reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Wiecie co... moje dziecko okropnie się wycwaniło :wściekła/y: Rano mleczko jest ok, wieczorem na kolację też, ale od południa do wieczora jak tylko widzi coś białego w butli to od razu buźkę zaciska, jedynie soczki i deserki ją zadowalają i jak zobaczy butelkę pomarańczową albo żółtą (tzn jej zawartość) to od razu dzioba rozwiera. Mam problem, bo mogę jej je podać tylko raz dziennie a karmień w tym czasie przypada mi 2-3 :no: No i jest złość a ja kombinuję jak mogę, dodając np. sok marchwiowy do mleka i zasłaniając zawartość butelki ale i tak się krzywi :wściekła/y:

reklama
Ja na razie kaszki manny (mannej?) nie podaję, a właśnie mi uświadomiłyście że miałam wczoraj o to zapytać lekarkę czy już powinnam to robić i zapomniałam :crazy:

Czytałam, że butelkowe dzieci powinny dostawać od piątego miesiąca a cycusiowe od 6 lub 7 - tak jak wprowadza się zupki.
Milenka zdaje się cycusiowo - butelkowa, to może cos po środku :confused:

Czytałam, że butelkowe dzieci powinny dostawać od piątego miesiąca a cycusiowe od 6 lub 7 - tak jak wprowadza się zupki.
Milenka zdaje się cycusiowo - butelkowa, to może cos po środku :confused:
A ja czytałam,,że odwrotnie.
NOWE ZALECENIA DOTYCZĄCE WPROWADZANIA DO DIETY NIEMOWLĄT PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH GLUTEN
Dzieci karmione piersią mogą już w 5. miesiącu życia dostawać raz dziennie zupkę z dodatkiem 2–3 g (na 100 ml przecieru jarzynowego) kaszy manny.
Menu dzieci karmionych butelką w 6. miesiącu może zawierać niewielką ilość glutenu (j.w.) dodanego do mleka modyfikowanego lub papki z warzyw.
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Zmiany zasad żywienia wprowadzili specjaliści po rozważeniu wszystkich „za” i „przeciw”. Ostateczna decyzja należy do ciebie![/FONT] Źródło artykułu: Rodzice 3/2007
autor: lek. med. Anna Jaworska, konsultacja: Elżbieta Banaś, dietetyk z CZD

Kasiad podobno chodzi o to,że mleko matki pomaga trawić gluten,więc ważne by dawać kaszkę jak się jeszcze karmi piersią.Powolne wprowadzanie manny działa na zasadzie" szczepionki",dziecko uodparnia się na gluten.No a niestety butelkowe dzidzie muszą na kaszkę poczekać.Jakoś tak znajoma mi tłumaczyła...

Wychodziło by na to, że mleko matki pozwala łatwiej przyswajać gluten czy jest jakaś inna teoria na ten temat :confused:

A ja czytałam,,że odwrotnie.
NOWE ZALECENIA DOTYCZĄCE WPROWADZANIA DO DIETY NIEMOWLĄT PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH GLUTEN
Dzieci karmione piersią mogą już w 5. miesiącu życia dostawać raz dziennie zupkę z dodatkiem 2–3 g (na 100 ml przecieru jarzynowego) kaszy manny.
Menu dzieci karmionych butelką w 6. miesiącu może zawierać niewielką ilość glutenu (j.w.) dodanego do mleka modyfikowanego lub papki z warzyw.
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Zmiany zasad żywienia wprowadzili specjaliści po rozważeniu wszystkich „za” i „przeciw”. Ostateczna decyzja należy do ciebie![/FONT] Źródło artykułu: Rodzice 3/2007
autor: lek. med. Anna Jaworska, konsultacja: Elżbieta Banaś, dietetyk z CZD
Dokładnie, rozalka ma rację, wg nowego schematu żywieniowego.

reklama
Na to Kasiad wychodzi.Nie słyszałam innej teorii.Stara zasada była taka,że do chyba roku w ogóle się glutenu nie zalecało wprowadzać.W efekcie więcej dzieci stawało się "bezglutenowcami".

Do góry