reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

hey slodkie :)

duzo ciezarnych sie pojawilo...trzymam kciuki za cukry ..

My dzis pod wieczor wyszlismy na plac zabaw Niko szalal na zjeżdzalniach i hustawkach ....po kapieli padl jak kawka :):) mam nadzieje ze pogoda sie utrzyma i bedziemy mogli dalej korzystac z wieczornych spacerkow ....

Dzis zauwazylam wysypke u Nikusia ale wiem dlaczego zawsze piore jego ubranka w jego proszku na inne tez nie jest uczulony ale siostra byla u mnie i wlala plyn do plukania Lenora i malego mi wysypalo troszke ale ma kaszke taka na ciele ...długo to mu się utrzyma >????

Poza tym maly mnie rozbraja z jedzeniem dzis na spacerze dalam mu danonka tego mega i mial malo to dalam drugiego zjadl chcial jeszcze ale stwierdzilam ze za duzo tych danonkow uwielbia Monte i te danonki i moglby jesc i jesc ale jeden dziennie chyba wystarczy ....:) maly juz mi normalnie kanapki wcina na snaidania do reki chlebek i wcina 2 kromki nawet potrafi zjesc parowki pochlania a obiady (sama gotuje) to zje okolo dwoch duzych sloikow kupnych ...wazy okolo 9 kg ale jest ruchliwy wszedzie go pelno ..... za miesiac roczek juz :)

Ostatnia edycja:
reklama
Hej laseczki,

A ja mam dzis doła przez cukier:no:zjadlam na podwieczorek pomarancza ,małe jabłko i cukierka wiśniowego( nie czeko) cukier skoczył mi po 1h 150:szok::szok::szok:drugi raz zmierzyłam po chwili patrze a tu 112??!!!:baffled:czy to możliwe ze przez 30 sekund cukier mi sie unormował , juz mam jakies schizy ze Glukometr mam zły i sie martwie o malenswto:wściekła/y:normalnie mam dolka....

Phelania Tak moze w tym czasie ruszalas sie i juz spalilas troche cukru ...ja to po kazdym posilku nigdy nie siedzialam zawsze bodzinka ruchu sprzatanie cwiczenia spacer i cukry mialam ponizej 120 polecam !!!!

Phelania to te okrutne glukometry nami tak kreca. Radze ci raz mierzyc! Na serio, bo nerwy cie zjedza. Ja to przechodzilam i w koncu przestalam wierzyc w ta diete i cukry, dostalam insuline i przestalam mierzyc po kilka razy.

Nice- to napewno nie od pieluszki bo to troche kropek wszedzie na udach, pupie i kolanie i z przodu. Dzis mu prawie nic nie dalam do jedzenia bo juz taka przerazona jestem, ale i tak duzo kup i na koniec dwie giga zielone! Nie wiem juz o co chodzi;( ale za to i ja i on nagle prawie zdrowi jestesmy:) kupilam mu dzis tablice na krede i zachwycony rysuje i sciera pol dnia:) polecam :)

Witajcie !!
Dzisiaj mój cukier na czczo wyniósł 92 ( oczywiście chciałam go sprawdzić i pokułam sie jeszcze 2 razy i miałam 99 oraz 96) i taki zapisałam w dzienniczku. Dlaczego wychodza takie różne te cukry?? Napiszcie czy dobrze robie może źle coś zrozumiała od Diabetologa np. godz. 5.55 mierze cukier na czczo, o godz.6daje insuline i tak 30 min później mam zjeść 1 posiłek maleńką kromeczkę, 1,5 godziny od insuliny mam zjeść drugi posiłek więszy i odpiero po godzinie od 2 posiłku mam mierzyć cukier. CZ dobry jest to sposób

https://www.babyboom.pl/forum/members/nice-girl-73753.html Może podacie mi przykładowe jadłospisy co można jeść bo ja mam chyba ograniiczona wyobrażnie. Na sniadanie 1 ( malutkie) 1/2 małek kromeczki chleba zytniego lub razowego z odrobina masła troche wedliny i do tego albo pomidor, troche papryki czerwonej lub 2 liście sałaty, drugie śniadanie jem to samo tylko 1,5 kromki chleba i reszta to samo tylko w powiększonej ilości. Póznej owoc ( 1/2 gruszki, lub jabłko) . Obiad to tak róznie np chochelka zupy czystej niczym nie zabielanej a do tego 1 ziemniaka z wody, troche mięsa i surówki lub wersja z pracy: 2 kromki chleba żytniego lub razowego z białym serem i sałata z pomidorem. pózniej przekąska jogurt mały owocowy/ liiht/ i 2 kromki pieczywa Wasa żytni. Kolacja też bywa rózna i znowu 2 kromeczki chleba / ok 80 g/ z wedliną i warzywami, lub ryż z warzywami i kurczakiem. W kazdym razie mam prać insulinę o godz. 6; 12.30 i o 17.00 po godzinie mierzyc cukry i ostatnia insulina o 22. Prosze popatrzcie na to czy dobrze to prowadze co może zmieniły byscie . Co wy jadacie. Bardzo prosze o pomoc. Monika

Agulla pamiętaj,że jak Nikuś w momencie straci apetyt to nie martw się od razu, super teraz je, ale u dziecka to codzień jest inaczej, a danonki i monte o słodkie dlatego im to tak smakuje :)))
Mój Szkrab wybija 210 mleka i za chwilę chce słoik więc mu daje słoik z obiadkiem zjada i wtedy chyba czuje się najedzony, jak zrobię więcej mleka to nie wypije.
Wogóle przestał jeść kanapki, je wyłącznie wędlinę z chleba a chleb zosatje, natomiast jak dam mu kromkę suchą to wtedy zje, i nadal smażone paluszki rybne i kotlety z fileta to ile mu nie dam to zje :)))

Ja ostatnio mierze cukry i już jest lepiej ale czssami miałam górną normę i wkońcu ograniczyłam słodycze, dzisiaj nad czczo 102 na moim glukometrze.

Dziewczyny jak mierzyć cukier jak zjadłam np. obiad i po godzinie zapomniałam i wypiłam tymbarka - to 2 h po obiedzie czy 2 h po wypiciu???

Niskich cukrów życzę

reklama
Phelania - no strasznie duża rozbieżność tych cukrów. Tak w ogóle to moim zdaniem to trochę za dużo na 1 posiłek ten pomarańcz i jabłko i jeszcze słodycze do tego. Mi jabłka np dośc mocno podnoszą cukier. Owoce traktuj tak samo jak czekoladę - bo one tak samo podnoszą cukier jak słodycze. Owoce to lepiej jeść z jakimiś większymi posiłkami, żeby te cukry proste się 'rozcieńczyły'. Najlepiej chyba do obiadu. A jak już jesz na podwieczorek to np 1 jabłko i do tego 1 Wasa z wędliną czy coś w tym stylu, albo po prostu kromka chleba. Różnica zbyt duża w tym pomiarze jest - albo glukometr Ci szwankuje, albo miałaś może palec po owocu ubrudzony - zawsze przemyj przed pomiarem, zwłaszcza jak jesz coś słodkiego, bo taki 'posłodzony' palec może sfałszować wynik.

Monia - jak dla mnie dieta wyglada ok. Napisz najlepiej co konkretnie dziś jadłaś i jakie wyniki miałaś po danym posiłku, bo tak to nie wiemy po czym Ci skacze cukier, a po czym nie. Postaramy się coś doradzić. Takie nieduże różnice w pomiarach sa normalne, więc się tym nie przejmuj.

Maria - a co powiedziała ta alergolog na grzyby w kupach? Bo wysypka może być objawem grzybów albo pasożytów w układzie pokarmowym. One toksyny produkują w organizmie i stąd reakcja organizmu. Może te wysypki od tych grzybów, może to wcale nie jest alergia.

Do góry