reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej laseczki,

jesli chodzi o zmiane diabetologa ide do innego zobaczymy co powie na moje wyniki:szok:Na podwieczorek zjadlam loda (magnum z podwójna czeko) po 1h mialam 78 a po 2h 91 i badz tu madry:confused2:ja juz nie wiem o co w tym wszytkim chodzi...
Asia_l- widze ze mialas podobne wyniki do moich;-)
Powiem wam dziewczyny jedno -,mi sie ta Dietka podoba :tak:nie czuje sie taka ciężka , jedyna rzecz mnie tylko wkurza -trzymanie sie godzin posiłkowych,nigdzie na dłużej nie moge wyjsc bo zaraz musze sobie robic jedzonko:eek:
Karorek - trzymam kciuki

reklama
Ktoś tu kiedyś pisał, że jak się zje coś slodkiego, to żeby zmierzyć cukier po pół godziny, a nie po godzinie. No ale nie wiem!!!!!Najsłodsza rzecz jaką miałam w buzi od 2 tygodni to dzisiejsza kiwi:)zjadłabym sernik na ciepło z lodami i prawdziwą bitą śmietaną, do tego jeszcze sos czekoladowy:szok:mniam mniam.

Karorek - mi też dziwnie ten Twój wynik obciążenia wygląda, tym bardziej że masz niziutkie cukry po jedzeniu. Na Twoim miejscu zjadłabym normalnie 2 kanapki z białego pieczywa i zmierzyła sobie cukier po 1h i potem po 2h - może wcale nie masz cukrzycy i po co Ci tylko te nerwy. Spróbuj tak zrobić - na pewno cukru Ci po tym nie wywali, a nawet jak raz ciut normę przekroczy to nic się dziecku nie stanie. To jest szkodliwe jak często skacze i jak się długo utrzymuje na wysokim poziomie. Jeśli nie masz cukrzycy to po co Ci tylko niepotrzebne nerwy? To bardziej szkodzi dziecku.
A niedocukrzeniami to Ty się nie przejmuj, bo cukrzyca ciążowa polega na tym że cukry są za wysokie a nie za niskie. Przy zwykłej cukrzycy trzeba się tym martwić, no a przy ciążowej to wtedy kiedy się bierze insulinę, bo ona może powodować niedocukrzenia.

Phelania - gratuluję zjedzenia Magnum - wynik po nim super :-) A to, że po 2h był trochę wyższy jest związane z tym że Magnum jest tłuste i cukier się wolniej wchłania i wtedy najwyższy poziom cukru nie jest po 1h tylko później. Dlatego po tłustym jedzeniu warto sprawdzać poziom po 2h.

Iryska - na początek najdelikatnijszy dla brzuszka jest kleik kukurydziany lub ryżowy (kukurydziany mniej zatyka) - można przyrządzić na wodzie lub mleku. Potem są kaszki ryżowe - jest tego duży wybór. One są bezglutenowe. Są same ryżowe (robi się je na mleczku które dziecko normalnie pije, lub na tym odciągniętym z piersi) oraz mleczno-ryżowe (zawierają już w sobie mleko modyfikowane i zalewa się tylko wodą). No i potem są kaszki glutenowe - manna, pszenna itp.

U nas w weekend była impreza urodzinowa, ale opiszę kiedy indziej, bo jakoś nie mam weny. Podsumowując było ekstra :-) Ja się pochorowałam, dziś już trochę lepiej, ale za to mały się zaraził i właśnie mu się na noc rozkręciło. Siorbie nosem równo i co chwila się budzi bo nie może oddychać - ciężka noc przed nami.

Dobry wieczór :)
M szykuje kąpiel, to ja na chwilkę wpadłam :)
Ostatnio fajnie mi idzie z cukrami, poza tymi na czczo... dalej jak były tak są w granicach 96-107 (najniższy i najwyższy). 5ty dzień nie jem słodyczy, drugi zaś jestem na diecie i w sumie daję ciała okrutnie. Za mało kalorii (1200-1400 zamiast 1800) i nie wyrabiam się z posiłkami... dzisiaj ominęłam podwieczorek i kolację, przez późny obiad :[ a teraz chodze głodna.
Cukier "zjadam" tylko w kawie i kaszce mleczny start (razem jakieś 20g węglowodanów prostych) i nawet odstawiłam wszelkie soki z cukrem, czy syropem glukozowo-fruktozowym :)
Pierwsze efekty na wadze już widać (nie łudzę się.. wiem, że to woda ale i tak jest fajnie :p).
O.. kąpiel gotowa więc lecę :)
Pozdrowienia dla Was i dla Mamus cukrzycowych, niskich wyników życzę :) Tobie karorek trochę wyższych, żebyś się tak nie denerwowała^^
Dobranoc!

Jutro wrzucę mojego Szkraba :)

Witajcie Mamuśki!!!

Karorek
- kochana spróbój zjesc 2 kostki czekolady i zmierz sobie cukier ,to nie zaszkodzi malenstwu.I nie bój sie eksperymentowac po to masz Glukometr zeby sobie sprawdzac poziom cukrów:-)
Nice - girl - ma racje zrób sobie kanapeczki z białego pieczywa, i zobaczysz kochana jakie masz cukry:tak:Ze wzgledu na moja Anemie w ciazy musze brac żelazo ,a czekolade jem nie tylko dlatego bo lubie, bo wlasnie ona ma naturalne skladniki zelaza;-)I wydaje mi sie ze jak raz dziennie zjem loda z czeko lub 2-4 kostki to nic sie nie stanie tym bardziej cukry caly czas sprawdzam,Daj znac jak po wizycie.
Nice Girl - trzymam&&& zeby twoj maluszek szybko powrócił do zdrowia i ty tez kochana uwazaj na Siebie:tak:

Hej kochane! wróciłam od mojej nowej pani ginekolog, bardzo fajna babka i jeszcze na dodatek pracuje w tym szpitalu w którym ja chcę rodzic.
Pokazałam jej moje cukry i stwierdziła, ze to nie są wyniki cukrzyka i że mam wyluzować bo cukrzycy nie mam, mówi,ze to jakiś błąd laboratoryjny, mam uważać na to co jem, ale bez przesady(taka proforma). schudłam 1,5 kg przez dwa tygodnie i powiedziała,że to nie dobrze. Tak ogólnie wszystko ok, szyjka długa, wszystko zamknięte, serduszko malutkiej wali jak dzwon, zalecila seks bez ograniczeń:-)
Jutro wizyta u diabetologa!!!!

Karorek - no i posłuchaj się tej nowej ginki właśnie. Zacznij normalnie jeść, najwyżej unikaj słodkich soków i słodyczy w dużych ilościach i mierz sobie profilaktycznie cukier. A te wyniki nie są cukrzycowe, bo przy cukrzycy na diecie nie ma się 1h po cukru na poziomie 80, tylko przy dobrze prowadzonej diecie ten poziom jest raczej w granicach 100-110 przy lekkiej cukrzycy, a przy cięższej sporo wyżej i nawet dieta nie pomaga.

Mały nam się rozłożył na maxa :-( Z nosa mu ciurkiem się leje, nie wiedziałam, że aż tak straszny jest katar u małego dziecka! On nigdy nie chorował, raz tylko był troszkę przeziębiony (leciutki katarek, chrypka, temp. 37). Także u nas pierwsza choroba z prawdziwego zdarzenia i to jeszcze ja go zaraziłam
unhappy.gif
Wczoraj zaczął gorączkować, był strasznie marudny, widac było że się męczy, bo miał taką smutną buźkę. Dawaliśmy mu paracetamol, ale jak po 15:00 miał mimo tego 38,5 to pojechaliśmy z nim do przychodni. Lekarz powiedział, że osłuchowo ok, wygląda na infekcję wirusową. Mamy dawać Nurofen, cebion, euphorbium do noska i tantum verde na gardełko. Noc jakoś zleciała,ale rano masakra - nos miał cały zalepiony przezroczysto-zieloną wydzieliną i to wszystko zaschło - musiałam mu to wodą myć, żeby rozmiękczyć, a on się darł jak dziki
unhappy.gif
Do tego w pampku kupa jakaś dziwna, brązowa i wszystko odparzone... Ehhh Na razie jakoś go ogarnęliśmy i siedzi i się bawi. Oby mu jak najszybciej przeszło. Jak nie będzie się pogarszać to mamy iść w piątek na kontrolę.

czesc slodkie :)

nice - biedny przemus ... zdrowka dla niego :) i nie obwiniaj sie ze to ty go zarazilas :) tak to juz jest niestety - u nas to samo - ledwo mala wyleczona i teraz znowu katar i kaszel, a do tego przy infekcjach wlasnie mega dziwne kupy wiec i pupa u nas odparzona tak ze wyladowalysmy u lekarza w poniedzialek bo nic nie pomagalo... ani maka ani alantan ani zasypki ani sudocrem - z nadmanganianem nie probowalam ale juz nie chcialam czekac. mala dostala masc robiona na recepte za 5zł i teraz juz jest lepiej a byl zywy ogien na pupce... :( oooj biedne te nasze maluszki.... zmienilam tez pieluszki na huggisy i przezylam szok jak bardzo sie roznią z opakowania premium od tych economic i mam nadzieje ze bedziemy mogli wrocic do pampkow bo mam zapasu dwa kartony...... ;)

karorek - noooo tylko pomarzyc o takiej wiadomosci od ginki :)

phelania - mi sie tez wydaje ze po magnum warto tez zmierzyc cukier po 30 min, po godzinie i po 2. u normalnych ludzi najwyzsza glikemia po posiłku jest dwie godziny po, u cięzarnych po godzinie ale to sie tyczy normalnych złożonych posiłków - po słodkim najwyzsza glikemia jest duzo szybciej stad warto sprawdzic po 30 min bo po godzinie moze juz spadac i wynik moze byc fałszywie prawidłowy, za to po tłustym najwyzsza glikemia jest znacznie poźniej i po godzinie moze jeszcze nie byc ten poziom najwyzszy - dlatego warto raz porządnie sprawdzić jak to wygląda u ciebie bo moze tez po prostu magnum ci służy i nie musisz sie przejowac :)

reklama
Wróciłam od diabetologa!!!
Cała wizyta trwała 3 minuty, wszystko ok, powiedziaał, ze wyniki bardzo dobre, mam jeść wszystko, unikając słodyczy i sokow słodzonych, wieczorem zalecił coś słodkiego, drożdżówkę czy coś. Powiedział, ze nie ma co nawet mi radzić, bo wszystko jest ok.
Następna wizyta za 3 tygodnie!

Do góry