reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

ale ja mam swiadomosc, ze generalizuje. Ba - poza pojedynczymi przypadkami, wiekszosc moich znajomych, mimo pochodzenia z dziur, ma poglady “warszawskie”. I co? Nic. Dalej wygrywa pis. Dalej rzadzi wspolnie z kosciolem, wiec jednak cos jest nie tak.
A wracajac do Hiszpanii to jedno mowi google, druga sprawa to rzeczywistosc. Zdazylo mi sie byc tu w kosciele, nigdy licza osob nie przekroczyla 50osob ze srednia wieku ok 60 lat. Religii w szkole nie ma, wolnosc wyznania jest wspisana w konstytucje. Jak chcesz dziecko poslac do komunii to musi chodzic wieczorami do szkolki, pojedyncze przypadki to robia. Sluby koscielne tez sa rzadkoscia.Dla mnie to kraj laicki. A nie jestem tu od wczoraj.
ej ja byłam na kościelnym Hiszpanii :) ale ba południu w Andaluzji. A to nie tak że Południe bardziej wierzące? I fakt mam pl tez z tych 90 kilku % katolików z 50 jest pewnie tych aktywnych. Ale reszta i tak bierze ślub chrzest czy komunie robi pod naciskiem rodziny tradycji czy zwykłego tak sie powinno.

reklama
Zapewniam Cię, że w innych krajach w małych miejscowościach żyją dokładnie tacy sami ludzie i tolerancja szwankuje 😉
jasne, ze tak jest. Ale skoro przeszkadza Ci moje generalizowanie to sama tez nie szufladkuj ludzi z dziur i ze wschodu. Bo tez nie fair.
Ja pisalam tylko o tym, ze gdyby ludzie w Polsce - w dziurach i nie dziurach, zaczeli wypisywac dzieci z religii, a nie posulac je zeby ludzie nie gdali to moze udaloby sie w koncu oddzielic panstwo od kosciola. Ulatwic zycie ludziom nie wierzacym, zmienic troche poglady tej wiekszosci ktora glosuje tak a nie inaczej.
Tego bym sobie dla Polski zyczyla.

ej ja byłam na kościelnym Hiszpanii :) ale ba południu w Andaluzji. A to nie tak że Południe bardziej wierzące? I fakt mam pl tez z tych 90 kilku % katolików z 50 jest pewnie tych aktywnych. Ale reszta i tak bierze ślub chrzest czy komunie robi pod naciskiem rodziny tradycji czy zwykłego tak sie powinno.
tak, Andaluzja to taka dziura 🤣🤣

Trochę niestety tak jest jak piszesz, nie da się ukryć, że na podkarpaciu dominują jeszcze tradycyjne poglądy ale ludzie tam mieszkający mają do nich prawo, tam się wychowali, taka wiedza, kultura i tradycja została im przekazana ale ich trzeba raczej edukować, a nie hejtować cały kraj 😉😍
dzizas jedz na wioskę w święta i edukuje hahaha
kiedyś u nas w mieście zakazali w szkole przedstawienia na podstawie harrego Pottera bo kościół hejtuje ta książkę.
No to była niezła dyskusja w święta między moim ojcem a jego bratem - chodzi do kościoła ale na zone drze ryja az milo;)

ale ja mam swiadomosc, ze generalizuje. Ba - poza pojedynczymi przypadkami, wiekszosc moich znajomych, mimo pochodzenia z dziur, ma poglady “warszawskie”. I co? Nic. Dalej wygrywa pis. Dalej rzadzi wspolnie z kosciolem, wiec jednak cos jest nie tak.
A wracajac do Hiszpanii to jedno mowi google, druga sprawa to rzeczywistosc. Zdazylo mi sie byc tu w kosciele, nigdy licza osob nie przekroczyla 50osob ze srednia wieku ok 60 lat. Religii w szkole nie ma, wolnosc wyznania jest wspisana w konstytucje. Jak chcesz dziecko poslac do komunii to musi chodzic wieczorami do szkolki, pojedyncze przypadki to robia. Sluby koscielne tez sa rzadkoscia.Dla mnie to kraj laicki. A nie jestem tu od wczoraj.
No wygrywa, wygrywa i to jest smutne ale już za chwil parę ja widzę światełko w tunelu 😉 I właśnie jak w tym hiszpańskim kościele średnia wiekowa się zmieni i będzie inny świat 😉

Wysyłam dużo miłości i ateistom i katolikom, homo i hetero, bo ja uważam, że właśnie różnorodność sprawia, że świat jest piękny i taki ciekawy ❤🥰😍😍

No wygrywa, wygrywa i to jest smutne ale już za chwil parę ja widzę światełko w tunelu 😉 I właśnie jak w tym hiszpańskim kościele średnia wiekowa się zmieni i będzie inny świat 😉

Wysyłam dużo miłości i ateistom i katolikom, homo i hetero, bo ja uważam, że właśnie różnorodność sprawia, że świat jest piękny i taki ciekawy ❤🥰😍😍
dobrze, ze widzisz. Ja jeszcze nie, ale obym sie mylila 🙂

reklama
dzizas jedz na wioskę w święta i edukuje hahaha
kiedyś u nas w mieście zakazali w szkole przedstawienia na podstawie harrego Pottera bo kościół hejtuje ta książkę.
No to była niezła dyskusja w święta między moim ojcem a jego bratem - chodzi do kościoła ale na zone drze ryja az milo;)
Są przypadki beznadziejne, nieuleczalne 😂

Do góry