reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej laseczki,

jesli chodzi o zmiane diabetologa ide do innego zobaczymy co powie na moje wyniki:szok:Na podwieczorek zjadlam loda (magnum z podwójna czeko) po 1h mialam 78 a po 2h 91 i badz tu madry:confused2:ja juz nie wiem o co w tym wszytkim chodzi...
Asia_l- widze ze mialas podobne wyniki do moich;-)
Powiem wam dziewczyny jedno -,mi sie ta Dietka podoba :tak:nie czuje sie taka ciężka , jedyna rzecz mnie tylko wkurza -trzymanie sie godzin posiłkowych,nigdzie na dłużej nie moge wyjsc bo zaraz musze sobie robic jedzonko:eek:
Karorek - trzymam kciuki

reklama
Ktoś tu kiedyś pisał, że jak się zje coś slodkiego, to żeby zmierzyć cukier po pół godziny, a nie po godzinie. No ale nie wiem!!!!!Najsłodsza rzecz jaką miałam w buzi od 2 tygodni to dzisiejsza kiwi:)zjadłabym sernik na ciepło z lodami i prawdziwą bitą śmietaną, do tego jeszcze sos czekoladowy:szok:mniam mniam.

Karorek - mi też dziwnie ten Twój wynik obciążenia wygląda, tym bardziej że masz niziutkie cukry po jedzeniu. Na Twoim miejscu zjadłabym normalnie 2 kanapki z białego pieczywa i zmierzyła sobie cukier po 1h i potem po 2h - może wcale nie masz cukrzycy i po co Ci tylko te nerwy. Spróbuj tak zrobić - na pewno cukru Ci po tym nie wywali, a nawet jak raz ciut normę przekroczy to nic się dziecku nie stanie. To jest szkodliwe jak często skacze i jak się długo utrzymuje na wysokim poziomie. Jeśli nie masz cukrzycy to po co Ci tylko niepotrzebne nerwy? To bardziej szkodzi dziecku.
A niedocukrzeniami to Ty się nie przejmuj, bo cukrzyca ciążowa polega na tym że cukry są za wysokie a nie za niskie. Przy zwykłej cukrzycy trzeba się tym martwić, no a przy ciążowej to wtedy kiedy się bierze insulinę, bo ona może powodować niedocukrzenia.

Phelania - gratuluję zjedzenia Magnum - wynik po nim super :-) A to, że po 2h był trochę wyższy jest związane z tym że Magnum jest tłuste i cukier się wolniej wchłania i wtedy najwyższy poziom cukru nie jest po 1h tylko później. Dlatego po tłustym jedzeniu warto sprawdzać poziom po 2h.

Iryska - na początek najdelikatnijszy dla brzuszka jest kleik kukurydziany lub ryżowy (kukurydziany mniej zatyka) - można przyrządzić na wodzie lub mleku. Potem są kaszki ryżowe - jest tego duży wybór. One są bezglutenowe. Są same ryżowe (robi się je na mleczku które dziecko normalnie pije, lub na tym odciągniętym z piersi) oraz mleczno-ryżowe (zawierają już w sobie mleko modyfikowane i zalewa się tylko wodą). No i potem są kaszki glutenowe - manna, pszenna itp.

U nas w weekend była impreza urodzinowa, ale opiszę kiedy indziej, bo jakoś nie mam weny. Podsumowując było ekstra :-) Ja się pochorowałam, dziś już trochę lepiej, ale za to mały się zaraził i właśnie mu się na noc rozkręciło. Siorbie nosem równo i co chwila się budzi bo nie może oddychać - ciężka noc przed nami.

Dobry wieczór :)
M szykuje kąpiel, to ja na chwilkę wpadłam :)
Ostatnio fajnie mi idzie z cukrami, poza tymi na czczo... dalej jak były tak są w granicach 96-107 (najniższy i najwyższy). 5ty dzień nie jem słodyczy, drugi zaś jestem na diecie i w sumie daję ciała okrutnie. Za mało kalorii (1200-1400 zamiast 1800) i nie wyrabiam się z posiłkami... dzisiaj ominęłam podwieczorek i kolację, przez późny obiad :[ a teraz chodze głodna.
Cukier "zjadam" tylko w kawie i kaszce mleczny start (razem jakieś 20g węglowodanów prostych) i nawet odstawiłam wszelkie soki z cukrem, czy syropem glukozowo-fruktozowym :)
Pierwsze efekty na wadze już widać (nie łudzę się.. wiem, że to woda ale i tak jest fajnie :p).
O.. kąpiel gotowa więc lecę :)
Pozdrowienia dla Was i dla Mamus cukrzycowych, niskich wyników życzę :) Tobie karorek trochę wyższych, żebyś się tak nie denerwowała^^
Dobranoc!

Jutro wrzucę mojego Szkraba :)

Witajcie Mamuśki!!!

Karorek
- kochana spróbój zjesc 2 kostki czekolady i zmierz sobie cukier ,to nie zaszkodzi malenstwu.I nie bój sie eksperymentowac po to masz Glukometr zeby sobie sprawdzac poziom cukrów:-)
Nice - girl - ma racje zrób sobie kanapeczki z białego pieczywa, i zobaczysz kochana jakie masz cukry:tak:Ze wzgledu na moja Anemie w ciazy musze brac żelazo ,a czekolade jem nie tylko dlatego bo lubie, bo wlasnie ona ma naturalne skladniki zelaza;-)I wydaje mi sie ze jak raz dziennie zjem loda z czeko lub 2-4 kostki to nic sie nie stanie tym bardziej cukry caly czas sprawdzam,Daj znac jak po wizycie.
Nice Girl - trzymam&&& zeby twoj maluszek szybko powrócił do zdrowia i ty tez kochana uwazaj na Siebie:tak:

Hej kochane! wróciłam od mojej nowej pani ginekolog, bardzo fajna babka i jeszcze na dodatek pracuje w tym szpitalu w którym ja chcę rodzic.
Pokazałam jej moje cukry i stwierdziła, ze to nie są wyniki cukrzyka i że mam wyluzować bo cukrzycy nie mam, mówi,ze to jakiś błąd laboratoryjny, mam uważać na to co jem, ale bez przesady(taka proforma). schudłam 1,5 kg przez dwa tygodnie i powiedziała,że to nie dobrze. Tak ogólnie wszystko ok, szyjka długa, wszystko zamknięte, serduszko malutkiej wali jak dzwon, zalecila seks bez ograniczeń:-)
Jutro wizyta u diabetologa!!!!

Karorek - no i posłuchaj się tej nowej ginki właśnie. Zacznij normalnie jeść, najwyżej unikaj słodkich soków i słodyczy w dużych ilościach i mierz sobie profilaktycznie cukier. A te wyniki nie są cukrzycowe, bo przy cukrzycy na diecie nie ma się 1h po cukru na poziomie 80, tylko przy dobrze prowadzonej diecie ten poziom jest raczej w granicach 100-110 przy lekkiej cukrzycy, a przy cięższej sporo wyżej i nawet dieta nie pomaga.

Mały nam się rozłożył na maxa :-( Z nosa mu ciurkiem się leje, nie wiedziałam, że aż tak straszny jest katar u małego dziecka! On nigdy nie chorował, raz tylko był troszkę przeziębiony (leciutki katarek, chrypka, temp. 37). Także u nas pierwsza choroba z prawdziwego zdarzenia i to jeszcze ja go zaraziłam
unhappy.gif
Wczoraj zaczął gorączkować, był strasznie marudny, widac było że się męczy, bo miał taką smutną buźkę. Dawaliśmy mu paracetamol, ale jak po 15:00 miał mimo tego 38,5 to pojechaliśmy z nim do przychodni. Lekarz powiedział, że osłuchowo ok, wygląda na infekcję wirusową. Mamy dawać Nurofen, cebion, euphorbium do noska i tantum verde na gardełko. Noc jakoś zleciała,ale rano masakra - nos miał cały zalepiony przezroczysto-zieloną wydzieliną i to wszystko zaschło - musiałam mu to wodą myć, żeby rozmiękczyć, a on się darł jak dziki
unhappy.gif
Do tego w pampku kupa jakaś dziwna, brązowa i wszystko odparzone... Ehhh Na razie jakoś go ogarnęliśmy i siedzi i się bawi. Oby mu jak najszybciej przeszło. Jak nie będzie się pogarszać to mamy iść w piątek na kontrolę.

czesc slodkie :)

nice - biedny przemus ... zdrowka dla niego :) i nie obwiniaj sie ze to ty go zarazilas :) tak to juz jest niestety - u nas to samo - ledwo mala wyleczona i teraz znowu katar i kaszel, a do tego przy infekcjach wlasnie mega dziwne kupy wiec i pupa u nas odparzona tak ze wyladowalysmy u lekarza w poniedzialek bo nic nie pomagalo... ani maka ani alantan ani zasypki ani sudocrem - z nadmanganianem nie probowalam ale juz nie chcialam czekac. mala dostala masc robiona na recepte za 5zł i teraz juz jest lepiej a byl zywy ogien na pupce... :( oooj biedne te nasze maluszki.... zmienilam tez pieluszki na huggisy i przezylam szok jak bardzo sie roznią z opakowania premium od tych economic i mam nadzieje ze bedziemy mogli wrocic do pampkow bo mam zapasu dwa kartony...... ;)

karorek - noooo tylko pomarzyc o takiej wiadomosci od ginki :)

phelania - mi sie tez wydaje ze po magnum warto tez zmierzyc cukier po 30 min, po godzinie i po 2. u normalnych ludzi najwyzsza glikemia po posiłku jest dwie godziny po, u cięzarnych po godzinie ale to sie tyczy normalnych złożonych posiłków - po słodkim najwyzsza glikemia jest duzo szybciej stad warto sprawdzic po 30 min bo po godzinie moze juz spadac i wynik moze byc fałszywie prawidłowy, za to po tłustym najwyzsza glikemia jest znacznie poźniej i po godzinie moze jeszcze nie byc ten poziom najwyzszy - dlatego warto raz porządnie sprawdzić jak to wygląda u ciebie bo moze tez po prostu magnum ci służy i nie musisz sie przejowac :)

reklama
Wróciłam od diabetologa!!!
Cała wizyta trwała 3 minuty, wszystko ok, powiedziaał, ze wyniki bardzo dobre, mam jeść wszystko, unikając słodyczy i sokow słodzonych, wieczorem zalecił coś słodkiego, drożdżówkę czy coś. Powiedział, ze nie ma co nawet mi radzić, bo wszystko jest ok.
Następna wizyta za 3 tygodnie!

Do góry