reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja polecam glukometr. Mnie lekarz tez nie zalecil. (gin. ) ale kupilam w aptece. Cena ok 50zl. problem jest z paskami ale jesli masz rozpoznanie cukrzycy na pismie to internista moze ci je przepisac. Niestety bez refundacji ale zawsze taniej. bez glukometru nigdy nie dowiesz sie czy to co jesz nie szkodzi dzidziusiowi.

reklama
Wwwanda wielkie gratulacje !!! Nareszcie się doczekałaś swojej upragnionej córeczki :-)
Helenko witaj po tej stronie brzuszka :-)

majka pozdrów wande ode mnie i od Wiktora

alfowa, megumi witamy w gronie slodkich mam. Moim zdaniem wizyta u diabetologa a przynajmniej glukometr jest niezbędny, bo niby skąd wiedzieć co można jeść a czego nie? Ja w poradni diabetologicznej dostałam glukometr za darmo na wlasność ale wiem że w niektórych miastach można wypożyczyć i wtedy diabetolog wypisuje receptę na paski. Ja mam contour TS i za opakowanie pasków płaciłam 1 grosz :-)
A jesli chodzi o jedzenie to trzeba jeść mało i często 5,6 posiłków dziennie, wykluczyć cukier i ograniczyć węglowodany (jasne pieczywo, kasze, makarony, ogólnie produkty pszenne, ziemniaki) a w zamian tego jeść dużo mięsa i warzyw. Mięso akurat w moim przypadku moglo być i smażone i pieczone i mi to nie podnosiło cukru, jadłam też ziemniaki ale tylko 2, makaron też był ok ale nie za dużo a biały ryż zamieniłam na ciemny no i zapychalam się zieleniną (sałata, pomidory, ogórki) no i tony kapusty kiszonej bądz bigosu z duuużą ilością mięsa. Jeśli chodzi o mnie to zupy też były ok ale wiem że dziewczyny różnie na nie reagowały. Tak więc trzeba próbowac co wolno a czego nie ale do tego potrzebny jest glukometr

alfowa, megumi - witajcie :) dokladnie tak jak pisze aureolcia - glukometr to podstawa az dziwne ze nie dostalyscie ani sprzetu ani skierowania do diabetologa... a jedzonko to głównie warzywa i miesko :)

Witam nowe słodkie mamy:-)
nie bede nic dodawac bo wszystko napiala aureolcia:-) jedyne co to jajka mozna jesc pod kazda postacia

WANDA WIELKIE GRATULACJE
HELENKO WITAJ BUZIAKI OD WIRTUALNYCH CIOCI:-D

Aureolcia podajesz lacido? mierzysz cukry?
Majka a jak u ciebie cukry?

uwaga uwaga :)

Wwwanda GRATULACJE - Witamy na świecie Helenkę :)

przyszła na świat dzisiaj po 11, waży 3180 i ma 55cm :)
Wwwanda przesyła buzki dla wszystkich :)

gratulacje Wwwanda
Helenko wotaj po tej stronie brzuszka
pozdrowienia od e-ciotek

czesc
wita się z Wami nowa nietolerująca glukozy mamuska. Jestem w 30tc. Glukoza na czczo 100, po obciążeniu 75g po 2h -151. No i na razie mam dietę. Tylko ginek nic nie mowił, bym mierzyla sobie codziennie cukier. Ot, dieta i tyle. no i teraz się zastanawiam,czy zafudowac sobie glukometr czy nie? No bo ,skąd będę wiedzieć, po czym ten cukier idzie do góry:baffled:
A moge jesc zupki, np. chudy rosół, pomidorówke z ryzem, krupnik, jarzynową itd? no bo kompletnie nie wiem, co gotowac na obaidek?

Hej. Mam cukrzyce ciazowa. Mam pytanie do was. Moj poziom cukru na czczo wynosi ok 60 natomiast po zjedzeniu kostki czekolady wypiciu kawy bez cukru skoczyl do 169. Dowiedzialam sie jedynie ze to powyzej normy. Chodzi mi jednak o ten cukier na czczo. W szpitalu okreslonoi cukrzyce ciazowa typu A i zlecono diete. Wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze cukier po posilku albo wynosi max. 70 albo ponad 160. Miala ktoras tak?

witajcie slodkie
tutaj wszystkiego sie dowiecie

wrocila z pracy
ale upal co,mozg sie gotuje normalnie

dziewczynki drogie - zyczenia przekazane :)

gabrielka - ja srednio mierze cukry na czczo co dwa trzy dni i sa na wyzszym poziomie niz w czasie trzymania diety ale mam nadzieje ze to normalne, w ciazy mialam tak miedzy 70 a 77 teraz oscyluja w okolicy 83 czasem nizej czasem wyzej ale mam nadzieje ze to normalne z racji wciagania wiadomo samych zakazanych :) po posilkach ciezko wytrzymac dwie godziny zwlaszcza przy takiej pogodzie zeby czegos sie nawet nie napic w tym czasie ... ale nawet jak zmierze wczesniej to i tak nie przekraczam 140 przepisowego ... bardziej mnie przeraza moja waga i niestety brzuch wielgachny nadal ... :-( wy to chociaz oponke macie a ja dalej jak w 5 miesiacu.... zalamka normalnie a cwicze sumiennie codziennie zgodnie z programem nievei jaki dostalam od poloznej i dupa blada.... dzisiaj jakas depresje mam przez to ze z domu nie wychodze i ze wiecznie z małą i się ruszyc nigdzie nie moge.... zalamka jakas i do tego wychodzac z lazienki stwierdzilam ze jak prosiak wygladam i sie poryczalam.... do dupy ta pogoda....

gabrielka we wtorek dałam lacido a wczoraj cholera zapomniałam bo po tej szczepionce tak płakał i miał tą gorączkę że całkiem mi wylecialo z głowy, ale dzisiaj już mu dałam. Coś tam wczoraj i dzisiaj pieluszkę pobrudził kilka razy, nie wiem czy to można uznać za kupe :eek: A cukru nie mierze, chyba wole do obciążenia które nie wiem kiedy zrobie żyć w nieświadomości :-)

Wiecie co mi dzisiaj powiedziała lekarka? Że duży stres może spowodować utratę pokarmu i wywołać u dziecka kolki i ogólnie problemy brzuszkowe. Co o tym sądzicie? Bo ja niestety od dłuższego czasu mam nieciekawą sytuację w domu, która bardzo źle na mnie wpływa (może wam kiedyś opowiem, ale narazie jeszcze nie jestem na to gotowa bo to trudny temat)

tak aureolcia to prawda - podstawa jest relaks i dobre samopoczucie mamy ...
nie przejmuj sie ja tez musialam sobie sama radzic bo m za mna lazil i gadal... nie masz pokarmu... mala jest glodna... daj jej butle.... dupa a nie wsparcie - dobre samopoczucie wplywa na wyplywanie mleka i nawet moze byc tak ze piersi sa nabrzmiale od mleka a nic nie leci bo kobieta jest zestresowana no i wiadomo ... mleka nie odciagasz to znaczy ze nie jest tyle potrzebne i produkujesz coraz mniej.... i dlatego ja sie stalam dzikusem i nikogo nie slucham i mam wszystych wiadomo gdzie... a teraz sie wszystkim temat wlaczyl - a dlaczego ty nie podajesz malej herbatek? qrwa jakbym miala sie wszystkim tlumaczyc dlaczego robie tak a nie inaczej... wrrr... no i wlasnie po to zeby sie nie denerwowac przestalam odbierac telefony :) taka zolza jestem :) poza tym wkurzalo mnie to ze ze wszystkimi mam o swoich cyckach gadac.... wrrr... :)

Aureolcia coś w tym może być, o tym, że stres może spowodować utratę pokarmu to słyszałam, o kolkach nie. ja mam przez cały czas stres hi hi bo należy niestety do osób któe się wszystkim przejmują (choć ludzie uważają mnie za tweardą i twardo stąpającą babę :) ale karmiłam małego do 3 miesiąca tzn 2,5 i dokarmianie, ja myślę, że to gdzieś jest w podświadomości, ale co do kupek to rewelacja, najważniejsze, że pobrudził pieluszki to coś się rusza :) Aureolcia koniecznie pilnuj podawania lacido, wierze, żę to pomoże Wiktorowi tak jak i tobie :-) bo wiem le radości sprawia kupa a jak jest wielka to wielki uśmiech :-D

Majka to chyba taki dzień, ja też ma dzisiaj dość ale myślę, żę to przez ten cholerny katar, dzisiaj dałam sąsiadce na chwilę Natana bo nie chciałam z nim iść w upał do apteki i pojechałam , kupiłam tabcin który zawsze pomaga i chciaąm akatar ale babeczka popatrzyła w aptece i odradziła bo ponoć za duża była by dawka, ja to tam pal licho tylko nie chce zarazić małęgo tym bardziej, że on już ma katarek mały ale jak zacznie się więcej, profilaktycznoe podaje mu krople

A ja to cukry już wogóle olałam bo nie mam czym mierzyć ;-)a ostatnio jadłam jakieś tam ciasteczka ale nie dużo :tak:

Dorotka z tego co piszesz to wywnioskowałam, że jesteś lekarzem to możesz Pani doktor doradzi coś bardzo szybkiego na zatamowaniem cięknącej wody z nosa;-)

Majka fajniutkie masz cukry, ja niestety jak mierzyłam to powyżej 90.

Dziewczyny czy cukrzyca jest dziedziczna?

reklama
Q..wa właśnie moja sąsiadka postanowiła posłuchać abby, luvie ten zespół ale żeby o tej porze???!!! i nawet nie chce zwracać uwagi bo to osoba, która niestety nie wylewa za kołnież

Majka telefony wkońcu się skończą :-Dteż to przerabiałam tylko,że ja na każde pytanie ma odpowiedź (nie zawsze grzeczną;-) z zaznaczeniem, "nie chce być nie grzeczna ALE)

Do góry