Oj matko dziewczyny ale sie usmialam z tych kryzysow porodowych
Czasem naprawde komiczne sytuacje sie zdarzaja na porodowkach
Sivi, no ja wlasnie tez kiedys slyszalam ze po znieczuleniu nie czuje sie skurczow, dlatego bylam zaskoczona ze czulam wyraznie i nawet mowilam ze skurcz idzie zanim zapisal sie na ktg, wiec to nie bylo tylko jakies zludzenie. A po bolu ktory przeszlam dokad mnie nie znieczulili, to te skurcze czulam jakby mocno stlumione, ale wyrazne, tylko ze juz trudno byloby mi to jakims bolem nazwac... raczej cos w rodzaju umiarkowanych bolow miesiaczkowych...
Przy czym wiadomo ze epidural trzeba umiejetnie podac i tutaj duza rola anestezjologa, ale tez samej pacjentki.. Wazne jest zeby bardzo dobrze wspolpracowac z lekarzem, zwlaszcza jesli znieczulenie podaje sie miedzy skurczami, bo jest to precyzyjna robota, wiec trzeba sie skupic i nie poruszac jak lekarz powie, a wiadomo ze jak sie kobieta w bolach zwija, to nie tak latwo sie opanowac, zwlaszcza ze do tego czasem dochodza spore nerwy.
Poza tym u mnie epidural nie byl podawany jakimis kilkoma dawkami tylko jakby podlaczono mi go na stale jak kroplowke (albo tak to pamietam:/), ale moze sa rozne metody. No i znam tez przypadek ze lek zostal nienajlepiej podany i kolezanke tylko czesciowo znieczulilo i jakos na krotko, ze nie za bardzo byla zadowolona, zwlaszcza ze odczuwala skutki uboczne w postaci bolow kregoslupa i glowy, a mnie takie atrakcje ominely akurat; byc moze mialam duzo szczescia...
No i dla mnie decyzja o znieczuleniu byla naprawde trudna, wydawalo mi sie ze to nie w porzadku ze taki mieczak ze mnie, ale teraz mysle ze niepotrzebnie sie tym gryzlam, bo i tak swoje przeszlam, a bylam juz naprawde wykonczona i moj organizm potrzebowal takiej ulgi..
No i ja tak sobie mysle ze u dentysty tez moznaby sie obejsc bez znieczulenia, zwlaszcza ze bole nieporownywalne nawet z porodowymi a jednak malo kto z nas decydowalby sie na rwanie czy borowanie na zywca
A ryzyko niestety zawsze bylo i bedzie, dlatego ostateczna decyzja zawsze nalezy do nas...