reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

hey slodkie :)

duzo ciezarnych sie pojawilo...trzymam kciuki za cukry ..

My dzis pod wieczor wyszlismy na plac zabaw Niko szalal na zjeżdzalniach i hustawkach ....po kapieli padl jak kawka :):) mam nadzieje ze pogoda sie utrzyma i bedziemy mogli dalej korzystac z wieczornych spacerkow ....

Dzis zauwazylam wysypke u Nikusia ale wiem dlaczego zawsze piore jego ubranka w jego proszku na inne tez nie jest uczulony ale siostra byla u mnie i wlala plyn do plukania Lenora i malego mi wysypalo troszke ale ma kaszke taka na ciele ...długo to mu się utrzyma >????

Poza tym maly mnie rozbraja z jedzeniem dzis na spacerze dalam mu danonka tego mega i mial malo to dalam drugiego zjadl chcial jeszcze ale stwierdzilam ze za duzo tych danonkow uwielbia Monte i te danonki i moglby jesc i jesc ale jeden dziennie chyba wystarczy ....:) maly juz mi normalnie kanapki wcina na snaidania do reki chlebek i wcina 2 kromki nawet potrafi zjesc parowki pochlania a obiady (sama gotuje) to zje okolo dwoch duzych sloikow kupnych ...wazy okolo 9 kg ale jest ruchliwy wszedzie go pelno ..... za miesiac roczek juz :)

Ostatnia edycja:
reklama
Hej laseczki,

A ja mam dzis doła przez cukier:no:zjadlam na podwieczorek pomarancza ,małe jabłko i cukierka wiśniowego( nie czeko) cukier skoczył mi po 1h 150:szok::szok::szok:drugi raz zmierzyłam po chwili patrze a tu 112??!!!:baffled:czy to możliwe ze przez 30 sekund cukier mi sie unormował , juz mam jakies schizy ze Glukometr mam zły i sie martwie o malenswto:wściekła/y:normalnie mam dolka....

Phelania Tak moze w tym czasie ruszalas sie i juz spalilas troche cukru ...ja to po kazdym posilku nigdy nie siedzialam zawsze bodzinka ruchu sprzatanie cwiczenia spacer i cukry mialam ponizej 120 polecam !!!!

Phelania to te okrutne glukometry nami tak kreca. Radze ci raz mierzyc! Na serio, bo nerwy cie zjedza. Ja to przechodzilam i w koncu przestalam wierzyc w ta diete i cukry, dostalam insuline i przestalam mierzyc po kilka razy.

Nice- to napewno nie od pieluszki bo to troche kropek wszedzie na udach, pupie i kolanie i z przodu. Dzis mu prawie nic nie dalam do jedzenia bo juz taka przerazona jestem, ale i tak duzo kup i na koniec dwie giga zielone! Nie wiem juz o co chodzi;( ale za to i ja i on nagle prawie zdrowi jestesmy:) kupilam mu dzis tablice na krede i zachwycony rysuje i sciera pol dnia:) polecam :)

Witajcie !!
Dzisiaj mój cukier na czczo wyniósł 92 ( oczywiście chciałam go sprawdzić i pokułam sie jeszcze 2 razy i miałam 99 oraz 96) i taki zapisałam w dzienniczku. Dlaczego wychodza takie różne te cukry?? Napiszcie czy dobrze robie może źle coś zrozumiała od Diabetologa np. godz. 5.55 mierze cukier na czczo, o godz.6daje insuline i tak 30 min później mam zjeść 1 posiłek maleńką kromeczkę, 1,5 godziny od insuliny mam zjeść drugi posiłek więszy i odpiero po godzinie od 2 posiłku mam mierzyć cukier. CZ dobry jest to sposób

https://www.babyboom.pl/forum/members/nice-girl-73753.html Może podacie mi przykładowe jadłospisy co można jeść bo ja mam chyba ograniiczona wyobrażnie. Na sniadanie 1 ( malutkie) 1/2 małek kromeczki chleba zytniego lub razowego z odrobina masła troche wedliny i do tego albo pomidor, troche papryki czerwonej lub 2 liście sałaty, drugie śniadanie jem to samo tylko 1,5 kromki chleba i reszta to samo tylko w powiększonej ilości. Póznej owoc ( 1/2 gruszki, lub jabłko) . Obiad to tak róznie np chochelka zupy czystej niczym nie zabielanej a do tego 1 ziemniaka z wody, troche mięsa i surówki lub wersja z pracy: 2 kromki chleba żytniego lub razowego z białym serem i sałata z pomidorem. pózniej przekąska jogurt mały owocowy/ liiht/ i 2 kromki pieczywa Wasa żytni. Kolacja też bywa rózna i znowu 2 kromeczki chleba / ok 80 g/ z wedliną i warzywami, lub ryż z warzywami i kurczakiem. W kazdym razie mam prać insulinę o godz. 6; 12.30 i o 17.00 po godzinie mierzyc cukry i ostatnia insulina o 22. Prosze popatrzcie na to czy dobrze to prowadze co może zmieniły byscie . Co wy jadacie. Bardzo prosze o pomoc. Monika

Agulla pamiętaj,że jak Nikuś w momencie straci apetyt to nie martw się od razu, super teraz je, ale u dziecka to codzień jest inaczej, a danonki i monte o słodkie dlatego im to tak smakuje :)))
Mój Szkrab wybija 210 mleka i za chwilę chce słoik więc mu daje słoik z obiadkiem zjada i wtedy chyba czuje się najedzony, jak zrobię więcej mleka to nie wypije.
Wogóle przestał jeść kanapki, je wyłącznie wędlinę z chleba a chleb zosatje, natomiast jak dam mu kromkę suchą to wtedy zje, i nadal smażone paluszki rybne i kotlety z fileta to ile mu nie dam to zje :)))

Ja ostatnio mierze cukry i już jest lepiej ale czssami miałam górną normę i wkońcu ograniczyłam słodycze, dzisiaj nad czczo 102 na moim glukometrze.

Dziewczyny jak mierzyć cukier jak zjadłam np. obiad i po godzinie zapomniałam i wypiłam tymbarka - to 2 h po obiedzie czy 2 h po wypiciu???

Niskich cukrów życzę

reklama
Phelania - no strasznie duża rozbieżność tych cukrów. Tak w ogóle to moim zdaniem to trochę za dużo na 1 posiłek ten pomarańcz i jabłko i jeszcze słodycze do tego. Mi jabłka np dośc mocno podnoszą cukier. Owoce traktuj tak samo jak czekoladę - bo one tak samo podnoszą cukier jak słodycze. Owoce to lepiej jeść z jakimiś większymi posiłkami, żeby te cukry proste się 'rozcieńczyły'. Najlepiej chyba do obiadu. A jak już jesz na podwieczorek to np 1 jabłko i do tego 1 Wasa z wędliną czy coś w tym stylu, albo po prostu kromka chleba. Różnica zbyt duża w tym pomiarze jest - albo glukometr Ci szwankuje, albo miałaś może palec po owocu ubrudzony - zawsze przemyj przed pomiarem, zwłaszcza jak jesz coś słodkiego, bo taki 'posłodzony' palec może sfałszować wynik.

Monia - jak dla mnie dieta wyglada ok. Napisz najlepiej co konkretnie dziś jadłaś i jakie wyniki miałaś po danym posiłku, bo tak to nie wiemy po czym Ci skacze cukier, a po czym nie. Postaramy się coś doradzić. Takie nieduże różnice w pomiarach sa normalne, więc się tym nie przejmuj.

Maria - a co powiedziała ta alergolog na grzyby w kupach? Bo wysypka może być objawem grzybów albo pasożytów w układzie pokarmowym. One toksyny produkują w organizmie i stąd reakcja organizmu. Może te wysypki od tych grzybów, może to wcale nie jest alergia.

Do góry