Joasiek to tak na szybko znalezione 3 artykuły nt najbezpieczniejszego okresu wprowadzenia glutenu:
"Dzieci należące do grupy zwiększonego ryzyka rozwoju celiakii, którym gluten podano przed ukończeniem 3. miesiąca życia lub po 7. miesiącu życia, są dodatkowo obarczone większym ryzykiem zachorowania na celiakię w porównaniu z dziećmi, którym gluten zaczęto podawać między 4. a 6. miesiącem życia.
Opracowali: dr med. Przemko Kwinta,
dr med. Bożena Dubiel
Konsultowała prof. nadzw. dr hab. med. Hanna Szajewska
Klinika Gastroenterologii i Żywienia Dzieci AM w Warszawie
Komentarz
Zależność pomiędzy sposobem żywienia w pierwszych miesiącach życia a rozwojem celiakii oceniano już wielokrotnie,[1] ale po raz pierwszy dokonano tego w prospektywnym badaniu obserwacyjnym. Wyniki badania sugerują, że optymalnym wiekiem dziecka dla wprowadzania do diety glutenu jest 4.-6. miesiąc życia. W Polsce obecnie zaleca się włączenie glutenu do diety niemowlęcia dopiero w 9.-10. miesiącu życia.[2] Oznacza to, że gluten wprowadzany jest u nas znacznie później (i na ogół od razu w większych ilościach) niż w innych krajach europejskich (w większości między 4. a 6. mż. wraz z wprowadzeniem innych produktów uzupełniających)."
--------------------------------------------------------------------------------------
"Nowy schemat żywienia został opracowany na podstawie wyników przeprowadzonych badań na temat optymalnego czasu wprowadzenia glutenu do diety. Badania potwierdzają, że wcześniejsze niż zalecane do tej pory wprowadzenie do diety niemowląt niewielkich ilości produktów glutenowych zmniejsza ryzyko wystąpienia [...] celiakii. Do tej pory produkty zawierające gluten pojawiały się w diecie w 10. miesiącu życia dziecka. Nowy schemat zaleca podawanie ich:
- od 5. miesiąca (po ukończeniu 4. miesiąca życia) niemowlętom karmionym piersią lub
- od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiaca życia), jeśli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym.
Inną ważną zmianą - w jadłospisie dzieci karmionych piersią - jest wcześniejsze (od 5. zamiast od 7. miesiąca) wprowadzenie posiłków uzupełniających, na przykład przecierów warzywnych, do których dodawane są produkty glutenowe w postaci kaszki glutenowej, np. kaszki manny lub innej kaszki pszennej."
"Wprowadzenie produktów glutenowych do jadłospisu w okresie 5.-6. miesiąca życia ułatwia dziecku przygotowanie się do tolerancji glutenu.
Karmienie piersią wspomaga proces akceptacji glutenu.
Podczas karmienia piersią właściwości mleka karmiącej mamy stanowią naturalną barierę ochronną, która reguluje proces tolerancji glutenu przez organizm niemowlęcia. Jest to osłonowe działanie (tzw. protekcja) mleka matki. Osłonowa rola mleka matki dla budowania tolerancji glutenu rozpoczyna się od 5. miesiąca życia. Wcześniej (od 1. do końca 4. miesiąca) i później (czyli po ukończeniu 6. miesiąca) mleko matki nie wykazuje tak wyraźnych, ochronnych właściwości przed działaniem glutenu.
Dlatego właśnie wprowadzenie posiłków z glutenem w okresie od 5. do końca 6. miesiąca życia daje najlepsze efekty.
Dziecko karmione mlekiem modyfikowanym także zbuduje tolerancję na gluten, jeśli będzie on podawany w czasie i dawkach zalecanych w schemacie."
-----------------------------------------------------------------------------------------------
"Nowy SCHEMAT ŻYWIENIA niemowląt
Schemat żywienia niemowląt to opracowywane przez specjalistów wskazówki, dotyczące najlepszego dla rozwoju dziecka sposobu odżywiania, zgodnego z aktualnym stanem wiedzy naukowej. Przy opracowywaniu schematu uwzględniane są zawsze najnowsze osiągnięcia specjalistów w dziedzinie żywienia oraz wyniki prowadzonych przez nich badań. Dlatego zalecenia te mogą ulegać zmianom.
Nowy schemat żywienia został opracowany na podstawie wyników przeprowadzonych badań na temat optymalnego czasu wprowadzenia glutenu do diety. Badania potwierdzają, że wcześniejsze niż zalecane do tej pory wprowadzenie do diety niemowląt niewielkich ilości produktów glutenowych zmniejsza ryzyko
wystąpienia choroby trzewnej – celiakii.
Do tej pory produkty zawierające gluten pojawiały się w diecie w 10. miesiącu życia dziecka. Nowy schemat zaleca podawanie ich:
• od 5. miesiąca (po ukończeniu 4. miesiąca życia) niemowlętom karmionym piersią lub
• od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiąca życia), jeżeli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym.
Nowy schemat zaleca także wprowadzenie do jadłospisu dziecka ryb – cennego źródła łatwo przyswajalnego białka i kwasów omega-3".
"Dzieci należące do grupy zwiększonego ryzyka rozwoju celiakii, którym gluten podano przed ukończeniem 3. miesiąca życia lub po 7. miesiącu życia, są dodatkowo obarczone większym ryzykiem zachorowania na celiakię w porównaniu z dziećmi, którym gluten zaczęto podawać między 4. a 6. miesiącem życia.
Opracowali: dr med. Przemko Kwinta,
dr med. Bożena Dubiel
Konsultowała prof. nadzw. dr hab. med. Hanna Szajewska
Klinika Gastroenterologii i Żywienia Dzieci AM w Warszawie
Komentarz
Zależność pomiędzy sposobem żywienia w pierwszych miesiącach życia a rozwojem celiakii oceniano już wielokrotnie,[1] ale po raz pierwszy dokonano tego w prospektywnym badaniu obserwacyjnym. Wyniki badania sugerują, że optymalnym wiekiem dziecka dla wprowadzania do diety glutenu jest 4.-6. miesiąc życia. W Polsce obecnie zaleca się włączenie glutenu do diety niemowlęcia dopiero w 9.-10. miesiącu życia.[2] Oznacza to, że gluten wprowadzany jest u nas znacznie później (i na ogół od razu w większych ilościach) niż w innych krajach europejskich (w większości między 4. a 6. mż. wraz z wprowadzeniem innych produktów uzupełniających)."
--------------------------------------------------------------------------------------
"Nowy schemat żywienia został opracowany na podstawie wyników przeprowadzonych badań na temat optymalnego czasu wprowadzenia glutenu do diety. Badania potwierdzają, że wcześniejsze niż zalecane do tej pory wprowadzenie do diety niemowląt niewielkich ilości produktów glutenowych zmniejsza ryzyko wystąpienia [...] celiakii. Do tej pory produkty zawierające gluten pojawiały się w diecie w 10. miesiącu życia dziecka. Nowy schemat zaleca podawanie ich:
- od 5. miesiąca (po ukończeniu 4. miesiąca życia) niemowlętom karmionym piersią lub
- od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiaca życia), jeśli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym.
Inną ważną zmianą - w jadłospisie dzieci karmionych piersią - jest wcześniejsze (od 5. zamiast od 7. miesiąca) wprowadzenie posiłków uzupełniających, na przykład przecierów warzywnych, do których dodawane są produkty glutenowe w postaci kaszki glutenowej, np. kaszki manny lub innej kaszki pszennej."
"Wprowadzenie produktów glutenowych do jadłospisu w okresie 5.-6. miesiąca życia ułatwia dziecku przygotowanie się do tolerancji glutenu.
Karmienie piersią wspomaga proces akceptacji glutenu.
Podczas karmienia piersią właściwości mleka karmiącej mamy stanowią naturalną barierę ochronną, która reguluje proces tolerancji glutenu przez organizm niemowlęcia. Jest to osłonowe działanie (tzw. protekcja) mleka matki. Osłonowa rola mleka matki dla budowania tolerancji glutenu rozpoczyna się od 5. miesiąca życia. Wcześniej (od 1. do końca 4. miesiąca) i później (czyli po ukończeniu 6. miesiąca) mleko matki nie wykazuje tak wyraźnych, ochronnych właściwości przed działaniem glutenu.
Dlatego właśnie wprowadzenie posiłków z glutenem w okresie od 5. do końca 6. miesiąca życia daje najlepsze efekty.
Dziecko karmione mlekiem modyfikowanym także zbuduje tolerancję na gluten, jeśli będzie on podawany w czasie i dawkach zalecanych w schemacie."
-----------------------------------------------------------------------------------------------
"Nowy SCHEMAT ŻYWIENIA niemowląt
Schemat żywienia niemowląt to opracowywane przez specjalistów wskazówki, dotyczące najlepszego dla rozwoju dziecka sposobu odżywiania, zgodnego z aktualnym stanem wiedzy naukowej. Przy opracowywaniu schematu uwzględniane są zawsze najnowsze osiągnięcia specjalistów w dziedzinie żywienia oraz wyniki prowadzonych przez nich badań. Dlatego zalecenia te mogą ulegać zmianom.
Nowy schemat żywienia został opracowany na podstawie wyników przeprowadzonych badań na temat optymalnego czasu wprowadzenia glutenu do diety. Badania potwierdzają, że wcześniejsze niż zalecane do tej pory wprowadzenie do diety niemowląt niewielkich ilości produktów glutenowych zmniejsza ryzyko
wystąpienia choroby trzewnej – celiakii.
Do tej pory produkty zawierające gluten pojawiały się w diecie w 10. miesiącu życia dziecka. Nowy schemat zaleca podawanie ich:
• od 5. miesiąca (po ukończeniu 4. miesiąca życia) niemowlętom karmionym piersią lub
• od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiąca życia), jeżeli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym.
Nowy schemat zaleca także wprowadzenie do jadłospisu dziecka ryb – cennego źródła łatwo przyswajalnego białka i kwasów omega-3".