reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Coraz blizej do...PORODUUUUU ;-)

reklama
sytuacja została opanowana :D; buziaczku tak, wszystko z toba w porządku :)
Gosiu zgadzam się, że nie należy martwić się na zapas. Przesyłam pozdrowionka.:-)

buziaczek nie wiem jak tam z Twoim angielskim ale skoro jestes w 32tyg ciazy to juz od dawna chodzisz do poloznej czy poloznika i na pewno dostalas duzo ulotek i ksiazeczek o ciazy i o wykonywanych badaniach kiedy co i przez kogo... nie wierze ze nic Ci nie powiedziano hmmm moze poszukaj w domu czy masz jakies info na temat opieki nad ciezarna .a paciorkowiec po angielsku to Group B Streptococci (GBS) i wymaz jest potrzebny nie tylko z pochwy albo tez z odbytu. te bakterie nie sa grozne pod warunkiem ze nie jestes w ciazy. tutaj w Au jesli kobieta urodzi przed tym badaniem (czyli przed 35-36tyg) albo stwierdzono obecnosc GBS, to w trakcie porodu podaja antybiotyki zeby zmniejszyc ryzyko zarazenia dziecka (ryzyko 1 na 100). to wszystko co wiem. i spij spokojnie bo biala wydzielina jest jak najbardziej prawidlowa, tak jak juz wszystkie babki Ci powiedzialy :)))))

W Polsce jest podobnie, ale to tez zależy od wojewodztwa. Niektóre - np. mazowieckie są objęte pełną profilaktyką przeciw temu paciorkowi. W innych zależy od lekarza i/lub szpitala w jakim się rodzi.

Jak zadałam to pytanie położnej w trakcie wykładu ze szkoły rodzenia to w ogóle nie wiedziała o czym mówię. Na szczęście lekarz z tego samego szpitala upewnił mnie że podają te antybiotyki, a wymazu mi nie robił bo to było za wcześnie. Pobrał mi go w końcu wcześniej bo wyjechał na urlop.

P.S. To zakażenie nazywa się bodajże perinatalne (znaczy w trakcie porodu) i może wywołać sepsę u noworodka. Dlatego antybiotyki podaje się mamie podczas porodu i dziecku po porodzie.

Gosia, trzymaj się! Wszystko będzie dobrze. Czasem lekarze lubią przesadzać przy badaniu USG, a potem się okazuje że wszystko jest OK.

Witam
czuje sie porodowo ,plamie na lekko brazowo-ale to moze po wczorajszym badaniu ,brzus boli jak na @ ,wziełam nospe ,chciałabym przetrwac jeszcze troszku:szok:

Gosia każde badanie na skróconego i rozpulchnionego szyjasa nie wpływa dobrze, a brązowe plamienie to na pewno jego skutek. Ale gówka do góry - ja już dwa tygodnie bez szyi i z rozwarciem na palec i skurczami i patrz trzymam się. ;-):tak:
A odstawiłaś już leki?

Gosiu nie martwiaj sie za bardzo...wszystko sie ulozy...a nawet jakby twoja dzidzia miala ta stopke szpotawa to w cale nie oznacza to ze bedzie miala zabieg chirurgiczny.Najczesciej zaklada sie opatrunek gipsowy aby rozciagnac przykurczone miesnie a potem rehabilitacja ktora sama mozesz robic po wczesniejszym przeszkoleniu :)
Ale moze dzidzia tak sie ulozyla w brzusiu i wcale nie musi miec tej wady...30 procent to niewiele wiec glowa do gory!!!!!

Pozdrawiam wszystkie brzuszki :***

reklama
Leki odstawione ,ale poł kazała brac nospe i na noc relanium -to nie zaszkodzi a moze wydłuzy to chodzenie ,ale jak cos bedzie sie dziac to pojedzie ze mna o kazdej porze :szok:

Do góry