reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Co raz bliżej... czyli wszystko o porodzie.

Aga lepszy spokoj niz panika ,ktora i tak nic nie pomoze

Mileczka ja nie kumam po co laski sie na wzajem strasza :/ wiadomo latwo nie jest , ale wiekszosc takich opowiesci jest mocno przesadzona zeby dodac grozy i pikanterii ... bez sensu
a maly moze sie przekreci jeszcze :)

reklama
mileczka - spokojnie może się jeszcze obrócić, położna mi mówiła, że przyjmują laskę do szpitala na CC z powodu ułożenia miednicowego a na USG widać, że dzieciak już się odwrócił tak jak trzeba ;-)

jeśli zależy Ci na SN to

Sposoby na uparte dziecko
Niektórzy lekarze lub położne zalecają wykonywanie w ostatnich ośmiu tygodniach ciąży specjalnych ćwiczeń. Choć nie ma dostatecznych dowodów, że taki trening pomaga, warto spróbować.
Dwa razy dziennie układaj się w taki sposób, żebyś miała miednicę wyżej niż żołądek. Jeśli kładziesz się na plecach (na łóżku na podłodze), podłóż pod pośladki kilka poduszek. Możesz też klęknąć na podłodze i, podpierając się na zgiętych ramionach, jak najwyżej unieść pośladki. Powinnaś pozostać w takiej pozycji przez kilka minut.
Wypróbuj też wizualizację. Będąc na czczo, skup się na rozluźnieniu mięśni brzucha i wyobraź sobie, że dziecko się obraca. Powinnaś tak robić dwa razy dziennie przez dziesięć minut. Lekarka, autorka tej metody, ocenia jej skuteczność na 89%.

Ze mna chyba albo cos nie tak albo moja glowa nie dpuszcza strachu do swiadomosci :-D Bo nie boje sie w ogole... tzn o siebie, ani bolu ani komplikacji...
O dziecko czasem tak, zeby jeszcze nie teraz, zeby sie okrecilo pepowina, zeby nie musieli kleszczy uzywac...
A jak to jest z okrecona pepowina przy porodzie w wodzie? Czy tez jest to niebezpieczne? czy w zwiazku z tym ze malenstwo jest w wodzie i dalej tlen dostaje przez pepowine, nie musi uzywaz plucek to nie ma wtedy znaczenia?

Mam dokładnie tak samo:)

mileczka - spokojnie może się jeszcze obrócić, położna mi mówiła, że przyjmują laskę do szpitala na CC z powodu ułożenia miednicowego a na USG widać, że dzieciak już się odwrócił tak jak trzeba ;-)

jeśli zależy Ci na SN to

Sposoby na uparte dziecko
Niektórzy lekarze lub położne zalecają wykonywanie w ostatnich ośmiu tygodniach ciąży specjalnych ćwiczeń. Choć nie ma dostatecznych dowodów, że taki trening pomaga, warto spróbować.
Dwa razy dziennie układaj się w taki sposób, żebyś miała miednicę wyżej niż żołądek. Jeśli kładziesz się na plecach (na łóżku na podłodze), podłóż pod pośladki kilka poduszek. Możesz też klęknąć na podłodze i, podpierając się na zgiętych ramionach, jak najwyżej unieść pośladki. Powinnaś pozostać w takiej pozycji przez kilka minut.
Wypróbuj też wizualizację. Będąc na czczo, skup się na rozluźnieniu mięśni brzucha i wyobraź sobie, że dziecko się obraca. Powinnaś tak robić dwa razy dziennie przez dziesięć minut. Lekarka, autorka tej metody, ocenia jej skuteczność na 89%.

Cos w tym musi byc, polozna na SR tez nam o tym mowila.

miłka
moja się obróciła, i nie wiem czy za sprawą tych właśnie ćwiczeń- bo mi je kiedyś przesłałaś, czy sama z siebie, ale udało się. bynajmniej chwilowo nóżki ma na pewno do góry.

mileczka
próbuj, zaszkodzić nie zaszkodzi a jesli może pomóc to czemu nie :)

nam ostatnio położna powiedziała dziewczynie w 34tc że juz jest bardzo małe prawdopodobieństwo że dziecko poprawnie się ułoży. Poradziła kłaść się w pół siadzie, rozluźnić wszystkie mięśnie i żeby ojciec robił ruchy na brzuchu rękoma tak jakby chciał odwrócić dziecko ale delikatnie oczywiście i tak to powtarzać:)

reklama
Do góry