DagLer
Fanka BB :)
Hiszpan może interesuje nasz kraj ale francuzi czy niemcy z prowincji to raczej nie szukają w necie newsów o naszym kraju i mają często baaardzo złe opinie o polakach, podzielają Twoje stereotypy o których piszesz, bo właśnie znają jakiegoś polaka i im naopowiadał jaka to bida, że ksiądz w każdym łóżku u każdego z domu sprawdza czy kalendarzyk działa, pedofilia w każdej parafi, a rząd od komuny ciągle nas inwigiluje, a rajstopy tylko dla bogatych, a mnie się już nie chce walczyć z całym światem.a no to jak ktos na sile tak chce to wiaodmo, ze nie przekonasz. Jak mowie - ja sie z czyms takim nie spotykam. W pracy od lat mnie prosza zeby im jakiegos Polaka sciagnac do biura wiec zdanie o nas maja raczej dobre. A wsrod znajomych Polske znaja z dobrej kuchni (bo im smakuje to co im czasami gotujemy), otwartych latem zlobkow (zazdroszczs bardzo), smiegu w zimie (choc tez nie co roku) i fajnych ubran dla dzieci (glownie zimowe zawsze zwracaja ich uwage, bo moim dzieciom np kurtki zimowe zawsze kupuje Babcia i podobno widac, ze nie stad, bo takie “porzadne” ). Wiec w moim otoczeniu percepcja PL jest glownie pozytywna. Co innego jak schodzimy na temat polityli czy kosciola. To co sie w Pl w tym temacie wyprawia, tu sie ludziom naprawde w glowach nie miesci. Zwlaszcza w skrajnie lewicowej Katalonii.
Ostatnia edycja: