reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Coś ciekawego do powiedzenia mam ... ;-)

reklama
Brawo dla Zuzi!!!! :-)

Jas tez mowi "ała" - jak M go przewijal i Jas go kopnal i M powiedzial "ała" to Jas podlapal i z uwielbieniem powtarza :-D

28 listopada, w godzinach wieczornych moje dziecko postanowiło powiedzieć w końcu świadomie, a nie do lampy albo talerza ... mama!
woła tak od piątku, tylko mama, zapomniała o tata i w ogóle już nie mówi :-D:-D:-D
Dzięki temu że tak poźno masz TĄ KONKRETNĄ DATĘ..wiekszośc z nas pewnie nie wie od kiedy dziecko zaczęło mówić ŚWIADOMIE mama (bo to trudne do zidentyfikowania):-D

u nas z kolei AŁA znaczy JEŻ;-):-D(bo kuje), albo że cos zabolalo (oczywiście):cool2:

Rzeczywiscie jest problem z datą, bo mój mama pierwszy raz powiedział jak miał 2-3 miesiące i to raczej nie było świadome. Z tatą było znacznie lepiej, bo znałam dokładną datę, tylko kurcze musiałabym odkurzyć forum, bo jej sobie nie zapisałam :-(

A teraz zabawna sytuacja z wczoraj:
- Synku jaką chcesz zupkę na obiadek? (pokazuje mu słoiczki z rosołkiem i pomidorową)
- bamabibobo
- jaką?
- bamamibobo
- pomidorową?
- tak.

Ostatnia edycja:
A teraz ja musze sie czyms pochwali:-)A wiec moja Klaudunia wziela dzisiaj takie pluszowego potworka i jego ogonkiem dotykala swoje gołe stopki i mowila przy tym "gilu-gilu,gilu-gilu":tak:
A Wiktoria jak wyciagalam im ubranka z szafy powiedziala "łap" jak rzucalam do niej bluzeczke:tak:

Gratulujemy wszystkich nowych słówek:-), tak fajnie sie o nich czyta:-D u nas doszedł Sinterklaas tutejszy mikołaj ale Quinten mowi to jakoś tam troche po swojemu:laugh2:.

Gaal: wreszcie sie doczekalas, brawo dla ZU:tak::-)

a teraz nasz aktualny slowniczek:

mama
papa
nein, nein / nie
ball - pilka
buch - ksiazka
wau wau/hau hau/hund - piesek
miauu/katze - kot
mee/schaf - owca
muu - krowa
ente - kaczucha
ant - elefant - slon
mau - maus - mysz
blume - kwiat
oma/omi - babcia
opa -dziadek
weg - jak mi ucieka
rein
amamamam - na jedzenie
lecker - jak mu cos smakuje
flasche - butelka
sterne - gwiazdki
bum - jak upadnie, albo cos na ziemie zrzuci
hase - krolik
adiadi - idac do wanny
zu - zamykajac szuflady, albo drzwi
an - wlaczajac swiatlo, albo gdy chce, zeby mu jakas zabawke wlaczyc
bitte - prosze
danke dziekuje
kaputt - przychodzac z zepsuta zabawka
auto/brumm brumm (ostatnio samochodami Synus zachwycony, wszedzie je widzi)
bett - idac spac
vogel - ptaszek
decke - kocyk
schuhe - buty
telefon
schnee - snieg
Aga
puppe - lalka
sonne - slonce
ich - ja
keks - ciastko
tasse - szklanka
kette - lancuszek
apfel - jakbko
nane - banane - banan
milch - mleko

nic wiecej do glowy mi w tej chwili nie przychodzi:-) a Synalek nadal mowi wlasciwie tylko po niemiecku - ale lepiej tak, niz w ogole;-)

Ostatnia edycja:
Nie no zielono_mi, szczena mi normalnie opadła. Nasze dzieci to są mruki w porównaniu z Soni.
A tak w ogóle to mi przyszlo do głowy, że może by któraś z was nagrała swojego gadułę, bo u nas na razie nie ma co jeszcze nagrywać.

reklama
ja probowalam juz kilka razy, ale jak tylko podchodze z telefonem, albo kamera to sie cicho robi:-D Sama chcialam to udokumentowac:tak:
no a poza tym, mimo tego dosc licznego slowniczka to w ostatnich dniach wszytsko jest auto, smiac mi sie az czasami z niego chce;-)

a na naszej liscie zapomnialam jeszcze o czesciach ciala ( pokazuje i mowi)
nase - nos
hand - reka/dlon
auge - oko
ohr - ucho
are - haare - slosy
fuss - stopa
mund - buzia

Do góry