Magda_lenka
Mamusia Wiktorka
- Dołączył(a)
- 21 Październik 2007
- Postów
- 2 234
właśnie kupiłam sobie kurki
i będę robić w domku obiadek taki:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kurki z cebulą, smażyć chwilę, aż kurki puszczą sok. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając. Wsypać opłukany i osączony ryż. Wlać ok. 1/2 l wrzątku. Płyn powinien zakrywać ryż 2 cm warstwą. Wkruszyć kostkę bulionową, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Przykryć i gotować, na małym ogniu, mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
Wsypać groszek, zamieszać i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem
10 minut, aby risotto „doszło” i nabrało pełniejszego smaku. Osobno podać starty żółty ser.
i będę robić w domku obiadek taki:
- 25 dag ryżu
- 60 dag kurek
- 2 cebule
- 20 dag mrożonego groszku
- kostka bulionu warzywnego
- 5 dag żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- tymianek
- sól, pieprz
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kurki z cebulą, smażyć chwilę, aż kurki puszczą sok. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając. Wsypać opłukany i osączony ryż. Wlać ok. 1/2 l wrzątku. Płyn powinien zakrywać ryż 2 cm warstwą. Wkruszyć kostkę bulionową, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Przykryć i gotować, na małym ogniu, mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
Wsypać groszek, zamieszać i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem
10 minut, aby risotto „doszło” i nabrało pełniejszego smaku. Osobno podać starty żółty ser.