reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

To ja muszę przyznać, że nie mam co narzekać;-)

• 8-9 śniadanie (najczęściej dwie spore kromki ale bez skórek z jakąś wędliną, serkami do smarowania, serkiem topionym, pasztecikami albo dwie parówki/kiełbaski, jajecznica z szynką i cebulką i jedna kromka z masłem + ponad pół kubka lekkiej herbatki z cytryną czyli tak ok. 150ml)

• do obiadu podjada owoce, herbatniki, danonki, jogurty, czasem jakieś ciasto dostanie po śniadaniu albo czekoladkę

• 14-15 obiad (z reguły zjada ok. połowy mojej porcji:-p nie lubi suchego ryżu i ziemniaków, chyba że z jakimś sosem albo dobrą potrawką warzywną, uwielbia wszelkiego rodzaju kotleciki, surówki jak się przemyca z mięskiem i ziemniakiem na raz, ostatnio spróbował camemberta w panierce i bardzo mu zasmakował)

• do kolacji podjada podobnie jak przed obiadem (banany i winogrona królują) czasem skusi się na budyń albo kisiel lub jakiś inny deser

• ok. 20 po kąpieli kolacja (chrupki z mlekiem, kanapki z dżemem, ryżyk na mleku z jakimś owocem lub lane ciasto na mleku)
  • poza tym pije przez cały dzień wodę, czasem napije się troszkę kubusia lub innego soczku, w każdym razie nie ma w naszym menu nic na mleku modyfikowanym, ponieważ nie znosił go od zawsze:-p

reklama
Gosiu mozesz jej zrobic owsianke czy kaszke na wodzie:tak: Hubert tylko takie je, zero mleka. dosłodzisz miodkiem dodasz cynamonu czy kardamonu albo i jednego i drugiego i jest pychotka, mozesz jabłuszko dodac pod koniec gotowania, Hubek zajada codziennie owsianke i rano i wieczorkiem i jeszcze mu sie nie znudziła a je tak juz od kwietnia:tak:a kasze i platki owsiane maja duzo wartości odzywczych:tak:
A Kuba nie tknołby niczego na wodzie,mleko uwielbia.Zresztą uczulony na miód i cynamon.:tak:

Ugotowałam kilka razy Oliwce owsiankę, ale nie chciała jej jeść (ani na mleku, ani na wodzie), kaszka manna też zresztą też jej nie smakuje :no: Pewnie z czasem jej zacznie smakować, kiedyś kakao ani kawy zbożowej też nie lubiła, a teraz pije ze smakiem :tak:

Ugotowałam kilka razy Oliwce owsiankę, ale nie chciała jej jeść (ani na mleku, ani na wodzie), kaszka manna też zresztą też jej nie smakuje :no: Pewnie z czasem jej zacznie smakować, kiedyś kakao ani kawy zbożowej też nie lubiła, a teraz pije ze smakiem :tak:

Ja zauważyłam, że u dzieci wszystko jest etapami. Najpierw im coś bardzo smakuje i się tym zajadają, a za jakiś czas nie ruszą tego zupełnie, tylko np. coś czego wcześniej nigdy nie jadły. Poza tym każde powoli już wyrabia swoje gusta kulinarne i to też normalna kolej rzeczy:tak:

Gosiu mozesz jej zrobic owsianke czy kaszke na wodzie:tak: Hubert tylko takie je, zero mleka. dosłodzisz miodkiem dodasz cynamonu czy kardamonu albo i jednego i drugiego i jest pychotka, mozesz jabłuszko dodac pod koniec gotowania, Hubek zajada codziennie owsianke i rano i wieczorkiem i jeszcze mu sie nie znudziła a je tak juz od kwietnia:tak:a kasze i platki owsiane maja duzo wartości odzywczych:tak:

próbowałam ;-) nawet dodawałam do jogurtu czy serka bo te jadła i nic :baffled:

Kaszka raczej poszła juz na dobre w odstawkę.
ulubione danie teraz to płaki kukurydziane(Kuba woła na nie "pleple":-D):tak:
A po za tym do menu doszło-sok z jeżyn,jajo od czasu do czasu,papryka, ogórki kiszone,trochę twarogu.:tak:

To super Rozalka, że Kubuś może już wcinać nabiał i jajka:tak:

U was kaszki odeszły w odstawkę, a Oli rozsmakowała się ostatnio w kaszkach, szczególnie lubi kaszkę wielozbożową z pełnego przemiału z Bobovity.

To super Rozalka, że Kubuś może już wcinać nabiał i jajka:tak:

U was kaszki odeszły w odstawkę, a Oli rozsmakowała się ostatnio w kaszkach, szczególnie lubi kaszkę wielozbożową z pełnego przemiału z Bobovity.
W małych ilościach prawie wszystko może.:tak:
Okazało sie jednak,że żle znosi Sanostol,odstawiłam.On był przyczyną krostek ostatnich.
:baffled:

reklama
A to ciekawe z tym Sanostolem :confused:
Ja z kolei do niego wróciłam, bo ostatnio kupiłam Oliwce Vibovit to jej nie smakował, musiałam kombinować i dodawać innego smaku, a Multisanostol chętnie pije - ja jej nie daję go łyżeczką, tylko wlewam jej łyżeczkę do kubka i dolewam wody - pije go jak rozobiony soczek :tak:

Do góry