reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

co dzisiaj bedzie - było u mnie na obiad???

właśnie kupiłam sobie kurki
i będę robić w domku obiadek taki:


  • 25 dag ryżu
  • 60 dag kurek
  • 2 cebule
  • 20 dag mrożonego groszku
  • kostka bulionu warzywnego
  • 5 dag żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól, pieprz
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/risotto_z_kurkami#go_shopKurki oczyścić. Groszek rozmrozić. Cebule obrać, pokroić.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć kurki z cebulą, smażyć chwilę, aż kurki puszczą sok. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając. Wsypać opłukany i osączony ryż. Wlać ok. 1/2 l wrzątku. Płyn powinien zakrywać ryż 2 cm warstwą. Wkruszyć kostkę bulionową, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Przykryć i gotować, na małym ogniu, mniej więcej 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
Wsypać groszek, zamieszać i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem
10 minut, aby risotto „doszło” i nabrało pełniejszego smaku. Osobno podać starty żółty ser.
 
reklama
O fajny przepis, zrobię jak znajdę gdzieś kurki...

Myślicie, że dziecku będzie można dać?


Dziś zostanę chyba przy paluszkach rybnych...
 
Ostatnia edycja:
smakowicie

a ja zrobiłam dzisiaj to risotto z kurkami i dobre...ale razem z K. stwierdziliśmy zę czegoś temu przepisowi brakuje...jakiegoś kontapunktu....nie wiem moze papryka by była dobra; albo czosnek. W każdym razie mialo zostać jeszcze na jutro a już nic nie zostało :-D
 
zapiekanka kebab-gyros :-)

a wczoraj zapomnilam pochalic mojego R. Bylo spaghetti jego inwencji i produkcji. Z winkiem do srodka i do picia. PYCHA
 
reklama
Do góry