reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
witam słodkie :) powiem Wam że czasami mam takie dni że jestem załamana że nie moge zjeśc na co mam ochote i wypić jakiegoś słodkiego soku itp......jestem na diecie prawie 2 miesiące i jeszcze przedemną dwa - niewiem jak ja to przetrwam- dlaczego akurat mnie to spotkało!!!! zazdroszcze moim koleżanką w ciąży które moga sobie pozwolic na zjedzenie lodów albo na słodziutki koktajl!!!!!!!! ahhhh jakis dół mnie złapał!!!!!!

Aureolcia Filip byl wczoraj szczepiony o 12.30 a pod wieczor mial 38.5 ale mial super humor, smial sie wiec nic nie dawalam a rano juz ladna temperaturka byla, czyli ok 37.5 :-)
Dołączam się do pytania Majki - co to były za szczepionki? :O

Wanda dołączam siędo trzymania kciuków! Powodzenia!

aisa witaj wśród mam cukrzycowych :-) - od siebie mogę powiedzieć jeszcze, że warzywa nie tylko na parze i w piekarniku ale i na patelnię z curry są pyszne, ew. gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej - mniam! Poza tym unikaj panierek na mięsie - najlepiej przyp[rawiaj jak zwykle i piecz bez panierki na oleju (smalec przy cukrzycy tez ponoć nie jest zbyt dobry).
Co do chlebów to tak jak pisała gabrielka absolutnie nie bały. Na mnie dobrze działał razowy zwykły najzwyklejszy, bez dodatku miodu i innych bajerów typu ziarna. Polecam w razie głodu surową marchewkę - działa cuda :) Możesz też sprawdzić jabłka - na mnie działały dobrze ale niektórym Mamusiom tutaj na forum podnosiły cukry znacznie o ile się nie mylę. Ze słodyczy... sernik :p - gruuubo wcześniej (kilka miesięcy) któraś z Mam podała przepis ale niestety nie pamiętam :( - może Emka lub Aasica?

Aaaa Aureolcia są jeszcze takie czopki dla niemowląt, które podaje sięw stanach niepokoju itp - lekkie działanie uspokajające (właśnie po szczepieniach, w okresie ząbkowania czy jak niemowlaczek jakiegoś wirusa załapał). Nazywają się Viburcol - ponoć bardzo skuteczne.

Ja po wizycie u stomatologa... myślałam, że mam dwie dziury a się okazuje, że jedno to przebarwienie tylko i ból spowodowany jest nadwrażliwymi dziąsłami :O W życiu by mi to do głowy nie przyszło! Miałam malutką dziurkę i nawet jej robić nie chciała ale powiedziałam, że wolę teraz jak już jestem i przy okazji poprawiła wypełnienie w innym zębie. Jedyne 170zł... Jak wyszłam z gabinetu to po 30min tak mnie dziąsła zaczęły napiernicza, że ryczałam! Poszłam do apteki i jak na złość 3 starszych osób przy kasie wymyślała, a ja nie dośćże z ciężkąsiatą, mokra jak szczur bo leciałam jak głupia do synka to jeszcze z potwornym bólem dziąseł! I tak stałam ze łzami w oczach z 20min i czekałam aż się starszyzna wyżali co to im nie dolega...

No i się pochwalę: Filip od tygodnia codziennie strzela ładniusią, śmierdzącą kupę, po której jest mega happy :D

Co do staników jeszcze... mam do sprzedania dwa staniki Triumpha nowe 75C jeden z całą metką a drugi z jej połową (przeszkadzała mi przy mierzeniu) - za jeden płaciłam 149zł - takiza drugi 80zł - (taki Za hm 80% ceny powiedzmy? :-p Może któraś z mniej biuściastych mam reflektuje?

Ostatnia edycja:
Ja 24 twoje koleżanki po porodzie będą miały dużo do zrzucenia a ty prawie nic:-D mam nadzieję, że cie pocieszyłam

Wanda czekamy na ciebie i Helenke

Aureolcia co ty za szczepionki kupowałaś? na rota?\

Majka widzialaś pogodę? w niedziele, poniedziałke 27 ale już we wtroek 34 wykończymy się wszystkie

Natan zrobił sobie 3 drzemki po 1,5h wieć nie mogę narzekać ale mi nos odpada od smarkania i cały czas mam zawalone zatoki, więcej z nim siedzię niż nosze a tak naprawde to rano wstaje i myślę o jego pierwszej drzemce, jeszcze dostał jakiś krostek na buzi , na jednym policzku ma prawie cały policzek ipewnie to uczulenie pokarmowe, tylko teraaz od czego - rewelka, wczoraj mu dałam makaron (robiłam zapiekanke i mnóśtwo przypraw) myślę ze od tego i muszę wkońcu nauczyć się jeść jak on śpi

milej nocki

Dziękuje wszystkim za rady i miłe słowa, i napwno będę tu częstym gościem.
Dzisiaj już zastowałam dietę ale niestety nie mam glukometru więc poziomu nie mogę sprawdzić, dopiero w piątek idę na test przesiewowy 75g glukozy i zobaczymy. Ogólnie to dieta dla mnie to nie problem ponieważ i tak w ciąży jakoś apetyt mi odebrało. martwie się o swoje maleństwo, chciałabym by już zaczeło kopać bym wiedziała,
że jest ok.
pozdrawiam i dziękuje za wszystko

Aisa warzywa na patelnie są dobre do tego filety z kurczaka, ryby, indyka, tylko zawsze patrz co tam jest:-) ja tym się najadałam i cukier był dobry, a i przede wszystkim sdużo ruchu, jeżeli cos zjesz po czym masz wysoki cukier (to na przyszłość) to spaceruj dużo

gabrielka... widzialam o zgrozo.... ja sie wykoncze tym karmieniem :) a tak powaznie to zastanawialam sie jak to jest przy karmieniu naturalnym, bo mnie oczywiscie wszyscy mecza zeby dziecko dopajac, skad mam wiedziec czy jej sie chce pic czy jesc? nie chce ryzykowac bo mala jest i tak chuda wiec nie bede jej brzucha woda wypelniac ale pytam z ciekawosci?

aureolcia podaliście kilka szczepionek na raz?

Wwwanda powodzenia, wracajcie szybko do domu.

Rany, od rana ukrop. Ja dzisiaj mam wizytę u gina, ciekawe co mi powie.

majka już ma ponad 38 :szok: Podaliśmy paracetamol w czopku

i bardzo dobrzee
w czopku szybciej dziala niz w syropie
poza tym zawsze przy wysokiej temperaturze,nalezy najpierw meczanicznie obnizyc temp wtedy czopek lub syrop szybciej zaczyna dzialac,nalezy wlozyc dziecko do letniej wody lub zmoczona pieluche na czolko,a potem to juz ladnie schodzi

jak dzis
witam słodkie :) powiem Wam że czasami mam takie dni że jestem załamana że nie moge zjeśc na co mam ochote i wypić jakiegoś słodkiego soku itp......jestem na diecie prawie 2 miesiące i jeszcze przedemną dwa - niewiem jak ja to przetrwam- dlaczego akurat mnie to spotkało!!!! zazdroszcze moim koleżanką w ciąży które moga sobie pozwolic na zjedzenie lodów albo na słodziutki koktajl!!!!!!!! ahhhh jakis dół mnie złapał!!!!!!

alez nie zamartwiaj sie tak
na loda mozesz sobie pozwolic
poza tym jak sama przyrzadzisz koktajl ze swiezych owocow z plaską lyzką cukru to tez nie bedziesz miec bardzo wysokiego
poza tym ta dieta bynajmniej u mnie skutkuje tym ze trzymam jedna wage i niewiele do zrzucania po porodzie zostanie

dzien dobry slodkie

nie wiem od czego to zalezy bo jadlam przez 2 dni podobnie
wczoraj cukier 84 czy nawet 82
dzis 95
ale nie jest zle
wczoraj po kolacji 99,dawno tak niskiego nie mialam ,a bardzo sie najadlam

reklama
Dziewczyny młody dostał Infarix Hexa, prevenar i rotarix, cholera masakra jakaś ale pediatra tak doradziła i koleżanki też tak szczepiły więc się zdecydowaliśmy. Nie wiem czy dobrze zrobiliśmy ale teraz to i tak już nie ma znaczenia. Młody pomarudził, dostał gorączki o czym lekarka ostrzegała, dostał czopa i było lepiej.

Możecie na mnie nawrzeszczeć że jestem nienormalna że naraziłam dziecko na takie cierpienie ale ja i tak już wczoraj wylałam nad nim może łez i go za to przepraszałam że jestem taka wyrodna matka :-(

Ostatnia edycja:
Do góry