reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ale jazda! 7 kg przytylam!!!! Matko i co ja mam zrobic!!! Przeciez ja mam dopiero mniejsza polowa ciazy! Z Bartkiem 9 kg w calej ciazy a teraz szok! Fakt jem od cholery na sniadanie bo ciagle mnie mdli ale zeby az tak tyc!!! Aaaaaaaaa zalamka!

Bylismy dzis w ikei i Bartka zgubilismy az w koncu sie znalazl : w lozku ikea pod koldra z butla mleka swoja! Mam zdjecie ale cos wkleic nie moge!

Natan rewelka - potezny silny chlop z niego !

reklama
karolek w 11 tyg lekarz mój gin skierował mnie na badanie krwi i było 114 więc powiedział że teraz dla pewności na glukozę 75 więc poszłam i klops cukrzyca trafiłam do Ogonowskiego dali mi do niego skierowanie. na początku dziwnie do mnie podchodził bo to wczesna ciąża i tak co wizytę mówił drażniąc mnie bo jestem po poronieniu w 19 tyg i takie sugestie nie podobają mi się. Teraz dał mi nr telefonu swojego że jakby cos mnie niepokoiło to mam dzwonić wcześniej nie dziwne. Ogólnie widac że zna się na rzeczy, o wszystko wypytuje i ty o wszystkim możesz mu powiedzieć. Także jestem zadowolona:):) 18 teraz będe u niego.

Dziewczyny macie suuuuper śliczne dzieciaczki!!!!!:):)

Mi po insulinie cukier ok ale na czczo zaczęło się coś dziać mam po 93 ;/;/ a miałam zawsze 77 wieczorem po kolacji mam np z wczoraj 101 a na czczo 93 tak mało mi spadł??? i tak mam od tygodnia?? nie wiem pewnie na noc mi jeszcze sypnie insulinę?? Jak narazie z moją wagą to stoję w miejscu i dobrze bo mam 15kg nadprogramowych więc tyć nie muszę :p

Buziaki:):)

Ewelina moja diabetolog zawsze mówiła , że od ostatniego wieczornego posiłku do pierwszego porannego powinno byc 12h trochę dużo, ale ja się tego trzymałam i nie wiem czy stąd później nie miałam insuliny , żeby zmnieszyć cukry poranne.

Phelania następnym razem kup choćby jabłko i poproś panią, żeby ći umyła to zawsze będzie posiłek bo przy długiej przerwie cukry wariują.

Maria jesteś bezbłędna, a Bartosz - hm pewnie się zmęczył :D

karolek w 11 tyg lekarz mój gin skierował mnie na badanie krwi i było 114 więc powiedział że teraz dla pewności na glukozę 75 więc poszłam i klops cukrzyca trafiłam do Ogonowskiego dali mi do niego skierowanie. na początku dziwnie do mnie podchodził bo to wczesna ciąża i tak co wizytę mówił drażniąc mnie bo jestem po poronieniu w 19 tyg i takie sugestie nie podobają mi się. Teraz dał mi nr telefonu swojego że jakby cos mnie niepokoiło to mam dzwonić wcześniej nie dziwne. Ogólnie widac że zna się na rzeczy, o wszystko wypytuje i ty o wszystkim możesz mu powiedzieć. Także jestem zadowolona:):) 18 teraz będe u niego.

Dziewczyny macie suuuuper śliczne dzieciaczki!!!!!:):)

Mi po insulinie cukier ok ale na czczo zaczęło się coś dziać mam po 93 ;/;/ a miałam zawsze 77 wieczorem po kolacji mam np z wczoraj 101 a na czczo 93 tak mało mi spadł??? i tak mam od tygodnia?? nie wiem pewnie na noc mi jeszcze sypnie insulinę?? Jak narazie z moją wagą to stoję w miejscu i dobrze bo mam 15kg nadprogramowych więc tyć nie muszę :p

Buziaki:):)

A powiedz mi, bo się nad tym zastanawiam, czy Ci mowil coś na ten temat lekarz, chodzi mi o to, ze czy jest jakieś ryzyko, ze mialaś cukrzycę juz przed ciążą, skoro tak wcześnie zostalo ona wykryta!!!???
U mnie zostala ona zdiagnozowana tylko na podstawie glukozy( bo te podstawowe badania cukru we krwi w 10 tygodniu i zreszta też teraz miałam ok, w normie), ale w 22 tygodniu więc też trochę wcześniej, a robiłam ją z tego względu , że moja Pani doktor odchodzila z przychodni do ktorej chodze i chciała zostawić całą dokumentację lekarzowi który ją ma zastępować. Martwię sie bo z tego co wiem to typowa cukrzyca ciazowa wystepuje dopiero od 24 tygodnia:(

Od kilku dni jem normalnie tak jak zalecił lekarz (oczywiście bez słodyczy), no i cukry mam narazie ok:) mam nadzieje, ze tak zostanie, chyba, ze glukometr mam zepsuty;). Aha no i wieczorem jem np. drożdówkę, a cukry rano 75. Pozdrawiam kochane:)

Witajcie słodziaki :-)

Dziewczyny ale macie superaśne dzieciaczki!
Kaorek i widzisz i nawet drożdżówe możesz ;)wydaje mi się,że nie masz sie czym przejmować, jeśli chodzi o wykrycie cukrzycy w 22 tc.
Jeśli miałaś wcześniej glukozę robiona i wyniki były ok to znaczy,że było dobrze. Zresztą jest takie badanie nazywa się hemoglobina glikowana i jak chcesz mieć pewność,że trzy msc. wcześniej też cukry były ok to możesz sobie je wykonać, ono własnie daje obraz z 3 msc.
Ja np. miałam obciążenie glukoza w 10tc i wyszło ok, ale później w koło 20tc zrobiłam hemoglobinę glikowaną i też wyszła ok. Dopiero glukoza w 26 tc dała ten paskudny rezultat.

Ja jurro mam decydujące starcie u diabetologa więc trzymajcie kciuki, ale muszę wam powiedzieć,że od trzech dni po sniadaniu mam boski cukier
107, 112, 114 :-) a i muszę dodac,że raz jadłam jajecznicę z dwóch jajek + kromka chleba a dwa dni pod rząd jadłam kromke z masłem i szynką oraz troche kiszonej kapuchy a wcześnien po takim jedzeniu nawet po jajku miałam 130 i powyżej:-) reszta dnia tez upływa pod znakiem takich wyników, a od 7 dni mam w sumie super wyniki i zero acetonu :-)
Mnie to się wydaje,że mój organizm przeszedł na tryb oszczędnościowy jaki mu zasunęłam i poprostu się przyzwyczaił, mam nadzieje,że diabetolog tez będzie tego zdania:sorry2:
Jakby mi się udało uciec insulinie to byłbym prze szczęśliwa :-)
Raz się bałam w niedziele, bo przed obiadek wypiłam mały kubek świeżo zrobionego soku z marchwi, potem na obiad zjadłam 150g ziemniaków, tartą marchew 60g i duzy kawałek pstrąga pieczonego i wiedziałam,że wynik mnie zaszokuje a tu po godzinie 102mg :-D

miłego dzionka i trzymajcie za mnie jutro kciuki!!!

Witam !!! Odbrałam dzisiaj wyniki badań przed wizytą u Krakowskigo diabetologa. Robiła morfologi Hemoglobina i hematokryt troche za niskie. żelazo 11 ( norma od 7,2) glukoza 5,10moll/ no i mocz. Glukozy w moczu nie mam natomiast mam ciała ketonowe. Nie wiecie z czym moga być on związane bo boje sie ż to od mojej cukrzycy ciążowej.

Monika

moniaz35 No to napewno od cukrzycy ja mialm zlecone cotygodniową kontrole ketonów w moczu i no ja nigdy nie mialam ...ale w cukrzycy one wystepuja wiec to pewnie od tego ..a w ktorym tyg jestes? To diabetolog nie przepisal ci paskow na badanie moczu sama mozesz to kontrolowac

cześć dziewuszki:):)

karolek nigdy nie myślałam o tym że mogłam wcześniej mieć cukrzycę :( w pierwszej ciąży napewno nie mialam bo też pilam glukkozę i było ok a w drugiej nie wiem zakończyła się ona w 19tyg i tylko usłyszałam że miałam pecha wszystkie badania które robiłam aby ewentualnie coś wykryć było ok nie wiem co było przyczyną że oje dziecko umarło :( teraz szybciutko wykryli masz rację zapytam jak będę u diabetologa... Ale masz super cukry oby tak dalej!!!!:):)

asia_l &&&&&& aby dalej takie cukry były:):)

gabrielka1308 mi mój diabetolog nie mówił o 12 godzinach ale w sumie jak tak policzyć to jest od 11 do 12 godz kurccze zobaczymy jak to będzie dal
ej dziękuję za odp:):)

Jeśli chodzi o mnie to ja dzisiaj mam zły dzień wyobraście sobie że mój diabetolog przepisał mi receptę na insulinę ok poszłam do apteki zamówili bo 1 dzien trzeba czekać nie mają "odrazu" ;/ kupiłam i wczoraj wieczorem chcę wymienic ją a tu klops nie wchodzi patrze a na mojej insulinie jest napisana inna nazwa a mi przepisał cos innego ok zadzwoniłam do niego i przeprosił pomylił się ok więc do rodzinnego zasuwam po receptę mam i w aptece do mnie że 1 dzień trzeba czekać i dzisiaj jestem bez insuliny !!!!! Czy coś się stanie dziewuszki??? Mierzę cukry i ma wyniki super po śniadaniu 98 po obiedzie 101 hmmm dziwne myślałam że jak jestem bez insuliny to cukry będą wysokie a tu tak niskie???

Buziaki!!!

reklama
Ewelinka, ja wogóle nie rozumiem tej cukrzycy, więc nie mam nawet pojęcia o co chodzi z tą insuliną. A jakie miałaś wyniki, że Ogonowski Ci przepisał insulinę, moja znajoma chodziła do Niego 3 lata temu i miała straszne wyniki, ale insuliny nie musiała brać, więc myślałam , że nie łatwo On ją przepisuje!!!!

Strasznie mi przykro z powodu Twojej straconej dzidzi:-(masakra jakaś:-(

Do góry