nice-girl
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 11 Marzec 2010
- Postów
- 3 236
Witaj Antonina - też uważam że lekarz powinien Ci dać skierowanie do poradni diabetologicznej,gdzie Ci wszystko wyjaśnia, przeszkolą z diety i będą prowadzić Twoją cukrzycę, to jednak dośc poważna sprawa i nie powinnaś być zostawiona sama sobie, a co zrobi Twój gin jeśli cukrów nie da się utrzymać w normie za pomocą samej diety? Wtedy moze być potrzebna insulina.
Ja też mam glukometr accu check active - igieł nie musisz zmieniać za każdym razem. Mi diabetolog mówiła że trzeba zmienić po 1-2 miesiącach. Sama zresztą poczujesz kiedy się stępi,bo będzie krew słabiej lecieć. Mierząc cukier 7 razy dziennie to byś zbankrutowała na te igły. Napisz jaki miałaś wynik obciążenia glukozą. No i podał Ci lekarz jakieś normy cukru? Ogólnie mówiąc powinno się mierzyć na czczo i przynajmniej po 3 głównych posiłkach - śniadanie, obiad i kolacja. Ale jak Ci przekraczają cukry normę to się mierzy po każdym posiłku. Posiłków powinno być 6 dziennie - I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja i jakaś przekąska przed snem. Powinien Cię ktoś przeszkolić z głównych zasad diety, liczenia wymienników węglowodanowych i odpowiedniego komponowania posiłków - najlepiej zrobi to właśnie diabetolog. A na razie mierz cukry i jak przekraczają Ci normę to pisz tu na forum co zjadłaś i jaki po tym miałaś wynik - to wtedy powiemy Ci co było winowajcą podwyższonego wyniku i czym dany produkt najlepiej zastąpić. Poziom cukru mierzy się 1h po zakończeniu posiłku. Wynik nie powinien przekraczać 120 lub 140 (są 2 normy, pierwsza bardziej restrykcyjna. Moja diabetolog mówiła mi że norma <120 to wynik idealny, a <140 bezpieczny i mi kazała utrzymywać cukry najlepiej na poziomie <130. Na czczo cukier powinien być w przedziale 70-90. Jak tylko będziesz mieć jakieś pytania to pisz.
Ja też mam glukometr accu check active - igieł nie musisz zmieniać za każdym razem. Mi diabetolog mówiła że trzeba zmienić po 1-2 miesiącach. Sama zresztą poczujesz kiedy się stępi,bo będzie krew słabiej lecieć. Mierząc cukier 7 razy dziennie to byś zbankrutowała na te igły. Napisz jaki miałaś wynik obciążenia glukozą. No i podał Ci lekarz jakieś normy cukru? Ogólnie mówiąc powinno się mierzyć na czczo i przynajmniej po 3 głównych posiłkach - śniadanie, obiad i kolacja. Ale jak Ci przekraczają cukry normę to się mierzy po każdym posiłku. Posiłków powinno być 6 dziennie - I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja i jakaś przekąska przed snem. Powinien Cię ktoś przeszkolić z głównych zasad diety, liczenia wymienników węglowodanowych i odpowiedniego komponowania posiłków - najlepiej zrobi to właśnie diabetolog. A na razie mierz cukry i jak przekraczają Ci normę to pisz tu na forum co zjadłaś i jaki po tym miałaś wynik - to wtedy powiemy Ci co było winowajcą podwyższonego wyniku i czym dany produkt najlepiej zastąpić. Poziom cukru mierzy się 1h po zakończeniu posiłku. Wynik nie powinien przekraczać 120 lub 140 (są 2 normy, pierwsza bardziej restrykcyjna. Moja diabetolog mówiła mi że norma <120 to wynik idealny, a <140 bezpieczny i mi kazała utrzymywać cukry najlepiej na poziomie <130. Na czczo cukier powinien być w przedziale 70-90. Jak tylko będziesz mieć jakieś pytania to pisz.