reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

maria to fakt na potówki i różne inne pryszcze sudocrem najlepszy, natomiast na dupsko jakoś lepszy wydaje mi się bepanthen, ale to jak ze wszystkim sprawa indywidualna

reklama
Agga a ty to chyba w jakimś raju mieszkasz :-) tu zajaczek, pszczółka, myszka- wez kota to myszek nie bedzie. u nas tylko pająk Gustaw od zeszłego roku pomieszkuje. A moja mama tez ma fajnie bo konie i sarenki przed oknem :)

Mój Bartek coraz gorzej śpi w nocy - szlag mnie trafia bo było o niebo lepiej jak był mniejszy. dzis o pobudka na szybkie karmienie i potem o 6 i o 7.10 juz nie chcial spac, kopał mnie a ja próbowałam spac, ale o 8.30 zasnal jeszcze na 20 minut i teraz od 40 sobie spi na hamaku a ja musze bujac :wściekła/y:

Dzień dobry!
próbowałam wczoraj cos napisać ale co poczytałam to sie mała budziła i musiałam odchodzić i mnie wylogowało i teraz nic nie pamietam i dzis znowu sie budzi - ma jakiś szósty zmysł - jak mama do kompa to ona w ryk;-)
Majka - ja mam taki z nivea od pierwszych dni można z filtrem 30 - a co do leżaczka - ja mam taki (w spadku po siostrzenicy) ale nie wiem od kiedy kłaść można Michalinę do niego??? a i karuzelkę też mam w spadku - włączam przy przewijaniu bo moje dziecko sie drze jak przewijam - w ogóle to sie drze jak ją rozbieram
Emka - idź do lekarza bo się wykończysz nerwowo
Nimue - ja też myślałąm, że się nie obudzę a teraz śmigam kilka razy w nocy - chociaż męczące to jest przyznaję
Agga - jak to stracisz włosy - bo ja też mam juz farbę kupioną - ciemny brąz tylko czekam na siostrę by mnie farbnęła
Dorotka - dobrze, że w domku juz ok - chyba u każdego jest tak, że zdarzaja sie różne dni, ale najważniejsze, że sie normuje wszystko
Elmoo - ja mam płyn do kapieli z hippa i dodaję do wody kilka kropli oliwki też z hippa - główki nie smaruję na razie bo nie ma ciemieniuszki i po kąpieli też już nie smaruję niczym - do buźki mam krem i smaruję jak sobie przypomnę a pupę smaruje linomagiem, ale nie po każdej zmianie pieluszki
Agga - super macie zwierzaczki - a jak sie ładnie nazywają - przynajmniej się nie mylą;-)

na raty jakoś odpisałam

a co do cukrów - zajadam tyle chleba, że szok a na kolację jeszcze cukrów nie mierzyłam - pamietając, że w ciąży był chleb wieczorami nie dla mnie to jestem ciekawa - moze mi siedzis uda zmierzyc

pozdraiwam

aureolcia - ja nie mowie ze nie fajny - buja sie i wibruje :) tylko zabawki musze dokupic :) ja chcialam taki ale teraz juz nie bede kupować :)

dorotka :) usmiechu zycze i spokoju w domku :)

elmo - ja z kosmetykow mam z hippa płyn do kąpieli i krem do twarzy i ciała a do pupki mam masc alantan - z tego co nam w szkole mowili to sudokrem nie jest zalecany dla noworodka ze wzgledu na wysoką zawartosc cynku wiecej nie pamiętam, poza tym nie zalecali kupowania kosmetyków dla dzieci z alergią tylko normalnych (nawet nie koniecxnie sensitive) jezeli nie ma takiej potrzeby, na takie pytanie padła odpowiedz ... a co bedziesz używać, czym sie bedziesz ratowac jak u dziecka wystapi uczulenie? wiec jak juz sie decydujesz na oilatum to tylko to zwykle :)

emka - ja podejrzewam ze tez tak bede panikowac, tyle ze ja jakos specjalnie, ku niezadowoleniu m, potrzeby nie odczuwam

aga - pewnie mozna lykac ale ja bym sie jeszcze spytala lekarza albo polożnej

maria - no to termin by sie mniej wiecej zgadzal bo z tego co pamietam to hormony z tabletek tez jakos do 3 miesiecy sie utrzymuja, a tu wlasnie chodzi o spadek tych z ciąży... tylko cholera nie pamietam jak dlugo ten stan sie normuje, polożna mowiła żeby duuużo mięsa jesc bo duża czesc skladnikow odpowiedzialnych za kondycje wlosow i paznokci ucieka na produkcje mleka a padlina najlepiej nadrobic :)

a słodycze tez ciagle wcinam a mielismy na diete przejsc... tylko cholera jak ona mnie tak ciagle ssie to ja nie mam sobie nawet jak kanapki zrobic :( wiec ciacho latwiej... jeszcze do tego wcinam owoce ale Maria - gonie cię - tez niebawem tylko na cukier przejde - ale na pocieche dodam ze przy laktacji to ponoc normalne - sugerowali zeby najlepiej upiec sobie biszkopta i podzielic na kilka dni.... ale co tam taki biszkopcik :)

aaa dla przyszlych mam to ja mialam taki malutki sloiczek sudokremu w niebieskiej paczce ze szpitala

Boże! Tak czytam i któraś z Was o chlebie wspomniała to aż mnie skręciło :-p
M chciał wczoraj do sklepu jechać ale powiedziałam, żeby sobie darował i tym samym skończył się chleb. Właśnie zjadłam sniadanie w postaci łyżki lodów bakaliowym z sosem toffi i czekoladowym. Na przyrządzenie innego śniadania czasu nie mam i chodze glodna :/

Maria a można i powiedzieć, że w raju :-p - środek Puszczy Piskiej. Jak wyszukasz na google maps Nadleśnictwo Strzałowo to właśnie tam mieszkam :-p ale niestety chwilowo jak się okazało :-( od października przenosimy się do teściów :-(... a tak fajnie jest u siebie, totalnie na swoim wrrr

Czy któraś z rozpakowanych Mamuś nie chciałaby około 20 (kilka więcej niż 20 chyba) pampersów 2? Szkoda mi tego wyrzucić a komuś może się przyda?

No i przepis jeszcze dla cukrzycowych nierozpakowanych Mamuś :-) sama szczerze mówiąc nie mierzyłam cukrów po tym ale zdaje się, że nie powinny być wysokie a rzecz pyyyyyyyszna! Przynajmniej dla mnie :p

Sałatka gyros

-kapusta pekinska (1szt.)
-pierś z kurczaka (1 podwójna)
-ogórki konserwowe - korniszony (kilka sztuk)
-cebula (2-3szt.)
-puszka kukurydzy
-przyprawa Gyros lub Kebab (ja preferuję gyrosa - appetita ma dobrą)

-sos biały
-sos czerwony
:
-sól, pieprz, papryka
-jogurt naturalny
-majonez
-ketchup
-2 ząbki czosnku

-Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę taką większą, wrzucamy na patelnie i pieczemy z całym opakowaniem przyprawy do gyrowa na niewielkiej ilości oleju.
-Cebulę kroimy w półtalarki (jak ktoś lubi można drobniej) i blanszujemy z dodatkiem niewielkiej ilości octu lub kwasku cytrynowego, cukru i soli.
-Przygotowujemy sosy:
* biały - jogurt naturalny i majonez mieszamy w stosunku 1:1 razem z solą, pieprzem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i majerankiem
*czerwony - ketchup mieszamy z łyżką stołową jogurtu naturalnego, dodajemy sól i paprykę słodką lub ostrą w zależności od upodobań^^
-Ogórki kroimy w drobną kostkę
-Odsączamy kukurydzę
-Kapustę pekińską kroimy w drobne paski

Po przygotowaniu psozczególnych składników układamy je w dosyć wysokim naczyniu warstwami:
1.kurczak
2.cebula
3.ogórek
4.kukurydza
5.sos biały
6.kapusta
7.kurczak
8.kukurydza
9.sos czerwony
10.kapusta (Kapustę można też dać na samym spodzie)

Wszystko delikatnie opruszamy pieprzem i solą. Voila! Sałatka gotowa - przepyszna jest! Dzisiaj robię dlatego przyszło mi do głowy, że podrzucę pomysł na forumie :-p

reklama
Witam

Po obiadku 89, więc w nagrode i deserek magnum:-):-)

Agga gyrosówka jestsuper tez robie czasami - cukry po niej rewelacja - 100 nie przekraczam. POlecam spakowanym i nie:-D

Maria Agga ja niby nie w puszczy mieszkam ale sarenki tez na pole obok co ranek zachodzą i narazie tez cała przeszczęśliwa jestem że na swoim:-)

Dzięki za porady kosmetyczne- coś ten hipp się cieszy uznaniem - sprawdzę.

Słuchajcie część wyprawki mi z allegro dziś przybyła, że ubrana wyprac muszę to wiem, pościel też i ręczniki a pieluszki tetrowe i flanelowe też???

Coś 2 packi się nie uaktywnija, pewnie cukry dobre:-p. nimue,wwanda, starlet, dorotka...mama_ola. misiaszek, beniaminka,pasek, ja 24 co u Was??

Do góry