reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Dziewczyny o której zaczynacie dzionek z waszymi maluszkami? Jak to wygląda???
u mnie pobudka codziennie o 7, na 8 jedziemy do niani. I potem to zależne kto na jaka zmianę pracuje. Jeśli to ja zawożę małego do niani i mam popołudniowa zmianę to zaczynam ogarniać obiad itd. Jesli odbieram małego po porannej zmianie to wracamy po 15 i daje mu obiad i potem podwieczorek i kolacja. O 19 kąpiel i najpóźniej o 20 już śpi by znowu o 7 się obudzić. Tyle ze u mnie mały ma 1,5 roku i ma jedna drzemkę między 10 a 11. Weekendy wygladaja podobnie tez pobudka o 7 tyle ze bez niani 😂

reklama
bierz pod uwage, ze przez ostatni rok czy nawet widcej wibor byl ekstremalnie niski i rata lredytu tez. Kto madry ten wtedy odkladal hajs na moment, w ktorym rata znow pojdzie w gore. Tak sie teraz stalo, fakt poszybowalo i na pewno to dla wielu ludzi kest problematyczne, ale skoro jakis czas temu tak spadlo to lozna bylo sie spdoziewac, ze wzrosnie.
nie raz kobietko nie ma z czego odłożyć 🤷‍♀️🤷‍♀️

nie raz kobietko nie ma z czego odłożyć 🤷‍♀️🤷‍♀️
mam swiadomosc. Ale jesli 5 lat temu czy 3 lata temu splacslo sie rate i nagle spadla o 300zl to te 300zl dobrze nyloby wswdzic do slarpety, zeby jak skoczy o 300€ czy jak teraz o 800zl miec na czarna godzine. Jesli te zaoazczwdzone 300zl sie przejsdlo to teraz moze byc bardzo ciezko.
I tak ja wiem, ze latwo sie teoretyzuje, ale biorac kredyt na 30 lat trzeba miec swiadomosc tego ze te raty moga byc rozne.
Dlatego ja kredytu nie mam. Zyje na wynajetym. Nie jestem z tego dumna, ale mierze sily na zamiary.

U nas pobudki po 7 rano, pytam tak z ciekawości bo czasem dziewczyny poszła że o 4 czy 5 rano to się pytam jakim cudem,?!

mam swiadomosc. Ale jesli 5 lat temu czy 3 lata temu splacslo sie rate i nagle spadla o 300zl to te 300zl dobrze nyloby wswdzic do slarpety, zeby jak skoczy o 300€ czy jak teraz o 800zl miec na czarna godzine. Jesli te zaoazczwdzone 300zl sie przejsdlo to teraz moze byc bardzo ciezko.
I tak ja wiem, ze latwo sie teoretyzuje, ale biorac kredyt na 30 lat trzeba miec swiadomosc tego ze te raty moga byc rozne.
Dlatego ja kredytu nie mam. Zyje na wynajetym. Nie jestem z tego dumna, ale mierze sily na zamiary.
Z niepokojem czytałam na grupie budowlanej jak ludzie jeszcze w marcu biegali po kredyty. Kompletnie nie rozumiem jak można się zadłużać kupując najdroższe materiały budowlane w historii. Tona stali kosztuje 6-8 tys ja kupiłam po 2-2.3 tys. Nie chcę dalej wyliczać, dachówka, pustak, okna, styropian wszystko bardzo mocno podrożało. W życiu bym się teraz nie budowała. Potem płacz. Zero racjonalnego podejścia do tematu.

Z wynajmem tez slabo jak raty kredytow rosna bo to też napędza ceny najmu. My wynajmujemy nasze w Polsce i od ostatniego roku byki tyle podwyżek przez drożyznę i napływ uchodzcow że jak sprawdziłam to nasze mieszkanie wynajmujemy już za mniej niż połowę ceny.. Z tego co wiem to właściciele podwyższają czynsze. My jesteśmy w trakcie brania hipoteki w UK I że względu na wiek męża będzie to krótka hipoteka. Teraz ryzyko duże z którego zdajemy sobie sprawę wiec musimy znacznie poniżej zdolności kredytowej szukać domu zeby właśnie zostawić bufor na wzrost stóp 🤔

Z wynajmem tez slabo jak raty kredytow rosna bo to też napędza ceny najmu. My wynajmujemy nasze w Polsce i od ostatniego roku byki tyle podwyżek przez drożyznę i napływ uchodzcow że jak sprawdziłam to nasze mieszkanie wynajmujemy już za mniej niż połowę ceny.. Z tego co wiem to właściciele podwyższają czynsze. My jesteśmy w trakcie brania hipoteki w UK I że względu na wiek męża będzie to krótka hipoteka. Teraz ryzyko duże z którego zdajemy sobie sprawę wiec musimy znacznie poniżej zdolności kredytowej szukać domu zeby właśnie zostawić bufor na wzrost stóp 🤔
ja mam umowe najmu od 10 lat, taka sama stawka. Wlasciciele nie martwia sie o nic, prawie nie mamy kontaktu, 1szwgo maja kase na koncie wiec nie mysla o ppdwyzcze, bo maja spokoj. Hipoteka sie im sama splaca.

ja mam umowe najmu od 10 lat, taka sama stawka. Wlasciciele nie martwia sie o nic, prawie nie mamy kontaktu, 1szwgo maja kase na koncie wiec nie mysla o ppdwyzcze, bo maja spokoj. Hipoteka sie im sama splaca.
No Ty tak masz ale wiele ludzi tymbardziej w Polsce nie. Około 50% mieszkań w Polsce jest na hipotece wiec właściele najczęściej podwyższają. Tu w UK tez stawki najmu po pandemi poszybowały w kosmos.

no pewnie każdy robi jak mu wygodniej i lepiej My niestety mamy dwa kredyty no i Cóż płacić trzeba 🤷‍♀️

reklama
Jprdl, mi już kaftan normalnie szyją 🤦. Do 16-tej względny spokój a potem szajba do teraz🤦. Kuwa nic mu nie pasuje, ani noszenie, bujanie, leżenie, nawet się rzuca jak pchła przy jedzeniu 🤦. Wypluwa smoczka i zaraz stęka bo chce jeść 🤦. Skąd ja to dziecko wzięłam 🤦

Do góry