reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

ja pamietam ze na spotkania do diabetologa przychodzila dziewczyna ktora miala po dwoch godzinach wynik 141 i sama lekarka sie smiala ze gdyby nie ta jedynka to nawet nie dostalaby skierowania... no ale dostala wiec chodzi - a jadla zupełnie wszystko i wyniki miala po wszystkim w normie :)

reklama
Ale paranoja!!! Jak bym miała o 5 nizej, albo weszła bym na pobranie krwi 2 minuty pozniej to tez pewnie nie dostałabym nawet skierowania:-)

Majka - również zdrówka dla Jagódki :* Piszesz o mące - chodzi Ci o mąkę ziemniaczaną? Kąpałaś małą w niej czy co z nią robiłaś? Posypywałaś? Oświeć mnie proszę. Ja na razie małego 2 razy porządnie Sudocremem wysmarowałam, ale rewelacji na razie nie ma. Pierwszy raz ma takie odparzenie, wcześniej to najwyżej miał jakies plamki przyróżowione, posmarowalam Sudocremem i przy następnej zmianie pieluchy nie było śladu. A teraz masakra i to nie tyle pupa co cale jajka, siusiak, pachwiny i nawet na udach ma odparzone, bo kupa mu trochę bokami wypłynęła. I jeśli masz gdzieś jeszcze tę karteczkę z maści robionej, na której jest napisany skład to napisz mi go proszę. Słyszałam, że jak się 'przepis' zaniesie to też robią te maści, tylko bez recepty się trochę wiecej płaci. A już nie chce znowu po lekarzach małego ciągać.

nice - nie ma problemu, jak tylko dojde do domu to napisze co i jak - karteczke mam doczepiona do pudelka tyle ze nie wiem czy bede w stanie przepisac - na pewno jest z kwasem bornym o ile dobrze pamietam:D:D:D a z mąką ziemniaczaną ja robiłam do tej pory tak ze przy przewijaniu wycieralam pupke do sucha ( albo oklepywalam - ku uciesze jagody:) ) a potem szczypte maki obsypywalam i rozcieralam delikatnie i podsypywalam znowu i znowu rozcieralam tak zeby na calej skorze tworzyla sie delikatna sucha powloka, tak ja sie robi z talkami - do tej pory skutkowalo ale przy tych toksycznych kupkach z przeziebienia niestety to juz bylo za malo :) dzisiaj juz byly tylko plamy rozowe a wczesniej krostki z plynem surowiczym- wiec jak dla mnie to super poprawa :)

Nice-girl spróbuj Bepanthen - maść albo Balneum: krem na pupę na odparzenia pieluszkowe.
Naszemu Młodemu pomogło i nie używaj żadnej mąki ani pudrów, talków, zasypek - mnie tak powiedziała pediatra.

Nice - masz ten sam zestaw lekow co my :) ale my już tydzien leczymy się ( też ja go zaraziłam ) i jak na razie dziś jest gorzej bo doszedl mega kaszel jak i u mnie ( dostał dodatkowo syrop prawoślazowy ). Ja mu daję w dzien do nosa ten euph... a na noc nasivin dla dzieci od 1- 6 lat bo nie mogę patrzec jak się męczy. Po za tym normalnie chodzimy na spacery i brykamy w domu. Moj często jest chory więc przyzwyczajona jestem. Pupa też zawsze odparzona - i jedyne co pomaga co Triderm i ta maść robiona i chodzenie z gołą pupą cały dzień ( o ile masz teraz w miarę ciepło w domu :)). Maść mi już dwa razy znikneła z domu ( w dziwnych okolicznościach) więc wstępnie też jej nie mam i smaruję linomagiem na zmianę z tridermem i wietrzeniem lub posypują mąką ziemniaczaną co daje super efekty również - ale jak już są rany do krwi to tylko triderm i wietrzenie.

My byliśmy dziś u lekarza w sprawie tych biegunek, grzybow i ala uczulenia na mleko. Więc pani doktor stwierdziła że to chyba problemy gastryczne i mamy skierowanie do gastrologa. a na 18 do alergologa dziś idziemy i dostałam to ochydne mleko dla alergików na receptę - ale wątpię żeby to wypił (zobaczę dziś wieczorem).

Na 15 mam ginekologa - pierwsza wizyta u tej Pani i sie zastanawiam czy mnie przyjmie z dzieckiem?????????????? bo zaraziłam też opiekunkę i nie mam kompletnie z kim Bartka zostawić!!! może któraś wie, jak to może być???????

Kochane! dzisiaj troche zaszalałam, więc mam pytanie!!!!!! Na obiad zjadłam cały talerz ryżu z miese warzywami i sosem slodko kwasnym . Zmierzyłam po pół godziny i było 130, po godzinie 115. Czy to bardzo zle???

Karorek - po takim jedzonku to wynik super! Tylko pozazdrościć, no i widać że organizm świetnie sobie radzi ze zbijaniem cukru i poziom szybko spada.

Majka - to będę wdzięczna za ten 'przepis' na maść.

Maria - widzę, że się wzięłaś ostro za wizyty - tak trzymać :-) U nas to pierwsza choroba małego z prawdziwego zdarzenia, taka z gorączką itd. Wcześniej on nie chorował wcale, czasem jakaś chrypka była, ale to samo przechodziło zawsze. No i też pierwsze poważniejsze odparzenie, więc przeżywam ;-) No właśnie mały latał teraz trochę w półśpiochach i wrzuciłam mu tam tetrę między nogi. Poszły mi 3 - zrobił kupę i 2 razy siku - oczywiście wszystko przesiąkło od razu. Jejku - podziwiam kobiety używające pieluch wielorazowych, jak dla mnie to masakra tak co chwila zmieniać i do tego jeszcze prać. Tak całkiem gołego to nie mogę go puścić, bo po pierwsze zaraz by sobie nogi rozdrapał do krwi, a po drugie to on lubi w kuchni na terakocie siedzieć, a biorąc pod uwagę że jest chory to chyba nie najlepszy pomysł. Smaruję go na razie dużo Sudocremem, jest lepiej niż było rano, tzn zmniejszyła się powierzchnia tych odparzeń. Ran żadnych u nas nie ma,więc widzę że nie jest tak źle. Teraz mały śpi już w pampku. Potem jeszcze go puszczę trochę bez pieluchy w samych półśpiochach.
A jakie mleko dostaliście? Bebilon Pepti czy Nutramigen? Nutramigenu raczej nie ruszy, ale Pepti nie jest takie złe. MA dziwny zapach,ale w smaku całkiem spoko. A może Bartek jakieś pasożyty ma? Bo one mogą powodować wysypki identyczne jak przy alergii. A nie zawsze wychodzę te pasożyty w badaniu, trzeba robić wielokrotnie pod rząd. Powodzenia na wizycie u alergologa i u ginekolog. Daj znać czy wreszcie trafiłaś na kogoś sensownego.

Ostatnia edycja:
Karorek - ty to masz stresa kobieto - do 140 wynik po godzinie jest ok i tego się trzymaj, ja nigdy tak nie miałam - zawsze było minimum 5 za dużo, ale jak było 145 to wpisywałam i tak w książkę 139 :) bo uznawalam to za błąd glukometru, szczególnie że ten mój był trafny.

Nice- wróciłam od gin :-) ależ jestem zachwycona i zadowolona i w ogóle - super babeczka !!! na kasprzaka jest położnikiem a ja byłam u niej prywatnie pod domem :)
dała mi książeczkę ciążową - 40 minut sprawdzala moje wszystkie wyniki i badania. Nie podoba jej się mój wynik usg tego ginekologicznego bo wyszly dwa inne rozmiary dziecka - raz 16 tyg a raz 12 tyg - ale jej mówiłam że lekarz był nie miły i się śpieszył i zajęło mu całe badanie 2 minuty! Więc w wtorek idę ponownie na usg. Bartek spisal się na medal - ciuchutko sie bawił, a jak mnie wzieła na krzesło - usiadł za ścianą i ani razu nie wyjrzał :) a potem szukałyśmy tętna dziecka bo ciągle odpływało i Bartek ani razu nie wyglądał i nie zapisnął - szok jaki grzeczny!!!! Ogólnie u mnie ok, tylko mówi że macica wielka :) ale to widzę po sobie :) może w drugiej ciąży tak ma być :)
ah i dała mi zwolnienie do końca ciąży i powiedziała że z takim kręgoslupem to napewno zrobimy cc tylko żebym wzięła skierowanie też od ortopedy. Super się cieszę!

Co do tetry to ja próbowałam go w tetrze puszczać ale nawet nie umiem tego tak zawiązać żeby się trzymało :) masakra jakaś- więc mój biega z gołą pupą - szczególnie że inaczej się nie nauczy na nocnik robić :) powodzenia w odparzeniach i chorobie! ważne żeby spał !!! sen wszystko wyleczy!

Ja się odzywam po alergologu wieczorem :)

reklama
Witajcie słodziutkie,

Karorek
- kurcze ale Ci zazdroszcze wizyty u Ginka z tak dobrymi wiesciami:tak:i juz nie panikuj kochana z tymi wynikami:-D
maria28- dobrze ze natrafilas na dobra ginekolog, bo teraz znalesc dobrego lekarza to jak ze świeczka w reku:tak:
U mnie cukry bez zmian ,czyli powyzej 120 nie ma:-)i to najwazniejsze ...
W sobote mam wizyte u ginka, tak bym chciala ujrzec swoje malenswto,juz go nie widzialam 8 tyg ,tez macie takie odstepy miedzy USG?ze wzgledu ze ciaza jak narazie rozwijala sie prawidłowo to powiedzial mi ze nastepne uSG 32-34 t.c:-(nie wytrzymam tyle,
Dziewczyny ,kóre sa z Warszawy polecacie dobre usg i TANIE 4d ,ostatnio jak bylam w 21.tc to zaplacilam 250zł do dosc drogo ale bylam bardzo zadowolona:tak:Może znacie jakis dobry gabinet prywatny?

Do góry