów w moczu i no ja nigdy nie mialam ...ale w cukrzycy one wystepuja wiec to pewnie od tego ..a w ktorym tyg jestes? To diabetolog nie przepisal ci paskow na badanie moczu sama mozesz to kontrolowac

cześć dziewuszki:):)

karolek nigdy nie myślałam o tym że mogłam wcześniej mieć cukrzycę :( w pierwszej ciąży napewno nie mialam bo też pilam glukkozę i było ok a w drugiej nie wiem zakończyła się ona w 19tyg i tylko usłyszałam że miałam pecha wszystkie badania które robiłam aby ewentualnie coś wykryć było ok nie wiem co było przyczyną że oje dziecko umarło :( teraz szybciutko wykryli masz rację zapytam jak będę u diabetologa... Ale masz super cukry oby tak dalej!!!!:):)

asia_l &&&&&& aby dalej takie cukry były:):)

gabrielka1308 mi mój diabetolog nie mówił o 12 godzinach ale w sumie jak tak policzyć to jest od 11 do 12 godz kurccze zobaczymy jak to będzie dal
ej dziękuję za odp:):)

Jeśli chodzi o mnie to ja dzisiaj mam zły dzień wyobraście sobie że mój diabetolog przepisał mi receptę na insulinę ok poszłam do apteki zamówili bo 1 dzien trzeba czekać nie mają "odrazu" ;/ kupiłam i wczoraj wieczorem chcę wymienic ją a tu klops nie wchodzi patrze a na mojej insulinie jest napisana inna nazwa a mi przepisał cos innego ok zadzwoniłam do niego i przeprosił pomylił się ok więc do rodzinnego zasuwam po receptę mam i w aptece do mnie że 1 dzień trzeba czekać i dzisiaj jestem bez insuliny !!!!! Czy coś się stanie dziewuszki??? Mierzę cukry i ma wyniki super po śniadaniu 98 po obiedzie 101 hmmm dziwne myślałam że jak jestem bez insuliny to cukry będą wysokie a tu tak niskie???

Buziaki!!!

reklama
Ewelinka, ja wogóle nie rozumiem tej cukrzycy, więc nie mam nawet pojęcia o co chodzi z tą insuliną. A jakie miałaś wyniki, że Ogonowski Ci przepisał insulinę, moja znajoma chodziła do Niego 3 lata temu i miała straszne wyniki, ale insuliny nie musiała brać, więc myślałam , że nie łatwo On ją przepisuje!!!!

Strasznie mi przykro z powodu Twojej straconej dzidzi:-(masakra jakaś:-(

Do góry