reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Ale można być przygotowanym że w labo beda chcieli również próbkę moczu koleżance z którą byłam kazali.Ja ostatnio przy badaniach takich podstawowych nie nastawiam się na mocz pani podarowała mi kubeczek udało mi się wycisnąć trochę .Więc lepiej być przygotowanym
Ja badanie moczu muszę robić na każda wizytę.

Dziewczyny mam kilka pytań: czy to prawda, ze w ciąży nie wolno spac na plecach? Czy farbowalyacie w ciąży włosy? Jeśli tak to od kiedy? Jak wyglądają badania prenatalne?
Tak nie wolno spać na plecach są badania ze to zwiększa szansę urodzenia martwego dziecka. Nie farbowalam ani razu aczkolwiek ogólnie raz na ruski rok farbuję. Badanie prenatalne miałam dopochwowo żeby zmierzyć szyjkę a dzidzie obejrzał przez brzuch. Badał wszystkie parametry dziecka, sprawdzał każdy narząd, mierzył nt czyli przeziernosc karkowa, wody płodowe, sprawdzał czy ta kostka nosowa ok, przepływy badał, dostalismy płytę. Mam taki jakby raport z tego badania, nie poglebialismy diagnostyki o pappe czy nifty, potem byliśmy na połówkowych i trzeciego trymestru usg

---34tc---

No i jesteśmy po wizycie. Wszystko jest dobrze rozwarcia nie ma, szyjka w porządku. Dostałam skierowanie na cc na 12.12. Dzieciaczki maja po 2400. Za tydzień w poniedziałek kolejna wizyta i jak wszystko będzie dobrze to termin cc bez zmian. [emoji4]

Napisane na VTR-L29 w aplikacji Forum BabyBoom

Napisane na VTR-L29 w aplikacji Forum BabyBoom

Fajna data 12.12 :) Jeszcze dosłownie chwila i będą korzystać z pięknego pokoiku. :)

Co do farbowania, ponoć można, ale osobiście wolę jednak tego nie wdychać. Włosy nie są dla mnie najważniejsze, aczkolwiek nie mam jakiegoś musu ich farbować.

@Ropuszka666 umówiłam się na USG III trymestru na 27.12 także możesz mnie wpisać do kalendarza.

Co do spania, ja śpię tak jak mi wygodnie. Nawet na plecach się zdarza, ale jednak nie jest to przez całą noc. Wiercę się, więc i śpię jak się ułożę. Maluszek w nocy mega kopie, że z ręką na brzuchu zasypiam :)

Hehe zależy jak często wizyta. Ja mam co tydzień, co dwa, to tak często moczu i morfologii nie robię [emoji6] średnio raz na miesiąc

---34tc---
Więc będę bardziej prezycyjna ;) (rekomendacje PTG): Obowiązkowe badanie ogolne moczu:
- do 10 tyg ( najlepiej 7-8tc)
- 11-14tc
- 15-20tc
- 21-26tc
- 27-32tc
- 33-37tc
- 38-39tc

Badania prenatalne to krew mocz w labo plus echografie.
Ja farbowalam włosy.
Gdzieś czytałam że lepiej na boczku spać ale ja w większości śpię na plecach.
Z tym moczem to raczej się pomyliłas. Badanie prenatalne to takie dokładne usg gdzie m.in. mierzy się kość nosowa, sprawdza przeziernosc karkowa... Dodatkowo można wykonać test z krwi, a nie z moczu. Test z krwi jest szczególnie zalecany u kobiet powyżej 35 roku życia lub gdy usg genetyczne wyszło nieprawidłowo. Test z krwi to Pappa, Nifty lub Harmony. Te dwa ostatnie są najdokładniejsze jeśli chodzi o ocenę ryzyka wystąpienia wad genetycznych. Test Pappa czasami potrafi wyjść źle chociaż maluszek jest zdrowy. A np. w Nifty granica błędu to chyba tylko ok. 1%.

reklama
Do góry