kasfree
Zaangażowana w BB
- Dołączył(a)
- 10 Marzec 2010
- Postów
- 142
O rany, nie sądziłam że moje leczo bedzie się cieszyło takim zainteresowaniem :-) Tylko laseczki, nie będę podawac proporcji, bo wszystko robię na oko
) No cukinii musi byc duzo, bo ona sie rozwgotowuje i puszcza duuużo wody :-)
Składniki:
- cukinia
- papryka
- kiełbasa
- cebula
- olej, sól, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, chili w proszku, paryka słodka w proszku
Cukinię obrać i pokroic w kostkę, (ja kroję razem z miąższem, chyba że cukinia jest wyrośnięta i ma duże, twarde pestki, to wtedy je wydłubuję łyżeczką ). Wrzucic do gara, posolić i podlać odrobiną wody(dosłownie dwa milimetry na dnie garnka, bo i tak będzie dużo wody). Dorzucić liść laurowy, kilka zieren pieprzu, ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia. Paprykę pokroić w kostkę i dodac do gotującej się cukinii. W tym czasie na patelni podsmarzyć pokrojoną w kostke kiełbasę. Jeśli w garnku będzie duużo wody, to trzeba ją odlewać, najlepiej łyżką wazową. Kiedy papryka będzie miękka ale nierozgotowana, wrzucić kiełbachę, a na tym samym tłuszczy podsmażyć cebulę (duużo) pokrojoną w póltalarki. Jak cebula się delikatnie zezłoci ,to dodac do reszty składników. Można jeszcze ewentualnie odlac wodę, ale ta potrawa i tak jest dość żadka, bo sama rozgotowana cukinia przypomina ciapę (za to pyszną ). Dopiero teraz przyprawiamy. Ja nie uzywam w kuchni vegety ani tym podobnych przypraw, ale jak ktos lubi i nie ma nic przeciwko, to można doprawic własnie tymi. Jesli nie, to dodajemy sól i pierz, no i przede wszystkim duuuuzo słodkiej papryki i chili
)) SMACZNEGO :-)
nice-girl, moja królewna też czasami jest leniwa, co oczywiście doprowadza mnie do zawału serca, ze cos jest nie tak. A ona ma tak od zawsze, że jeden dzień jest mega aktywna, a na drugi machnie nóżką odniechcenia![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
Składniki:
- cukinia
- papryka
- kiełbasa
- cebula
- olej, sól, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, chili w proszku, paryka słodka w proszku
Cukinię obrać i pokroic w kostkę, (ja kroję razem z miąższem, chyba że cukinia jest wyrośnięta i ma duże, twarde pestki, to wtedy je wydłubuję łyżeczką ). Wrzucic do gara, posolić i podlać odrobiną wody(dosłownie dwa milimetry na dnie garnka, bo i tak będzie dużo wody). Dorzucić liść laurowy, kilka zieren pieprzu, ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia. Paprykę pokroić w kostkę i dodac do gotującej się cukinii. W tym czasie na patelni podsmarzyć pokrojoną w kostke kiełbasę. Jeśli w garnku będzie duużo wody, to trzeba ją odlewać, najlepiej łyżką wazową. Kiedy papryka będzie miękka ale nierozgotowana, wrzucić kiełbachę, a na tym samym tłuszczy podsmażyć cebulę (duużo) pokrojoną w póltalarki. Jak cebula się delikatnie zezłoci ,to dodac do reszty składników. Można jeszcze ewentualnie odlac wodę, ale ta potrawa i tak jest dość żadka, bo sama rozgotowana cukinia przypomina ciapę (za to pyszną ). Dopiero teraz przyprawiamy. Ja nie uzywam w kuchni vegety ani tym podobnych przypraw, ale jak ktos lubi i nie ma nic przeciwko, to można doprawic własnie tymi. Jesli nie, to dodajemy sól i pierz, no i przede wszystkim duuuuzo słodkiej papryki i chili
nice-girl, moja królewna też czasami jest leniwa, co oczywiście doprowadza mnie do zawału serca, ze cos jest nie tak. A ona ma tak od zawsze, że jeden dzień jest mega aktywna, a na drugi machnie nóżką odniechcenia
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
Ostatnia edycja: