reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Sluchajcie!! Jas spi, ale dzisiaj nie bylo latwo.
a mianowicie. o 18:30 zachcialo mu sie strasznie cyca, to oczywiscie dostal! w perspektywie, ze o 20 idziemy spac odciagnelam mniej mleka /100/ i dosypalam, tak jak mowilam o wiele mniej kaszki.
Jas umyty, ale strasznie marudny, w zwiazku z tym, ze kasza byla zbyt rzadka a dziurka za duza troszke niewygodnie mu sie pilo. Nadmienie tylko, ze Jas jest typem chlopca, ze ma miec wszytsko natychmaist!! az sie boje co bedzie potem... :)
Wypil moze 30. zaczynal juz powoli krzyczec, tatus wzial na raczki -ponosil. i hop do lozeczka, e tam, nie da rady. mamusia wziela na raczki -uspokoil sie (chwilke mnie nie bylo, bo wlasnie sie obudzil z placzem, pomemlal cysia i juz bylo dobrze - a wlasnie czy to dobrze, ze ja za kazdym razem jak sie obudzi w nocy daj mu cycka??? moze powinnam napierw... sama nie wiem. czasem budzi sie co godzine..). chcialam go odlozyc, ale mial mine przeokropna. i zrobilam blad, ale nie moglam sie powstrzymac bo uspilam Jasia na raczkach... i w koncu pytanie brzmi :)

Czy te kaszke co mi zostala moge podac o 23, jak sie obudzi??? czy juz ona sie nie nadaje?? dajcie znac prosze jeszcze dzisiaj!

Pozdrawiam!!! i czekam z niecierpliwoscia :)

reklama
beza na opakowaniach kaszek jest napisane,by podawac zaraz po przygotowaniu.Myślę,że producent wie,co pisze.

Beza - jeśli na mleku z cyca mozesz spokojnie dac o 23-24, tyle można na pewno przechowywac mleko matki w temp pokojowej jak jest ciepło. Tylko tego nie podgrzewaj/ podaj w temp pokojowej.
Zaraz po przygotowaniu nie oznacza, ze ciągu 10 minut przecież. Chodzi o to, zeby nie przechowywac np całą dobę.

Beza, nie wiem czy Cię pocieszę, ale moje Maleństwo ma od początku taki cykl, że robi kupę rano. Niestety zbiera się do niej od ok 3, w najlepszym przypadku od 5. Do tej pory tylko się prężyła, ale od jakiegoś czasu się budzi i też mam pobudkę co godzinkę, dwie. Puści bąka i śpi dalej. Przyczyną na pewno nie jest kaszka, ponieważ karmię jedynie piersią. Nawet wtedy, gdy spała po 6 godzin i nie jadła wtedy, też nad ranem byłą akcja "kupa". Może Twój Jaś zareaguje pozytywnie na zmianę karmienia, albo taki cykl mu się ustawił. Ja się już z tym pogodziłam i czekam aż wyrośnie. Życzę cierpliwości.:tak:

Dziewczyny, czy jeżeli karmi się dziecko piersią, a ja nie jestem na diecie bezglutenowej, to gluten przechodzi z mlekiem?

Dziewczyny, czy jeżeli karmi się dziecko piersią, a ja nie jestem na diecie bezglutenowej, to gluten przechodzi z mlekiem?
Nie przechodzi :no: skoro każą wprowdzadzać w szóstym miesiącu życia, za to mleko matki pomaga w przyswajaniu glutenu, dlatego u dzieci cycusiowych wprowadza się go wcześniej niż u dzieci butelkowych.

Znalazłam taką wypowiedź lekarza dot. dzieci na diecie bezglutenowej: "W przypadku stosowania przez matkę karmiąca piersią diety zawierającej gluten, jego elementy mogą przechodzić do mleka. Stąd pojawiają się pytania, czy karmienie piersią dziecka z celiakią wymaga stosowania diety także przez matkę. Wiadomo, że jako dieta bezglutenowa traktowane są produkty zawierające poniżej 1 mg gliadyny (glutenu) na 100 g produktu. Taka ilość może spowodować u dziecka z celiakią zanik kosmków jelita cienkiego i liczne objawy."

Znalazłam też artykuł Powr�t kaszki manny?
Ja nie twierdzę, ze podawanie glutenu jest dobre lub złe. Wydaje mi się tylko, że jeżeli Mała nie ma teraz dolegliwości, gdy ja jem gluten, to nie ma niebezpieczeństwa na potem.

No tak, przeczytałam uwaznie artykuł, Oczywiście wiadomo, ze jak ktos był zazartym zwolennikiem danej opcji karmienia niemowląt to nie zmieni tak łatwo zdania. Jedni mówią tak, inni inaczej. To samo mamy w przypadku opinii na temat niekapków czy szczepionek przeciwko brodawczakowi. I bądz tu człowieku mądry. Chyba pozostaje nam kierowac się inuicją...
Moja mi podpowiada, zeby podawac gluten od 6 miesiąca więc podaję małej.

reklama
dziewczyny mam problem Weronika nie chce mi pic mleka jak wypije 300 ml na dzien to juz duzo :no: co robic:szok::confused:
a czy sa jakies ograniczenia w podawaniu soczku na dzien? bo znowu jakbym jej dala 4 butelki to by jej wypila w ciagu dnia

Do góry