reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Co raz bliżej... czyli wszystko o porodzie.

reklama
A jak to jest z okrecona pepowina przy porodzie w wodzie? Czy tez jest to niebezpieczne? czy w zwiazku z tym ze malenstwo jest w wodzie i dalej tlen dostaje przez pepowine, nie musi uzywaz plucek to nie ma wtedy znaczenia?
wydaje mi sie ze z okreceniem pepowina chodzi o to ze ona zaciska sie i nie przepuszcza tlenu w sobie, nie o to ze zacisnie sie na szyi dziecka i je udusi
mi w czasie porodu, jak Jasiek byl juz na zewnatrz tez od razu nie przeciela pepowiny tylko poczekala czy sam oddycha
podobno jezeli pepowina okreci sie raz to jest ok, niebezpiecznie jest gdy zawinie sie dwa razy, niekoniecznie wokol szyi, czesto owija sie wokol raczek
mi w czasie porodu połozna i tak mówiła kiedy oddychać, jak i kiedy przeć, wiec jak was tego uczą to się wam pewnie przyda
mi tez mowila i dzieki jej za to bo chyba zapomnialabym w ogole oddychac
te wszystkie cwiczenia sa ok, ale ja o nich wszystkich zapomnialam, nawet nie mialam czasu pomyslec jak mam oddychac
kasia
Nam mówiła, żeby nie krzyczeć bo wtedy niedotlenia się dzieciaka :tak:
a mi rok temu na sr mowila ze jak sie chce to krzyczec, najwazniejsze zeby usta nie byly zacisniete, bo podobno wtedy zaciskaja sie tez dolne wargi;-)

a ja się wczoraj zdenerwowałam, bo trzecia osoba mnie uświadomiła, że po pierwszym CC, SN może i tak się skończyć CC bo macica nie zawsze chcę współpracować przez to, że była cięta :dry:

a ja się wczoraj zdenerwowałam, bo trzecia osoba mnie uświadomiła, że po pierwszym CC, SN może i tak się skończyć CC bo macica nie zawsze chcę współpracować przez to, że była cięta :dry:
się nie denerwuj. Nam babka na sr mówiła że to jest bzdura, i gdyby tak faktycznie było to najlepiej w ciąże drugi raz nie zachodzić bo macica nie współpracuje, czy tez nie wytrzyma i pęknie więc nie przejmuj się tym co ci inni mówią

no coś ty, tym gadaniem sie nie przejmuj, Kasia dobrze napisała, to po co w drugą ciążę zachodzić jak macica nie współpracuje?? ściema

tylko ja o tym gadałam już z 2 różnymi położnymi a wczoraj z lekarzem anestezjologiem :dry:

mam nadzieje, że moja macica nie odmówi współpracy bo nie chcę CC

reklama
pamiętajcie dziewczyny że w szpitalach wolą robić cc bo dostają za to więcej kasy:tak:. Ostatnio dowiedziałam się że aż 30%porodów to cc, a w niektórych szpitalach znacznie więcej, bo nie dość że szpital dostaje większą kasę od nfz za cc to dodatkowo często jest tak że osoby bojące się bólu decydują się na cc bez przeciwwskazań do sn i nierzadko za to dodatkowo płacą:tak:

Do góry