reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Jak pięknie moje dziecie wypiło flaszkę mleka z kaszką...ach!:-D:tak:

zgłodniał :tak::-D

a Emilka pije pięknie mleko ach!!!!!! bywa ze pół litra na dzień :-):-):-D:-D:-D

ale zimne z lodówki i z dodatkiem smakowym :rofl2: choć zaczynam jej podgrzewać je choć na 15 sekund może załapie na ciepło w końcu :sorry2:;-) a potem odstawimy dodatek smakowy :tak:

reklama
Gosia spokojnie może być mleko w temperaturze pokojowej.
Oczywiście brawo dla Emilki i sprytnej mamusi:-D

Gosia spokojnie może być mleko w temperaturze pokojowej.
Oczywiście brawo dla Emilki i sprytnej mamusi:-D

tylko że ona pije prosto z lodówki dlatego bo jak otworze to musze do lodówki wsadzić .......dziś podgrzałam 20 sekund i pije hehe bo tak to "gaga" było nawet leciuśko ciepłe ;-)

Dziś przechytrzyłam moje dziecko.
Zawsze próbuje wysępić ode mnie jogurt z kubeczka,wiec dzis zrobiłam kaszkę(od ok. miesiaca nie chciał jeśc)bananową,ostudziłam,zeby była letnia,wlałam do kubeczka po jogurcie i Kuba wsuwał,aż uszy mu sie trzęsły i wołał o jeszcze.;-):-D
no i problem z głowy ,co mu dac na 2 śniadanie,bo obraził sie na chlebek i rano nie chce jesc,a przed spacerem lubie dac mu coś sycącego,by nie marudził.
Mniej więcej teraz Kuba je tak
6.00mleko(200ml)
9.00 (2 śniadanie)jak sie uda,to kanapka,ew. troche serka,jogurtu, a dzis kaszka
na spacerku paluszki,czasem kawałek bułki,ciasteczka,chleb ryzowy itp...
12.00 kawa zbozowa(180 ml.)
15.00 obiad
17.00 owoce lub deserek,lub 2 obiad (taty z talerza)
czasem koło 18.00 kanapka lub inny owoc,czy soczek
20.00 mleko z łyżeczką kaszki kukurydzianej(200 ml.):tak:
Ja nie mam pojęcia czy to duzo,czy mało.....

no to Kubuś dał sie zrobić w konia...;-):-D

U nas młody je teraz tak.
8:00 mleko 210ml, czasem nie chce...i wtedy płatki kukurydziane na mleku
ok 11 przed snem tost-kanapka z serkiem smarowanym
ok 14 obiad
17 deser typu: Danio, Danonki, ze słokia naleśniki z musem jabłkowym, czasem kisiel lub budyń...albo kanapka z wędliną
20- 21 mleko 240 ml na noc...czasem nie odmawia i nic nie je...

Dziś przechytrzyłam moje dziecko.
Zawsze próbuje wysępić ode mnie jogurt z kubeczka,wiec dzis zrobiłam kaszkę(od ok. miesiaca nie chciał jeśc)bananową,ostudziłam,zeby była letnia,wlałam do kubeczka po jogurcie i Kuba wsuwał,aż uszy mu sie trzęsły i wołał o jeszcze.;-):-D
no i problem z głowy ,co mu dac na 2 śniadanie,bo obraził sie na chlebek i rano nie chce jesc,a przed spacerem lubie dac mu coś sycącego,by nie marudził.
Mniej więcej teraz Kuba je tak
6.00mleko(200ml)
9.00 (2 śniadanie)jak sie uda,to kanapka,ew. troche serka,jogurtu, a dzis kaszka
na spacerku paluszki,czasem kawałek bułki,ciasteczka,chleb ryzowy itp...
12.00 kawa zbozowa(180 ml.)
15.00 obiad
17.00 owoce lub deserek,lub 2 obiad (taty z talerza)
czasem koło 18.00 kanapka lub inny owoc,czy soczek
20.00 mleko z łyżeczką kaszki kukurydzianej(200 ml.):tak:
Ja nie mam pojęcia czy to duzo,czy mało.....
Ale sie dal w konia zrobic:-D a jedzonka je w sam raz:tak: Jenni zjada polowe co ty wypisalas:shocked2: bo to taki niejadek jest:sorry2:

:-D rozalka to przechytrzyłas urwisa małego:-D:-D odrazu mi sie przypomniało j
jak mój brat nie chciał jesć szynki jak był mały, więc mama kładła mu szynke na chlebek i mowiła ze ma z kiełbasa i zajadał:-D:-D

a Hubek zajada tak:
5-6 kaszka kukurydziana na rzadko z butli 250ml
8-9 owsianka na gęsto jakies 200ml
12 zupka ok.250ml
15 ziemniaczki z gulaszykiem
19 owsianka na gęsto 250ml
w miedzyczasie herbatka do popijania i wafle kukurydziane do pogryzania
tyle zajada a taki chudzinek:sorry2: chyba ma dobra przemiane materii;-)

Emilke nie raz jak weźmie do buzi to pozna że to coś co nie lubi i wypluwa :no:

u nas meni różnie
śniadanie 8:00-9:00 mleko kanapka
II sniadanie 11-12 serek lub jogurt + mleczna kanapka lub miśkopt
obiad 14:00-15:00 tu podstawa to mięsko bo pyrki i ryż nie bardzo je... no i warzywa też niezbyt jej wchodzą chyba że to surówka to jej troszkę zje i biały ser
17:00-18:00 deserek owocowy , jabłko banan lub jakoś inny owoc lub budyń na zimno tylko ten kupny :dry:czasem podjada dziadkowi obiad ;-)
19:00-20 :00 kolacja kanapka

w miedzyczasie mleko na zimno

płatków, owsianek , kaszek i budyniu co ja zrobię nie je bo to z mlekiem czasem skubnie naleśnika ale to znowu smażone wiec jej nie bardzo daję :no: aha i kisiel zje bo jest bez mleczny :-D

czasem mi się wydaje że jakoś ubogo je i ciągle to samo :dry:

płatków, owsianek , kaszek i budyniu co ja zrobię nie je bo to z mlekiem czasem skubnie naleśnika ale to znowu smażone wiec jej nie bardzo daję :no: aha i kisiel zje bo jest bez mleczny :-D

Gosiu mozesz jej zrobic owsianke czy kaszke na wodzie:tak: Hubert tylko takie je, zero mleka. dosłodzisz miodkiem dodasz cynamonu czy kardamonu albo i jednego i drugiego i jest pychotka, mozesz jabłuszko dodac pod koniec gotowania, Hubek zajada codziennie owsianke i rano i wieczorkiem i jeszcze mu sie nie znudziła a je tak juz od kwietnia:tak:a kasze i platki owsiane maja duzo wartości odzywczych:tak:

reklama
U nas menu wygląda tak:

ok. 6-8 rano butla mleka 180 ml (zależy kiedy się obudzi na to mleko)

ok. 9-10 śniadanie: 1 kromka chleba z masłem i czymś tam (do wyboru: szynka, ser, twaróg, jajko), ale dość często chleb zostaje tylko skubnięty i zostaje na talerzu, zjedzone jest wszystko z wierzchu.

ok 12 - owoc (najczęściej banan, ale też jabłko, gruszka, winogrona, wiśnie, zależy co jest)

ok. 13-14 kilka chrupek kukurydzianych, jogurt lub serek czasem inna przegryzka

ok. 15-16 obiad (zawsze jest jedno danie)

ok. 20tej kolacja - chleb lub kaszka

Czasem na wypada ta przegryzka z 13-14, ale wtedy jest wcześniej obiad.

Do góry