reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Gratuluję Mamusiu! Dużo zdrówka dla was i szybkiego powrotu do domu! ❤️

Ja nie zgadzam sie z tym, ze to moda. U mnie dwójka dzieci na rehabilitacji, bo coś było nie tak. Jedno dziecko metoda Bobath, druga Voyta. Czasem wystarczy naprawić małe rzeczy na poczatku, żeby ułatwić ten rozwój. Ja niestety jestem przykladem tego, ze kiedys mówiono - wyrośnie z tego. I co, do dzisiaj mam asymetrie mimo tego, ze praktycznie całą podstawówkę spędziłam na rehabilitacji i mam źle zrotowane biodra, co wpływa na moją postawę. Łatwiej wypracować nowe 'nawyki' u mlodego organizmu niż u starszego. U mnie wszystko jest ok gdy regularnie ćwiczę. Wiec jesli 2-3 miesiacami ćwiczeń mam szansę zaoszczędzić dziecku te lata później to jestem za.
nie zgadzasz sie, bo to nie Twoj przypadel.
Pare lat temu, jeszcze dzieci nie mialam, bylam w ciazy, bliska mi osoba powiedziala: bo wiesz my w branzy (fizjo) mamy takie magiczne slowo: napiecie miesniowe. To otwiera lazdy portfel, zapelnia grafik. I fakt ze potme nagle zaczelam tak na forum, jak wsros kolezanek, ktorych kilka wtedy mialo malutkie dzieci bardzo czesto slyszec o rehabilitacji napiecia. Problem w tym, ze kazda z nas dalaby sie za dziecko pokroic, chce dla niego najlepiej wiec jak “spwcjalista” mowi ze trzeba ro trzeba. I sa przypadki gdzie ciezko ocenic czy faktycznie jest potrzeba czy to naciaganie

reklama
nie zgadzasz sie, bo to nie Twoj przypadel.
Pare lat temu, jeszcze dzieci nie mialam, bylam w ciazy, bliska mi osoba powiedziala: bo wiesz my w branzy (fizjo) mamy takie magiczne slowo: napiecie miesniowe. To otwiera lazdy portfel, zapelnia grafik. I fakt ze potme nagle zaczelam tak na forum, jak wsros kolezanek, ktorych kilka wtedy mialo malutkie dzieci bardzo czesto slyszec o rehabilitacji napiecia. Problem w tym, ze kazda z nas dalaby sie za dziecko pokroic, chce dla niego najlepiej wiec jak “spwcjalista” mowi ze trzeba ro trzeba. I sa przypadki gdzie ciezko ocenic czy faktycznie jest potrzeba czy to naciaganie
O tak słynne napięcie mięśniowe. Mam dużą grupę znajomych fizjoterapeutów i niestety usłyszałam to samo od nich. Niestety takie naciąganie fizjoterapeutów powoduje, że potem zmartwiona matka nie wie czy iść czy nie iść. Czy coś jest na prawdę nie tak z dzieckiem czy zostanie naciagnieta na kasę.

Rehabilitacja metoda bobath to często zabawa, stymulacja, rozciąganie. Fizjo pokaże jak podnosić dziecko, jak nosić, jak układać. Jak wspólnie spędzać czas. To często dużo radości i dużo uśmiechów. Dziecko jest o wiele spokojniejsze. Fizjo wytłumaczy co w danym momencie dziecko powinno i uspokoi czego nie musi. Wytłumaczy często różne dziwne zachowania dziecka które często zastanawiają zielona jak ja matkę. Nawet jeśli faktycznie dzidzi nic nie jest nie ma mowy żeby się działa dziecku krzywda. To same korzyści. Duży kontakt z dzieckiem. Przeszliśmy trochę rehabilitacji różnymi metodami. Nigdy nie spotkałam żadnego który by beż podstawie miał mnie straszyć o napięciu. Wręcz przeciwnie. Były do tego przesłanki jak Natalka brała leki które ja zeiotczaly. Zazwyczaj mnie reh pocieszali, pokazywali co i jak będziemy robić, nad czym pracować. Nie wiem na jakim poziomie była by dzisiaj Natalka gdyby nie rehabilitacja. Nie wyobrażam sobie!!!! Nic nie robić i patrzeć biernie na to co się działo. My do dzisiaj mówimy Natalka dzisiaj idziesz do szkoły i ona naprawdę wie i się cieszy. Oczywiście po pół godzinie ma dość i zaczyna marudzić. Na vojta nie raz płakałam razem z nią bo to już zupełnie inna bajka. Nie raz przerywałam ale później w domu sama z nia ćwiczyłam. Dzisiaj Natusia jest w świetnej kondycji. Lekarze z oddziału zachwyceni Natalka. Nigdy nie darowala bym sobie ze czegoś nie spróbowałam, przemilczałam, przeczekałam. Dziewczyny warto się wybrać do reh choćby po to żeby sprawdził. Żaden nie powie czegoś na wytost że ma zle napięcie jeśli jest w porządku. Nie zgadzam się z tym że prawdziwy Fizjo będzie wkręcał o napięciu zmniejszonym bądź wzmożonym. Chyba że to jacyś CZARIDZIEJE bez dyplomu i prawa do wykonywania zawodu. Nie mają prawa. To się naprawdę teraz nie zdarza. Problemy z napięciem są PROBLEMEM.

Ja nie napisalam ze KAJTEK ma problemy z opóźnieniem. CZY TY POTRAFISZ czytać ze zrozumieniem czy wszystko będziesz przeinaczać po swojemu!!!!!! Przestań komentować moje posty. Bo już mnie zwyczajnie wku......zasz. Nie pierwszy raz ktoś Ci już o tym pisze. Jesteś niemożliwa! Napisalam ze nietrzymanie główki to bardzo poważny problem a przyczyny zmniejszonego napięcia u Kajtka nie znamy. Co ty lekarzem jesteś?
Kurde moja też słabo podnosi główkę, może też powinna się udać do jakiegoś fizjo? Sama zaczęłam się martwić 😒

O tak słynne napięcie mięśniowe. Mam dużą grupę znajomych fizjoterapeutów i niestety usłyszałam to samo od nich. Niestety takie naciąganie fizjoterapeutów powoduje, że potem zmartwiona matka nie wie czy iść czy nie iść. Czy coś jest na prawdę nie tak z dzieckiem czy zostanie naciagnieta na kasę.
Chciałabym chociaż raz spotkać tego typu reh. Przecież to są certyfikaty. To tak jakby lekarz medycyny wkręca że dziecko ma katar a ty tego kataru nie widzisz.

Kurde moja też słabo podnosi główkę, może też powinna się udać do jakiegoś fizjo? Sama zaczęłam się martwić 😒
Kurde, Twoja, moja, może damy im jeszcze chwilę po prostu, ale ja też pójdę jak się nie zmieni za 2-3 tygodnie. Myślę, że to też zalezy od ćwiczeń w domu, a ona się tak drze na brzuchu, że szybko z nią kończę te zabawy, to pewnie też moja wina 😢

Wogole nie rozumie takiego wkręcania. Jeśli ktoś zasieje we mnie wątpliwość to normalne że siadam czytam, porównuje. Zasięgam opini drugiego specjalisty.

Dziewczyny czy mozliwe jest ze po odstawieniu biogai dziecko rzadziej robi kupy a jak robi to takie zbite?jak mala brala biogaje to kupy codziennie i normalne rzadsze a teraz co 3-4 dni i do tego zbite klocki.

reklama
Nietrzymanie główki to bardzo poważny problem, przecież to od tego wszystko die zaczyna i dziecko z niczym nie pójdzie do przodu. To naprawdę bardzo poważny problem. Pierwsze badania jakie lekarz zrobi to trakcja główki i tułowia. Trzymanie główki NIE POWINNO być problemem.
Trzymanie główki takie w noszeniu na wprost wcale nie musi pojawiać się po magicznym trzecim miesiącu. U moich dzieci był to 4-5 miesiąc.

Do fizjoterapeutów nie mam zaufania, ten zawód został uregulowany całkiem niedawno, trzeba w tym gąszczu nieźle się naszukać aby trafić na dobrego i uczciwego. Dlatego zachęcam najpierw do wizyty u neurologa, jeśli ten lekarz stwierdzi problemy to sprawa jest jasna.
Oczywiście sama wizyta u fizjo i instruktaż odpowiedniej opieki nad dzieckiem nie zaszkodzi. Bardziej żal mi dzieciaków które płaczą całe te wizyty, czasem już na wejściu do fizjo:( a może to wszystko jest niepotrzebne.

Jeszcze może dodam, zawód fizjoterapeuty nieco przypomina "medycynę estetyczną" . Moja koleżanka prowadzi biznes, po technikum gastronomicznym powiększa ludziom usta i wstrzykuje inne cuda.

Ostatnia edycja:
Do góry