reklama
karolina77
mamy lutowe'07 Zadomowiona(y)
Milenka zaczyna w wiekszych ilosciach jesc rybe i na razie nic nie ma!!!!! Na razie pieknie rybka jest tolerowana :-):-):-)
A
Agutek
Gość
A mam jeszcze jedno pytanie do was :-)
Czy jak podajecie jajecznicę to wypada wam wówczas jedno mleko?
Ja karmię piersią, więc na żądanie, nie liczę specjalnie posiłków, ale oczywiście im więcej "normalnych" posiłków w ciągu dnia, tym mniej tego mleka dziecko wypija. Oli je jajecznicę na śniadanie ok. 10 rano, a jak nie je jajecznicy, to zjada chleb z czymś tam (szynka, ser, twaróg). A cyca ciągnie ok 7 a potem to już jakiś czas po śniadaniu, zależnie od tego, kiedy się domaga, bo cyca daję jej tylko wtedy, kiedy o niego prosi.A mam jeszcze jedno pytanie do was :-)
A
Agutek
Gość
No tak jak karmisz piersią to karmisz na żądanie, więc pewnie córeczka trochę tego mleczka ci wypije (pewnie w nocy ewentualnie nadrabia to czego nie wypiła w dzień).
Ja karmię już tylko modyfikowanym i tak się zastanawiam czy po wprowadzeniu jajecznicy uda mi się zachować ten "wymagany" limit mleczka na dobę, czyli 3 razy? Obawiam się, że jajecznica może być dla takiego dziecka dość syta i potem mi mleka już nie wypije, a znowu nie wiem czy powinnam rezygnować w takim przypadku z podania jednej porcji mleka?
Ja karmię już tylko modyfikowanym i tak się zastanawiam czy po wprowadzeniu jajecznicy uda mi się zachować ten "wymagany" limit mleczka na dobę, czyli 3 razy? Obawiam się, że jajecznica może być dla takiego dziecka dość syta i potem mi mleka już nie wypije, a znowu nie wiem czy powinnam rezygnować w takim przypadku z podania jednej porcji mleka?
Wg tego systemu żywienia:
NOWE ZALECENIA �YWIENIA NIEMOWL�T OD ROKU 2007.
dziecko w 10 i 11 miesiącu karmione sztucznie powinno jeść 4-5 porcji mleka na dobę. Jednak wiem, że różnie z tym bywa, nie wszystkie dzieci chcą aż tak dużo tego mleka wypijać.
Od 11 mies od kiedy wprowadza się całe jajko, wprowadza się też kefir, jogurt, twaróg, ser - także jakoś można w inny sposób uzupełniać białko (chociaż wydaje mi się, że 3 razy butla to już powinna być wypita).
A Oli rzeczywiście sobie uzupełnia mleczko w nocy i to ze 2-3 razy. W dzień też nie karmię jej rzadziej niż 3 razy.
NOWE ZALECENIA �YWIENIA NIEMOWL�T OD ROKU 2007.
dziecko w 10 i 11 miesiącu karmione sztucznie powinno jeść 4-5 porcji mleka na dobę. Jednak wiem, że różnie z tym bywa, nie wszystkie dzieci chcą aż tak dużo tego mleka wypijać.
Od 11 mies od kiedy wprowadza się całe jajko, wprowadza się też kefir, jogurt, twaróg, ser - także jakoś można w inny sposób uzupełniać białko (chociaż wydaje mi się, że 3 razy butla to już powinna być wypita).
A Oli rzeczywiście sobie uzupełnia mleczko w nocy i to ze 2-3 razy. W dzień też nie karmię jej rzadziej niż 3 razy.
A
Agutek
Gość
Kasiad źle spojrzałaś ;-) Dziecko w 10-11 miesiącu życia powinno mieć 4-5 posiłków dziennie, a w tym 3 razy mleczko ;-)
Zakładając, że jeden posiłek to obiad, a drugi to syty podwieczorek (owocowy), to pozostałe 3 posiłki powinny być już mleczne i dlatego się zastanawiam nad tą jajecznicą. Chyba, że po prostu podwieczorek będzie mleczny wtedy, gdy danego dnia podaję jajecznicę.
Ale dziękuje ci za pomoc :-)
Zakładając, że jeden posiłek to obiad, a drugi to syty podwieczorek (owocowy), to pozostałe 3 posiłki powinny być już mleczne i dlatego się zastanawiam nad tą jajecznicą. Chyba, że po prostu podwieczorek będzie mleczny wtedy, gdy danego dnia podaję jajecznicę.
Ale dziękuje ci za pomoc :-)
Faktycznie źle spojrzałam.
Ja na podwieczorek daję tylko owoce.
Wydaje mi się, że nie możesz tak patrzeć, że należy podawać 3 razy mleczny posiłek (w tym kaszka), raz owoc i raz obiad. No bo przecież w 11-12 miesiącu dziecku wprowadzamy już na śniadanie kanapkę, a przecież nie rezygnujesz wtedy ani z owocu, ani z obiadu.
Ja na podwieczorek daję tylko owoce.
Wydaje mi się, że nie możesz tak patrzeć, że należy podawać 3 razy mleczny posiłek (w tym kaszka), raz owoc i raz obiad. No bo przecież w 11-12 miesiącu dziecku wprowadzamy już na śniadanie kanapkę, a przecież nie rezygnujesz wtedy ani z owocu, ani z obiadu.
A
Agutek
Gość
No właśnie do końca nie jestem pewna jak to zrobić, bo czytałam, że jednak mleko ma być nadal głównym posiłkiem i troszkę mi się to wyklucza z wprowadzaniem tych nowych dań. Wiadomo nie chciałabym zrobić czegoś źle, zaszkodzić jakoś córeczce
A z drugiej strony kiedyś te nowości wprowadzić trzeba, bo całe życie na mleku nie będzie ;-)
No trudno...metodą prób w końcu jakoś sobie wypracujemy nowy jadłospis :-)
A z drugiej strony kiedyś te nowości wprowadzić trzeba, bo całe życie na mleku nie będzie ;-)
No trudno...metodą prób w końcu jakoś sobie wypracujemy nowy jadłospis :-)
reklama