reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co Potrafia Nasze Dzieci?!

reklama
Babeczki, ja znów z tym samym... Moja Ola nadal sama nie siedzi :-( a kończy za 5 dni 8 miesięcy... czy mam z nią iść do lekarza?? Zamartwiam się tym strasznie :baffled: niby postępy są, bo siada sobie na piętach i utrzymuje równowagę na jednej ręce, ale sama nie usiądzie... Poradźcie, co robić... :sorry2:

Oczywiście gatulujemy maluszkom pięknych postepów :tak:

Gratulacje dla zdolnych szkrabów:tak:
A ostatnio wlazla pod moje krzeslo,sciagnela mi skarpete z piety i zaczela lizac moja piete;-)
Ale z Majeczki agentka:-D

Babeczki, ja znów z tym samym... Moja Ola nadal sama nie siedzi :-( a kończy za 5 dni 8 miesięcy... czy mam z nią iść do lekarza?? Zamartwiam się tym strasznie :baffled: niby postępy są, bo siada sobie na piętach i utrzymuje równowagę na jednej ręce, ale sama nie usiądzie... Poradźcie, co robić... :sorry2:
Joasiek, mój mały siedzi posadzony przeze mnie, ale dopiero do tygodnia. Sam nie siada i jakoś nie ma ochoty zacząć. Według naszej rehabilitantki jest wszystko ok.

Joasiek nie zamartwiaj się jedne dzieci szybciej siadają inne później ale to nie powód do zmartwień :no: najważniejsze, że próbuje i się stara :tak:
NASZE DZIECI - Rozwój psychomotoryczny dziecka

ostatnie zdanie utkwiło mi w pamięci i tego trzeba sie trzymać

"Nieco późniejsze wykonywanie przytoczonych czynności czy zachowań dziecka nie świadczy jeszcze o jego opóźnionym rozwoju psychomotorycznym."

Buzialki
calus.gif

Joasiek, Staś też samodzielnie nie siada (do pełnego siadu). Posadzony podpiera się rączkami. Sam nie usiedzi. Ja sie tym nie przejmuję. Przyjdzie jego pora.

Oczywiście gatulujemy maluszkom pięknych postepów :tak:

Joasiek kochana wszystko w porzadku z Olenka kazdy dzidziulek rozwija sie w swoim tempie,moja Mania tez w tyle

Ostatnia edycja:
Babeczki, ja znów z tym samym... Moja Ola nadal sama nie siedzi :-( a kończy za 5 dni 8 miesięcy... czy mam z nią iść do lekarza?? Zamartwiam się tym strasznie :baffled: niby postępy są, bo siada sobie na piętach i utrzymuje równowagę na jednej ręce, ale sama nie usiądzie... Poradźcie, co robić... :tak:
Ja bym jeszcze chwilę poczekała, podpytała nawet pediatrę na wizycie. Chciałam tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz - dzieci nie powinny siadać na piętach bo od takiego siadu raz dwa pupa wpada pomiedzy nogi , ani nie powinno siedzieć pupą na ziemi a nogi zgięte kolanami do przodu stopy w tył. No ze nogi zagięte zostają w tyle - to powoduje koślawość pięt i wygięcie miednicy.Piszę to jako dobrą radę bo Olek tak siadał i od 3 roku życia borykaliśmy się z problemami ortopedycznymi i ortopeda kat5egorycznie zakazał takiego siadania.

KOchana głowa do góry. Mała usiądzie na bank!

Gratulacje dla wszystich dzieciaczków:tak::tak::tak:
Kuba też nie siada sam jeszcze. Identycznie jak u Mamoot. Ja narazie czekam i mam nadzieję, że niedługo się doczkekam:-)

reklama
brawo maluchy :-)

Joasiek chyba Głuszek kiedys pisała, że nie ważne kiedy dzieciaczki zdobywają umiejętności, ale ważne, by robiły to prawidłowo :tak: a jeśli masz chociażby cień wątpliwości co do rozwoju Oli, to nie zaszkodzi wybrać sie do dobrego lekarza na kontrolę :tak: mi się wydaje, że Ola to taki średniaczek, więc nie ma sensu się denerwować ;-)

Dobrusia nauczyła się pokazywać jak robi pszczółka, przykłada język do górnych ząbkówi i mówi bssssssssyyyyy :-D widać, że wnuczka pszczelarza ;-):-D dziadek się ucieszy ;-)

Do góry